Duurzaam doen met je telefoon, met deze tips is dat easy peasy!
Ik was er dus zo eentje… Zo iemand die iedere 2 jaar bij het verlengen van mijn mobiele abonnement de nieuwste telefoon wilde hebben. Inmiddels ben ik wat ouder, wijzer en ‘groener’ en ben ik overgestapt naar een Sim Only abonnement. Stukken voordeliger en aangezien mijn telefoon na twee jaar trouwe dienst nog prima werkt, ook stukken duurzamer. Zeker wanneer je weet dat de productie van smartphones veel meer energie, kost dan het gebruik.
Naast zuinig zijn op je mobieltje zijn er nog veel meer simpele dingen die je kunt doen om de levensduur van je smartphone zo lang mogelijk te maken. En dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Duurzaam doen met je telefoon, met deze tips is dat easy peasy!
Let’s talk about e-waste
Wist jij dat jouw ‘oude’ smartphone (ondanks dat je deze een tweede leven gunt door hem door te verkopen) toch echt ooit bij het afval belandt? Wereldwijd komt er jaarlijks zo’n 48 miljoen ton e-waste bij. Ter illustratie: dit is vergelijkbaar met het gewicht van 24 miljoen auto’s. Just saying…
Slim (en duurzaam) opladen doe je zo
- Inkoppertje: haal je oplader uit het stopcontact wanneer je jouw telefoon niet aan het opladen bent. Zo verbruik je oplader geen nutteloze elektriciteit en gaat hij bovendien ook langer mee.
- Leg je telefoon aan de oplader zodra deze onder de 40% komt. Wacht dus niet met opladen totdat de batterij helemaal leeg gelopen is.
- En net zoals een lege batterij niet handig is, is helemaal opladen tot 100% ook niet de beste keuze als je wilt dat de batterij lang meegaat.
- Wanneer je jouw mobieltje tussen de 45% en 75% kunt houden voorkom je vroegtijdige slijtage.
Gebruik een telefoonhoesje
Je telefoon beschermen is natuurlijk een must als je lang plezier wilt hebben van je mobieltje. Inmiddels zijn er ook veel duurzame hippe telefoonhoesjes te vinden op het wereld wijde web.
Leg je telefoon ook liever niet met het scherm naar beneden en wil je jouw scherm beschermen? Dan is een screenprotector ook een goed idee!
Gebruik een powerbank met ingebouwde zonnepanelen
Wist je dat een telefoon opladen zo’n 15 cent per dag kost? In het kader van ‘alle beetjes helpen’ kun je een oplader op zonne-energie aanschaffen. En zo’n powerbank met ingebouwde zonnepanelen is natuurlijk sowieso handig voor on the go. Wanneer je gebruik maakt van direct zonlicht kun je jouw telefoon in vier uurtjes helemaal opladen. En als je jouw smartphone tijdens het opladen op vliegtuigmodus zet, gaat het opladen nog sneller.
Beheer je apps
Apps die je nooit gebruikt kun je het best verwijderen. Op deze manier maak je geheugen vrij op je mobieltje en houdt je batterij het langer vol. Bovendien heb je zo ook minder kans op virussen en onnodige notificaties.
Energiezuinige instellingen
Easy peasy! Door onderstaande tips gaat je batterij wederom langer mee.
- Zet je telefoon tijdens het opladen en terwijl je slaapt in vliegtuigmodus. Hierdoor worden alle onnodige activiteiten uitgeschakeld.
- Zet de helderheid van je scherm lager.
- Schakel het gebruik van wifi uit als je on the go bent. Op deze manier zoekt jouw telefoon niet constant naar beschikbare netwerken.
- Kies voor een donkere schermafbeelding.
- Laat je telefoon na een paar minuten vanzelf uitgaan wanneer je jouw smartphone niet gebruikt.
Repareren in plaats van vervangen
Wist je dat een kapotte telefoon vaak nog prima te repareren is? Denk hierbij aan een kapot scherm, problemen met opladen of knoppen die niet goed reageren. En daar komt nog bij dat repareren goedkoper is dan een nieuwe telefoon aanschaffen.
Closing the Loop
Naast iemand anders blij maken met jouw oude nog werkende smartphone, kun je deze ook opsturen naar Stichting Closing the Loop. Closing the Loop is een organisatie die inmiddels expert is op het gebied van het inzamelen en recyclen van kapotte telefoons in ontwikkelingslanden. Closing the Loop ontwikkelde namelijk het One-To-One principe waarbij voor iedere refurbished telefoon die verkocht wordt, zij een oud mobieltje van de e-waste afvalberg redden.
Let’s go green!
Liefs Mirjam
0 reacties