Het is ’s avonds snel donker en dat betekent dat sommige mensen zich minder energiek voelen. Heb jij daar ook last van? Kijk dan eens kritisch naar jouw voeding. Simpele aanpassingen kunnen meer energie opleveren. Vandaar dat wij jou een aantal tips geven voor de donkere maanden.
1. Start de dag met een gezond ontbijt
Eet niet iedere dag een schaaltje yoghurt met muesli. In muesli zitten juist suikers die je energiepeil laten dalen. Beter is het om vers fruit en noten en zaden toe te voegen. Eet niet iedere dag hetzelfde, variatie is gezonder. Voeg eens groenten toe en maak een groene smoothie. Sla het ontbijt zeker niet over, want je lichaam heeft na een nacht slapen voeding nodig om te kunnen functioneren. Ontbijt eens met een eitje, een voedingsmiddel wat verassend veel energie geeft.
2. Drink water
Het lichaam goed hydrateren is belangrijk. Hierdoor blijft je lichaam functioneren. Drink je te weinig dan krijg je honger en raak je vermoeid. Daarnaast kan je last krijgen van hoofdpijn. Drink ongeveer acht glazen water per dag. Koffie en frisdrank zijn dranken die je niet te vaak moet nuttigen. In frisdrank zit veel suiker en koffie geeft je tijdelijk energie. Water is de beste optie.
3. Drink niet te vaak alcohol
Het is gezellig om af en toe een wijntje te drinken of een glaasje bier te drinken met vrienden, maar voor je gezondheid is het niet zo goed. Na een avondje drinken ben je de volgende dag een stuk minder fit. Volgens wetenschappers komt dit omdat alcohol de hersenactiviteit langzamer maakt. Hierdoor wordt je slaperig. Zelfs wanneer je dezelfde aantal uren slaapt als normaal. De alcohol heeft invloed op de kwaliteit van je slaap. Drink daarom met mate.
4. Eet op dezelfde tijdstippen
Door op vaste tijdstippen te eten weet je lichaam waaraan het toe is. Je krijgt hierdoor minder honger en dat is beter voor je energieniveau. Eet daarom drie keer per dag op vaste tijdstippen. Heb je toch honger tussendoor? Eet dan een gezond tussendoortje. Denk bijvoorbeeld aan fruit of groenten. Probeer iedere dag vijf porties fruit of groenten binnen te krijgen. Dat kan eveneens in de vorm van een sapje. Fruit en groenten zitten boordevol vitaminen, vezels en minderalen. Die helpen om je lichaam te voorzien van de broodnodige energie.
5. Let op je ijzerinname
Wanneer je te weinig ijzer binnenkrijgt raak je vermoeid. En dat niet alleen, een ijzertekort heeft eveneens invloed op je concentratievermogen. Eet daarom producten waarin ijzer zit, zoals bijvoorbeeld eieren, noten, spinazie en runds- en lamsvlees. Vrouwen hebben iedere dag gemiddeld 15 mg ijzer nodig en mannen 9 mg.
6. Neem voldoende magnesium
Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je extreem moe bent. Een eenvoudige taak zoals het uitzoeken van de goedkoopste zorgverzekering op een vergelijkingsite met zorgverzekeringen lijkt een onmogelijke opgave. Zorg er daarom voor dat je voldoende magnesium eet. Dit zit onder andere in peulvruchten, amandelen, quinoa en pompoempitten, maar ook in avocado, banaan en pure chocola. Ook in cashewnoten, havermout, zalm en Griekse yoghurt is het mineraal te vinden.
7. Kijk uit met suiker
Door suiker te eten schommelt je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je dipjes die vermoeiend zijn. Wanneer je met weinig energie kampt kan je die dipjes echt niet gebruiken. Mensen die totaal op zijn en geen energie meer hebben blijken te maken te hebben met een veel te lage bloedsuikerspiegel. Start daarom de dag altijd met een ontbijt zonder suiker en let op de tussendoortjes die je neemt. Eet bijvoorbeeld geen koekjes die suiker bevatten.
Liefs Mirjam
0 reacties