7 Tips om dierenleed tijdens jouw vakantie te voorkomen

Aangezien dergelijke bezienswaardigheden vaak populair zijn tijdens vakanties, leek het mij hoog tijd om inzichtelijk te maken welke activiteiten zorgen voor leed, zodat jij weet welke uitjes je beter kunt vermijden. Hierbij: 7 Tips om dierenleed tijdens jouw vakantie te voorkomen.

Mirjam Blanken

12 augustus 2016


7 Tips om dierenleed tijdens jouw vakantie te voorkomen

Als ik mijzelf zou moeten omschrijven, dan zou ik in ieder geval noemen dat ik een echte dierenvriend ben. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ik zoveel mogelijk veganistisch eet. Ook blijkt houd ik ontzettend van knuffelen met dieren. Mijn konijntjes, Uk en Lizz, worden iedere dag flink geknuffeld en als ik een hond voorbij zie lopen op straat, dan kan mijn dag niet stuk als dat hondje mij gedag is komen zeggen.

Deze liefde voor dieren maakte dat ik in het verleden zwemmen met dolfijnen hoog op mijn bucketlist had staan. Het leek mij helemaal het einde om met een dolfijn in een bassin te zwemmen, hem kunstjes te laten doen en uiteraard met hem te knuffelen. Dolfijnen zijn zulke mooie en lieve dieren, dus natuurlijk wilde ik ze een keer van heel dichtbij ontmoeten!

Onbewust toch niet zo diervriendelijk…

Mijn intenties om deze activiteit op mijn bucketlist te hebben, kwamen voort uit mijn liefde voor de dolfijnen. Ik was mij er echter niet van bewust, dat deze activiteit niet zo onschuldig is als het lijkt. Er gaat namelijk veel leed schuil achter zulke shows met dolfijnen. De dolfijnen worden namelijk met harde hand getraind en lopen hierbij vaak verwondingen op. Bovendien is het chloorwater waarin de dolfijnen zwemmen schadelijk voor hun ogen. Dit kan lijden tot ooginfecties en zelfs blindheid. Je kunt je vast indenken dat deze ontdekking heeft gemaakt, dat ik niet langer wil zwemmen met dolfijnen die in gevangenschap leven.

Het dierenleed dat zich voordoet bij uitjes met dieren, beperkt zich (helaas) niet alleen tot dolfijnenshows. Tal van andere bezienswaardigheden met dieren gaan gepaard met dierenmishandeling. Ritjes op een olifant in Thailand bijvoorbeeld. Of een bezoekje aan een koffieplantage in Bali waar koffie gemaakt wordt van kattenpoep. Deze civetkatten zitten vervolgens de rest van hun leven in wel hele krappe hokjes. Aangezien dergelijke bezienswaardigheden vaak populair zijn tijdens vakanties, leek het mij hoog tijd om inzichtelijk te maken welke activiteiten zorgen voor leed, zodat jij weet welke uitjes je beter kunt vermijden. Hierbij: 7 Tips om dierenleed tijdens jouw vakantie te voorkomen.

7 Tips om dierenleed tijdens jouw vakantie te voorkomen

Kopi Luwak of civet koffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. De luwak, een civetkat eet rauwe rode koffiebessen waarbij de pitten uitgepoept worden. Deze worden licht geroosterd en hiervan wordt vervolgens hele dure koffie gezet. Lekker voor koffieliefhebbers, maar of de civetkat hier zo blij mee is?

7 Tips om dierenleed tijdens jouw vakantie te voorkomen 2

Ooit op het eiland Gili Trawangan geweest? Hier werken paarden zich de hele dag in de hete zon in het zweet om toeristen naar hun accommodatie op het eiland te brengen. Dit eiland is autovrij, dus de enige andere manier is lopen… Gelukkig is het eiland slechts 3,5 km2.

Tip 1: maak geen ritjes op dieren

Ritjes op olifanten zijn een zeer populaire activiteit tijdens vakanties. Maar wist je dat deze olifanten op jonge leeftijd zijn weggehaald bij hun moeder om hen te trainen? En wist je dat tijdens trainingen haken en stokken worden gebruikt, waarmee de olifanten worden mishandeld zodat ze hun trainers gehoorzamen? Ook tijdens de ritjes met de dieren worden de dieren geprikt met haken. Men probeert het niet leed niet eens verdoezelen en mishandelen de dieren gewoon waar anderen bij zijn. Doe hier niet aan mee en vermijd deze activiteit.

Andere ritjes op dieren die je beter kunt vermijden zijn: rijden op ezels, ritjes met paard en wagen, rijden op struisvogels.

Tip 2: ga niet op de foto met wilde dieren

Een selfie met een leeuw, tijger, of wilde vogel lijkt misschien heel erg leuk, maar dat is het niet. De dieren waarmee je op de foto kunt, worden namelijk op jonge leeftijd al gescheiden van hun ouders. In de meeste gevallen zijn de ouders van het dier gedood, zodat de jagers makkelijker invloed kunnen uitoefenen op het jonge dier. Vervolgens worden de dieren mishandeld en gedrogeerd om hen onderdanig en gehoorzaam te maken. Bij katachtigen worden vaak de tanden getrokken, zodat de dieren minder gevaarlijk zijn.

Dergelijke praktijken gaan ook op voor foto’s met dieren zoals koala’s, kangoeroes en slangen. Wees je hiervan bewust en ga niet op de foto met wilde dieren!

Tip 3: Koop geen kaartje om dierenmishandeling te zien

Dit geldt bijvoorbeeld voor shows met dolfijnen zoals ik reeds omschreef in de inleiding van dit artikel. Andere activiteiten die je beter kunt vermijden zijn shows zoals stierengevechten, waarbij je kan zien hoe een stier in een arena wordt aangevallen en er speren, harpoenen en zwaarden in het arme dier worden gestoken.

Uiteraard geldt deze tip ook voor andere gevechten met dieren zoals hanengevechten en hondengevechten.

Bezoek ook geen “wildlife farms” waarbij je de mogelijkheid krijgt om dieren op te pakken. Dergelijke praktijken doen zich bijvoorbeeld voor bij schildpadden. Deze dieren raken erg gestrest als ze opgepakt worden, wat ziektes kan veroorzaken. Na een stressvol en ellendig leven eindigen deze dieren uiteindelijk als maaltijd op een bord van een toerist.

Tip 4: Eet niet zomaar lokale gerechten

Dat brengt mij gelijk op mijn volgende tip om niet zomaar lokale gerechten te eten. Het kan namelijk zo maar zijn dat je bijvoorbeeld haaienvinnensoep krijgt voorgeschoteld. Deze soep wordt gemaakt van vinnen die bij levende haaien worden afgesneden. Of wat dacht je van hondenvlees? Deze dieren leiden verschrikkelijke levens en sterven uiteindelijk een akelige dood, zodat jij ze kan op eten. Dat kan toch niet je bedoeling zijn?

Mocht je een bezoek brengen aan een koffieplantage en je krijgt een kopje Kopi Luwak aangeboden, bedank dan. Deze koffie wordt gemaakt van bonen die zijn opgegeten en daarna uitgepoept door de civetkat. Uit onderzoek van World Animal Protection is gebleken dat veel Kopi Luwak worden gemaakt door civetkatten die uit het wild zijn gevangen en de rest van hun leven onder barre omstandigheden in krappe kooien leven.

Tip 5: Koop geen foute souvenirs

Een aandenken aan je vakantie is leuk, maar souvenirs die gemaakt zijn van ivoor, krokodillen-, slangen- etc- leer of koraal kan je beter niet meenemen. Dit zijn allemaal souvenirs waar dierenleed mee gepaard gaat.

Tip 6: Doe je beklag!

Als je tijdens je vakantie getuige bent van dierenmishandeling, leg het vast door middel van een foto of video. Let hier uiteraard wel op dat je dit veilig kan doen. Leg ook de datum en het tijdstip van het voorval vast. Meld vervolgens je zorgen aan je hotel, lokale reisagent, toeristeninformatie of de plaatselijke dierenbeschermingsorganisaties. Als het gaat om een activiteit die is georganiseerd door een reisorganisatie, klaag dan ook bij hen. Als deze reisorganisatie ook opereert vanuit Nederland, stel dan ook de Nederlandse organisatie op de hoogte van de wantoestanden.

Tip 7: Geniet van de dieren in het wild!

De beste manier om op je vakantie dierenleed vrij van dieren te genieten, is door ze in het wild te bekijken. Zo zie je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving en doe je hen geen kwaad. Je kunt de dieren zowel in een natuurpark als in gewoon in het wild zien. Zorg er hierbij wel voor dat je gepaste afstand houdt en de dieren niet opjaagt. Als je de dieren bezoekt via een reisorganisatie, let er dan op dat je kiest voor een organisatie die bijdraagt aan de bescherming van de dieren in het wild.

Deel deze tips met je vrienden en kennissen, zodat ook zij een dierenleed vrije vakantie kunnen hebben. Rest mij je nog een prettige vakantie te wensen!

Liefs Hailey

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This