Dutch Sustainable Fashion Week: aandacht voor circulariteit in de fashionindustrie

Dutch Sustainable Fashion Week: aandacht voor circulariteit in de fashionindustrie

Mirjam Blanken

30 september 2017


Dutch Sustainable Fashion Week

Van 6 t/m 15 oktober vindt dit jaar alweer de vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Deze editie staat compleet in het teken van bewustwording van de enorme hoeveelheid afval die we jaarlijks produceren en het aandeel van de kledingbranche hierin. Gelukkig realiseren we ons steeds meer dat de afvalberg die wij creëren te groot wordt. Circulair denken, waarin er geen afvalstoffen verloren gaan, is helemaal hot and happening. Helaas is ‘closing the loop’ in de fashionindustrie nog moeilijk haalbaar. Simpelweg omdat de techniek nog niet toereikend is. En dan te bedenken dat we jaarlijks in alleen Nederland al zo’n 235 miljoen kilogram textiel weggooien.

Hoe groen is jouw garderobe?

Groeiende afvalberg met kleding

Fact: een gemiddeld persoon koopt 60% meer kleding dan 15 jaar geleden, maar draagt deze kleding vervolgens maar half zo lang. Tel daarbij op dat 1 op de 3 kledingstukken sowieso ongedragen in de kast blijft hangen en je begrijpt dat de afvalproblematiek in in deze branche op zijn zachtst gezegd nogal groot is. Komt nog bij dat slechts 0,1 procent van alle kleding die wordt verzameld door liefdadigheidsinstellingen en retourprogramma’s daadwerkelijk wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels. En dit is precies waarom deze editie van de Dutch Sustainable Fashion Week aandacht vraagt voor dit onderwerp.

  • 1 op de 3 kledingstukken in de kast wordt nooit gedragen.
  • In Nederland gooien we jaarlijks samen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg.
  • Gemiddeld kopen mensen 60 procent meer kledingstukken dan vijftien jaar geleden – en we doen er half zo lang mee.
  • Voor de kledingconsumptie van één huishouden is jaarlijks net zoveel water nodig als om 1000 bad- kuipen te vullen.
  • Slechts 0,1 procent van alle kleding die wordt ingezameld door liefdadigheids- en retourprogramma’s wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels.
  • De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO²-uitstoot.

Dutch Sustainable Fashion Week: aandacht voor circulariteit in de fashionindustrie

Circulariteit in de fashionindustrie

Toch is het beslist niet zo dat binnen de Fashion industrie er geen sprake is van circulair denken. Je ziet steeds meer innovaties waarbij ander restafval geupcycled wordt tot garens. Daar waar Jan Taminiau in 2009 nog spraakmakend was met de oude postzakblazer, zien we nu toonaangevende designers als Stella Mc Cartney en Vivienne Westwood gebruik maken van restmateriaal in hun collecties. In Nederland richt Monique Collignon, een van oudsher traditionele ontwerpster, zich nu volledig op het gebruik van gerecycled materiaal en petflessen. Hans Ubbink heeft onlangs een jurk gelanceerd, in samenwerking met Nespresso, gemaakt van nespresso cups. Zij zoeken allemaal de uitdaging om afval te verwerken in hun designs.

Ook bij de confectiemerken zien we ontwikkelingen. Loop-a-life is hiervan een mooi voorbeeld. Zij zetten textielafval om naar, nieuwe fashion- en interieurproducten. Ook Mud Jeans werkt volgens de principes van circulaire economie. De impact blijft echter nog beperkt, zolang de grote concerns die de kledingmarkt domineren hier nog weinig mee doen.

Roadmap naar circulair textiel

De Nederlandse overheid laat zich niet ongemoeid en werkt in samenwerking met de brancheverenigingen aan een ‘Roadmap naar Circulair Textiel’ binnen het Platform Circulair Textiel. Dit platform heeft met name als doel om kennis uit te wisselen en alle innovaties in kaart te brengen en te koppelen aan de textielbedrijven. Een opvallend voorbeeld op het gebied van innovatie is Enschede Textielstad. Dit is een industriële weverij waar met natuurlijke en lokale garens stoffen voor de mode- en interieurindustrie worden geproduceerd. Zo hebben zij recent van een foutieve partij tampons garens ontwikkeld. Tijdens de openingsshow van de DSFW op 5 oktober toont Judith van Vliet designs van deze garens.

Hoe duurzaam is jouw spijkerbroek eigenlijk?

Openingsshow Talking Trash

Tijdens de openingsshow ‘Talking Trash’ laten established en young designers ontwerpen zien gemaakt van gerecycled huis- tuin- en keukenafval. Designers  als Monique Collignon, Hellen van Rees en eerder genoemde Judith van Vliet laten hun design zien van onder andere chipszakken, zalmhuiden, tampons, petflessen en theezakjes. De openingsshow vind plaats op donderdag 5 oktober om 19.00 uur in The Circl in Amsterdam. Kaartjes voor Talking Trash kosten 15 euro en zijn hier te koop.

Het volledige programma van de Dutch Sustainable Fashion Week vind je hier!

Let’s go green!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This