Duurzaam backpacken: 7 inspirerende tips and tricks
Bestaat er eigenlijk wel zoiets als duurzaam backpacken? Een vliegreis naar Thailand inclusief binnenlandse vluchten valt natuurlijk niet in de categorie ‘groen reizen’. Lokale projecten ondersteunen zoals een bezoek aan Elephant Nature Park in Chiang Mai en kiezen voor hotels en guesthouses waar de lokale bevolking werkt is dan een goed idee. De airco in je guesthouse niet laten loeien als je de hele dag weg bent en je handdoekje meerdere keren gebruiken is ook een goed idee. En wat denk je van streetfood eten? Op deze manier ondersteun je de lokale bevolking natuurlijk ook. But there’s more! Ik geef 7 handige tips om als een ware ecotoerist op pad te gaan!
1. Plan je eigen reis
Nu duurzaam hip and happening is eco-toerisme ook booming. De eco-reizen schieten als paddestoelen uit de grond en veel reisorganisaties claimen dat hun accommodaties duurzaam zijn terwijl dit bij nader onderzoek helemaal niet zo of nauwelijks zo blijkt te zijn. Wil je zeker weten dat jij op jouw manier je steentje bijdraagt? Plan en boek dan je eigen reis. Zo weet je zeker dat je duurzame keuzes maakt die bij jou passen.
Wil je het toch liever uitbesteden? Dan kun je altijd kiezen voor reisorganisaties die duurzame reizen aanbieden. Deze organisaties bieden vaak kleinschalige accommodaties en kiezen bewust voor samenwerkingen met de lokale bevolking. Sommige reisorganisaties gaan zelfs nog een stap verder en zijn ook bezig met het verduurzamen van hun eigen bedrijf. En wist je dat reisorganisatie Food Print Travel zelfs een fair trade keurmerk heeft? Maar ook Sawadee en Riksja Travel zijn reisorganisaties die heel goed bezig zijn.
2. Kies voor een duurzame backpack
Een goede backpack kopen doe je niet voor 1 reis. Investeren in een backpack met goed draagcomfort en van goede kwaliteit is 1 ding. Maar wat denk je van een backpack die ook nog eens bij de productie van de tas de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk houdt? Duurzaam backpacken met Fjällräven it is! Je ziet: wij zijn fan. Fjällräven ontwikkelt niet alleen kwalitatieve rugzakken, maar hetis een compleet outdoor merk dat bekend staat om het ontwikkelen van tijdloze, functionele en duurzame outdoor producten. Met andere woorden, naast de rugzakken heb ik ook een duurzame regenjas en een hele fijne outdoor broek van Fjällräven. Duurzaam reizen betekent trouwens ook minder bagage meenemen. Extra onnodig gewicht zorgt immers ook weer voor extra energie verbruik tijdens transport.
3. Verblijf in een eco-resort of ga kamperen
Kamperen is en blijft toch wel de meest milieuvriendelijke optie. Nu val ik niet echt in de categorie ‘die hard kampeerder’ dus voor mij werd het hoog tijd om mezelf hier eens in te verdiepen. Want ook het zogenaamde greenwashing komt in de reisbranche zeker voor. En helaas pindakaas: vaak geldt hoe luxer de accommodatie, des te minder duurzaam. Eco-hotels of eco-resorts zijn weer minder duurzaam dan een echo-lodge. Ik denk graag in goed, beter, best dus kies voor jezelf wat je belangrijk vindt. Wil je een stapje verder gaan dan kun je natuurlijk altijd vragen naar de stappen die jouw accommodatie neemt in de richting van duurzaamheid. In Nederland zijn er keurmerken zoals Green Key die aangeven of accommodaties actief en serieus bijdragen aan een betere wereld.
Tijdens je verblijf kun je natuurlijk zelf ook bijdragen aan een duurzaam verblijf. Laat de airco of de verwarming niet onnodig loeien wanneer je er niet bent, douche niet te lang en gebruik je handdoek meer dan 1 keer. Maar denk er bijvoorbeeld ook eens aan om je eigen boodschappentas mee te nemen. Zeker in Aziatische landen strooien ze nogal in de rondte met plastic tasjes.
4. Go with locals
And go where the locals go! Skip de grote ketens zoals Starbucks en ga voor een bak koffie om de hoek van de straat. Haal je boodschappen bij het kleinste plaatselijke supermarktje dat je kunt vinden en ga eten waar de locals eten. Je eet op deze plekken vaak niet alleen het lekkerst, maar je ondersteunt ook de lokale bevolking. Zo pikken ook zij hun deel mee van het toerisme. En ben je van plan een excursie te boeken? Dan is de travel app With Locals een aanrader. Hier vind je trips die worden aangeboden door de lokale bevolking. Zo gingen wij in Bali op pad met een priester die in zijn ‘vrije tijd’ graag op pad ging met toeristen en van alles kon vertellen over de omgeving en de gebruiken in zijn land. Heel bijzonder!
Nog meer handige travel apps vind je hier!
5. Steun lokale projecten
En lees je vooraf goed in. Zo hadden wij onze excursie naar The Elephant Nature Park al in Nederland geboekt en dit was maar goed ook. Deze olifanten opvang zo’n 60 kilometer boven Chiang Mai is druk bezocht door toeristen en backpackers die hun handen hier uit de mouwen steken. The Elephant Nature Park vangt getraumatiseerde en gewonde olifanten op en geeft ze een zo fijn mogelijk thuis. Op het terrein is een grote lodge voor alle vrijwilligers. Ik was er maar een dag, maar door te kiezen voor dit park spek je de kas van deze opvang natuurlijk ook. Alle beetje helpen, ook op reis!
Hier lees je meer over The Elephant Nature Park!
6. Compenseer de CO2-uitstoot en kies bewust
Ga je vliegen? Dan hoef ik je vast niet te vertellen dat die manier van reizen nou net niet goed voor het milieu is. Een kampeervakantie op een natuurcamping in eigen land staat qua groen doen vast en zeker op nummer 1. Aan de andere kant kun je de afweging maken om een land te bezoeken dat afhankelijk is van toerisme en op die manier jouw steentje bij te dragen. Daarnaast kun je indien mogelijk het best een rechtstreekse vlucht boeken. Een extra landing en opstijgen zorgt voor extra CO2-uitstoot. En daarnaast geldt natuurlijk ook: een rechtstreekse vlucht is veelal korter qua afstand. And last but not least kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om jouw CO2-uitstoot te compenseren.
Maar denk ook eens aan het vervoer tijdens je reizen. Zeker als je gaat rondreizen heb je vaak duurzamere opties. Neem bijvoorbeeld de (nacht)trein in plaats van een binnenlandse vlucht. Of deel een taxi of tuk tuk met een medereiziger.
7. Wees een inspiratiebron voor anderen
Sharing is caring! Leer je kinderen al van kleins af aan om respect te hebben voor de mooie wereld om hen heen. Reizen is echt het enige ding in de wereld wat geld kost, maar waar je toch rijker van wordt. Niet alleen door de tijd die je doorbrengt met je gezin, vrienden of familie, maar ook door de ontmoetingen die je hebt tijdens het backpacken. Reizen maakt je vriendelijker, leert je kijken, leert je waarderen en drukt je met de neus op de feiten. Zuinig zijn op de wereld en bewust reizen staat hier dus hoog in het vaandel. Door jouw kennis en ervaring te delen kun je andere mensen inspireren om hier ook in te duiken. Van lokale biologische wijn kopen in Frankrijk tot logeren bij een Thaise familie in een homestay… Op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij aan eerlijk en verantwoord reizen!
Let’s go green!
Heb jij nog tips om duurzaam te backpacken? Laat gerust een reactie achter in de comments hieronder. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’