DIY: Zo maak je jouw eigen duurzame ecosysteem

ecosyteem in glazen pot

Mirjam Blanken

10 maart 2022


Een ecosysteem maak je in een afsluitbare glazen pot, die je eerst goed moet schoonmaken met heet water en groene zeep. Vervolgens vul je de pot met grond, dat kan bestaan uit houtskool, stenen, aarde en mos. Hier kun je ook een combinatie van maken. Al deze onderdelen hebben hun eigen functie. Houtskool heeft als functie het tegengaan van schimmel. Als je de bodem hebt gevuld kan je de plantjes toevoegen en geef je deze een beetje water. Vervolgens laat je het ecosysteem een week luchten om vervolgens af te sluiten. Het maken van een ecosysteem is erg simpel en leuk!

Geen groene vingers?

Als je niet goed bent in het onderhouden van kamerplanten, dan is een ecosysteem de juiste oplossing. Een ecosysteem is een glazen pot waarin zich levende organismen bevinden. Deze organismen leven van de voedingsstoffen die zich in de bestaande omgeving bevinden. Hierdoor hoef je het ecosysteem dus niet te onderhouden. Als je het ecosysteem namelijk opent na een lange tijd, verstoor je het systeem. Dit komt doordat nieuwe lucht van invloed is op de luchtvochtigheid. Hierdoor raakt het hele ecosysteem uit balans en kan dit ervoor zorgen dat planten doodgaan. Naast dat planten dood kunnen gaan, is de kans ook groot dat er schimmels ontstaan.

Natuurlijke ecosystemen

In de echte wereld zijn er ook ecosystemen. Denk bijvoorbeeld aan de natuur buiten. Ieder organisme binnen het natuurlijke ecosysteem heeft voedsel nodig om te kunnen overleven. Het ecosysteem in de glazen pot is dus een weerspiegeling van de echte wereld. Alle organismen in de natuur zijn van groot belang. Het kleinste organisme voedt weer de grotere. Garnalen eten plankton, terwijl vissen weer de garnalen opeten. Vervolgens eten de zeehonden de vissen op die garnalen nodig hebben. De haaien eten weer de zeehonden. En als de haai doodgaat zorgt dit voor mest wat plankton weer eet. Als er dus één schakel niet meer is, valt het hele ecosysteem in elkaar.

Ecosystemen blijven lang leven

Ecosystemen kunnen erg lang leven en kunnen erg hard groeien. Als de kamertemperatuur rond de 15 en 25 graden ligt, dan zal het ecosysteem erg lang vruchtbaar blijven. De hoeveelheid zonlicht zorgt ervoor of de plantjes klein blijven of hard gaan groeien. Zo lang je het ecosysteem dicht laat kan het systeem erg snel groeien. Er is een ecosysteem dat al meer dan veertig jaar overleeft in een afgesloten glazen pot. Dit komt doordat de planten onder andere leven van de CO2 van dode blaadjes. Ook het water in het ecosysteem heeft een eigen kringloop. Het water verdampt namelijk en druppelt vervolgens van het glas af naar de bodem.

Dit heb je nodig

Een ecosysteem kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. De plantjes in het systeem kunnen het beste tropische zijn vanwege de hoge luchtvochtigheid. Plantjes als de Syngonium Neon Robusta of de Lepelplant kunnen goed overleven in het ecosysteem. Deze plantjes kunnen een hoge luchtvochtigheid aan en hebben niet veel voeding nodig om te overleven. Daarnaast zijn hydrokorrels nodig. Deze korrels absorberen het overtollige water. Daarnaast heb je actief houtskool nodig om het overtollige water te absorberen. Het houtskool neemt ook schimmels en bacteriën op. Eventueel kun je ook nog mos toevoegen voor een tropische look.

Voor op je boodschappenlijstje

  • Afsluitbare glazen pot
  • Tropische plantjes
  • Hydrokorrels
  • Actief houtskool
  • Mos, aarde en/of stenen

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This