Dragen veganisten wol?

Dragen veganisten wol?

Mirjam Blanken

13 oktober 2016


Sinds het voorjaar van dit jaar noem ik mezelf een flexy-vegan. Dit houdt in dat ik altijd vegetarisch een en meestal veganistisch eet. Dit betekent dus dat ik dierlijke producten zoals melk en eieren niet eet of drink. Ook op andere gebieden probeer ik zo veganistisch mogelijk te leven. Behalve dat ik hierdoor bijvoorbeeld kieskeuriger ben geworden over de cosmetica die ik gebruik, heeft deze keuze ook invloed op de kleding die ik wil dragen. Producten die bijvoorbeeld van leer zijn gemaakt, passen hier niet bij. Hiervoor is immers een dier gedood en dat is echt een no go. Ik vroeg mij daarom af hoe dit zit met wol. Dragen veganisten wol? En zo nee, waarom niet? Ik heb het uitgezocht en vertel het je allemaal!

Dragen veganisten wol?

Aangezien veganisten geheel geen dierlijke producten gebruiken, betekent dit dat veganisten ook geen wol gebruiken. Ik kreeg laatst van iemand de vraag waarom dat zo is. Het is toch zielig als een schaap niet geschoren wordt, dus dan kan je toch net zo goed de wol gebruiken?

Anders dan wij denken, is het niet natuurlijk om wol van een schap te scheren. Net als honden en katten komen schapen in de rui. Tijdens deze periode verliezen zij op een natuurlijke wijze hun haren, waardoor ze al hun overtollige haar vanzelf al kwijtraken. Een schaap heeft de hulp van een mens helemaal niet nodig.

Dragen veganisten wol?
Anders dan wij denken, is het niet natuurlijk om wol van een schap te scheren. Net als honden en katten komen schapen in de rui. Tijdens deze periode verliezen zij op een natuurlijke wijze hun haren, waardoor ze al hun overtollige haar vanzelf al kwijtraken. Een schaap heeft de hulp van een mens helemaal niet nodig.

Meer leed dan je denkt

Een andere reden voor veganisten om geen wol te dragen, is omdat er bij het scheren meer leed gepaard gaat, dan je zou denken. Wolschapen worden helaas vaak verschrikkelijk behandeld. De meeste wol die wij gebruiken komt uit landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Hier worden soms wel duizenden dieren op een stuk land gehouden, waar ze nauwelijks ruimte hebben om te bewegen. De boeren die deze dieren houden, hebben doorgaans geen aandacht voor het welzijn van de dieren. De schapen worden vaak te vroeg geschoren, wat wonden veroorzaakt bij de dieren. Deze wonden worden vervolgens niet verzorgd, wat behalve directe pijn ook tot infecties kan leiden.

Ook is het in de Australische wolindustrie gebruikelijk om aan ‘mulesing’ te doen. Dit is een wrede methode waarbij bij pasgeboren lammeren een deel van de huid rond het achterwerk onverdoofd wordt weggesneden, om een bepaalde insectenplaag te voorkomen. Dit is zeer pijnlijk voor de schapen. Er zijn inmiddels voldoende diervriendelijke alternatieven om de vliegenplagen te voorkomen, maar mulesing is goedkoper, dus de boeren blijven dit doen. Verder worden ook de staarten van de schapen afgeknipt en worden zij onverdoofd door hun oren gemerkt, waarbij grote gaten in de oren worden gemaakt.

Daarnaast worden de schapen vaak mishandeld tijdens het scheren. Schapen worden gestompt en getrapt tijdens het scheren zodat ze niet tegen spartelen en het werk snel kan worden gedaan. Afschuwelijk…

Als de dieren na verloop van tijd onvoldoende wol opleveren, worden deze vanuit Australië naar het Midden-Oosten verscheept waar zij vervolgens onverdoofd en bij bewustzijn, ritueel worden geslacht.

Je leest het: wolschapen leiden een ellendig leven om vervolgens een vervelende dood te sterven…

Toch maar geen wol…

Uit mijn onderzoek is het voor mij voldoende duidelijk geworden dat ik gezien de praktijken in de wolindustrie, geen wol meer wil kopen. De praktijken die zich voordoen in de wolindustrie vind ik verschrikkelijk en daar wil ik niet aan bijdragen.

Benieuwd of jouw make-up dierproefvrij is? Check dan dit artikel ook even.

Knowledge is power!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Wat houdt 2dehands wol dan in?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This