Duurzaam reizen: met deze 15 tips reis je stukken groener!
Duurzaam reizen is hot and happening! And let’s face it: dat is maar goed ook. Toerisme is op zijn zachtst gezegd één van de meest vervuilende industriën. We hebben maar een planeet en daar moeten we met zijn allen zuinig op zijn. Tegelijkertijd is andere plekken en culturen op de aardbol ontdekken wat mij betreft één van de mooiste dingen die er is. Reizen laat mij ’the big picture’ zien, geeft mij een flinke dosis zelfreflectie (en ontspanning) en trekt mij uit mijn comfortzone. Love it! Reizen draagt in mijn geval dus zeker bij aan de persoon die ik ben.
Tegelijkertijd ben ik meer dan ooit bewust bezig met mijn reizen zo duurzaam mogelijk te maken. Want eco-toerisme gaat natuurlijk niet alleen over je CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren, maar ook over rekening houden met de welvaart van de plaatselijke bevolking, het respecteren van hun cultuur en het behoud van flora en fauna. Van grote aanpassingen tot hele kleintjes, ik heb 15 tips voor jullie op een rijtje gezet. Zo reis je meteen stukken groener en bewuster!
1. Pak de trein
De beste manier om je CO2-uitstoot te minimaliseren is natuurlijk simpelweg niet vliegen en een andere manier van reizen te kiezen. Zeker wanneer je binnen Europa lange afstanden reist is de trein een milieuvriendelijkere optie. Zo kun je tegenwoordig vanuit Amsterdam (bijna) rechtstreeks met de trein naar Londen. Hiermee bespaar je tot wel 90% van de CO2-uitstoot ten opzichte van vliegen. Wist je dat de treinen van de NS inmiddels allemaal op groene stroom rijden? Nadeel is wel dat de trein in verhouding duur is en het meer tijd kost om van a naar b te komen.
Milieu Centraal heeft trouwens berekend dat vervoer per trein gemiddeld zo’n 5 keer minder milieubelasting oplevert dan reizen met de auto. En dat terwijl auto’s een stuk zuiniger geworden zijn. Het grootste punt zit hem in de rijstijl, de airco en navigatiesystemen die tegenwoordig standaard in nieuwe auto’s te vinden zijn.
2. Boek via FlyGRN en compenseer je CO2-uitstoot
De luchtvaart is inmiddels verantwoordelijk voor 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daar komt nog bij dat de verwacht wordt dat het aantal luchtvaartpassagiers gaat verdubbelen de komende 20 jaar. Van onze top 10 activiteiten met de meeste CO2-uitstoot, staat vliegen bij een gemiddeld huishouden op nummer 6. En als je een paar verre vluchten maakt, staat vliegen al snel op nummer 1. Ter vergelijking: wanneer je van Amsterdam naar New York vliegt staat dit qua CO2-uitstoot gelijk aan 2524 wasjes draaien.
FlyGRN is een vliegticket zoekmachine die zijn eigen inkomsten van verkochte vliegtickets direct stopt in het compenseren van de CO2-uitstoot van de vlucht. Dat doen ze door voor (bijna) iedere vlucht zonne-energieprojecten in India te steunen en/of bomen te planten. Dit werkt als volgt:
- Met de vergelijkingssite FlyGRN doorzoek je tientallen vlucht boekingsites in één keer. Boek een vlucht via onze partners.
- Vlucht geboekt?FlyGRN ontvangt hiervoor een fee van hun partners. Ze hebben jou immers als klant aangebracht.
- Met die vergoeding compenseert FlyGRN vervolgens (deels) de CO2-uitstoot van jouw vlucht gratis en voor niets.
- Vervolgens ontvang je een CO2-certificaat in je mailbox.
Wist je trouwens dat de keuze van de vliegtuigmaatschappij ook verschil kan maken? Zo vliegt KLM op sommige trajecten op biobrandstoffen, zoals op het traject van Amsterdam naar Los Angeles. Verder staan KLM en All Nippon Airway in de top 3 van de Dow Jones Sustainability Index. Dat betekent dat zij de relatief minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen zijn.
3. Toch vliegen? Kies voor een rechtstreekse vlucht
Wanneer je toch besluit het vliegtuig te nemen, dan is het beter om stopovers te vermijden. Deze kortere vluchten achter elkaar zijn namelijk het meest vervuilend van alle vormen van vervoer. Neem dus waar mogelijk een non-stop vlucht. Deze zijn minder belastend voor het milieu, omdat vooral het opstijgen en landen vervuilend is. In plaats van die goedkope vlucht te kiezen, is het dus ‘duurzamer’ om iets meer uit te geven aan een rechtstreekse vlucht.
4. Kies voor een duurzame reisorganisatie
Nu duurzaam hip and happening is eco-toerisme ook booming. De eco-reizen schieten als paddestoelen uit de grond en veel reisorganisaties claimen dat hun accommodaties duurzaam zijn terwijl dit bij nader onderzoek helemaal niet zo of nauwelijks zo blijkt te zijn. Wil je zeker weten dat jij op jouw manier je steentje bijdraagt? Plan en boek dan je eigen reis. Zo weet je zeker dat je duurzame keuzes maakt die bij jou passen.
En wil je het toch liever uitbesteden? Dan kun je altijd kiezen voor reisorganisaties die duurzame reizen aanbieden. Deze organisaties bieden vaak kleinschalige accommodaties en kiezen bewust voor samenwerkingen met de lokale bevolking. Sommige reisorganisaties gaan zelfs nog een stap verder en zijn ook bezig met het verduurzamen van hun eigen bedrijf. En wist je dat reisorganisatie Food Print Travel zelfs een fair trade keurmerk heeft? Maar ook Sawadee en Riksja Travel zijn reisorganisaties die heel goed bezig zijn.
5. Go with locals
Ben je van plan een excursie te boeken? Dan is de travel app With Locals een aanrader. Hier vind je trips die worden aangeboden door de lokale bevolking. Zo gingen wij in Bali op pad met een priester die in zijn ‘vrije tijd’ graag op pad ging met toeristen en van alles kon vertellen over de omgeving en de gebruiken in zijn land. Heel bijzonder!
6. Steun de plaatselijke economie
And go where the locals go! Skip de grote ketens zoals Starbucks en ga voor een bak koffie om de hoek van de straat. Haal je boodschappen bij het kleinste plaatselijke supermarktje dat je kunt vinden en ga eten waar de locals eten. Je eet op deze plekken vaak niet alleen het lekkerst, maar je ondersteunt ook de lokale bevolking. Zo pikken ook zij hun deel mee van het toerisme, want eerlijk is eerlijk: veel mensen zijn afhankelijk van het toerisme. But there’s more!
- Koop enkel souvenirs die door de lokale bevolking gemaakt zijn. Stukken origineler en duurzamer dan al die ‘made in China meuk’.
- Laat souvenirs die gemaakt zijn van koraal, schelpen, dieren en tropisch hardhout liggen.
- Verblijf ook eens in een zogeheten homestay. Zo ondersteun je de lokale bevolking en heb je meteen een authentieke ervaring te pakken.
7. No go: dieronvriendelijke excursies
Knowledge is power in dit geval. Lees je dus vooraf goed in of die kamelentocht of dat bezoekje aan die olifantenfarm wel zo’n goed idee is. Zo hadden wij onze excursie naar The Elephant Nature Park al in Nederland geboekt en dit was maar goed ook. Deze olifanten opvang zo’n 60 kilometer boven Chiang Mai is druk bezocht door toeristen en backpackers die hun handen hier uit de mouwen steken. The Elephant Nature Park vangt getraumatiseerde en gewonde olifanten op en geeft ze een zo fijn mogelijk thuis. Op het terrein is een grote lodge voor alle vrijwilligers. Ik was er maar een dag, maar door te kiezen voor dit park spek je de kas van deze opvang natuurlijk ook. Alle beetje helpen, ook op reis!
8. Zuinig omgaan met energie en water
Tijdens je verblijf kun je natuurlijk zelf ook bijdragen aan een duurzaam verblijf. Laat de airco of de verwarming niet onnodig loeien wanneer je er niet bent, douche niet te lang en gebruik je handdoek meer dan 1 keer. Tip van de dag wanneer je langer gaat reizen: zorg ervoor dat je kleding meeneemt die je samen kunt wassen.
9. Eco-friendly accommodatie
Ook het zogenaamde greenwashing komt in de reisbranche zeker voor. En helaas pindakaas: vaak geldt hoe luxer de accommodatie, des te minder duurzaam. Eco-hotels of eco-resorts zijn weer minder duurzaam dan een eco-lodge. Ik denk graag in goed, beter, best dus kies voor jezelf wat je belangrijk vindt. Wil je een stapje verder gaan dan kun je natuurlijk altijd vragen naar de stappen die jouw accommodatie neemt in de richting van duurzaamheid. In Nederland zijn er keurmerken zoals Green Key die aangeven of accommodaties actief en serieus bijdragen aan een betere wereld.
10. Tips voor verblijf in een hotel
- Doe zoals thuis en gebruik je handdoek vaker dan 1 keer. Sommige hotels bieden zelfs korting of een leuke goodie aan om hergebruik aan te moedigen.
- Hoe aanlokkelijk een warm bad met bubbels ook is, duurzaam is het niet. Pak liever even een (snelle) douche.
- Laat je kleding wassen bij de lokale wasserij. Grote hotelketens wassen kleding van klanten namelijk apart.
- Die foldertjes op de balie? Kijk kritisch welke je wilt gaan gebruiken en zet jouw folder als het even kan na gebruik weer terug.
- Last but not least: laat ongeopende flesjes met shampoo achter in het hotel. Net als de gratis badslippers, de notitieblokjes en de pennen.
11. Slow travel is hot and happening!
Vergeet highlight hoppen in een rap tempo. Slow travel is niet alleen stukken duurzamer omdat je simpelweg minder reist, maar door langer op een plek te blijven leer je de lokale bevolking ook beter kennen. Fiets of wandel daarnaast zoveel mogelijk en maak als het even kan gebruik van het openbaar vervoer.
12. Bedelende kinderen is een no go
Het lijkt zo aanlokkelijk wanneer je die schattige koppies om je heen hebt huppelen… Toch is het verre van handig om bedelende kinderen te ‘belonen’ met een snoepje, wat pennen of geld. Niet alleen leren kinderen dat bedelen loont, maar worden de spullen die je geeft ook vaak ongelijk verdeeld. En voor je het weet rukt het hele dorp uit om jou om een pen te vragen. Oeps! Geld doneren aan een plaatstelijke hulporganisatie of spullen doneren aan een school is dan een betere optie. En als het even kan koop je deze schoolspullen ook tijdens je reis. Want hiermee ondersteun je de lokale bevolking natuurlijk weer.
13. No more plastic waste
Wist je dat er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht komt? Het grootste probleem met plastic is dat het niet vergaat. Het plastic in de zee is lastig op te ruimen. Het zinkt naar de bodem, blijft drijven, spoelt aan op de stranden of zweeft in het water.
- Leave nothing but footprints, oftwel: ruim je eigen rommel op.
- En ruim als het even kan ook andermans rommel op en zwerfafval op.
- Neem je eigen waterfles mee op reis.
- Drink je drankjes zonder plastic rietje.
- Neem je eigen boodschappentasje mee.
Minder plastic gebruiken doe je zo!
14. Voordat je vertrekt nog even dit
Loop voor vertrek een rondje door je huis en trek zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Een televisie die standaard op stand by staat verbruikt namelijk ook energie. Net als de oven die de digitale tijd aangeeft en opladers die ongebruikt in het stopcontact hangen.
15. Wees een inspiratiebron voor anderen
Sharing is caring! Leer je kinderen al van kleins af aan om respect te hebben voor de mooie wereld om hen heen. Reizen is echt het enige ding in de wereld wat geld kost, maar waar je toch rijker van wordt. Niet alleen door de tijd die je doorbrengt met je gezin, vrienden of familie, maar ook door de ontmoetingen die je hebt tijdens het backpacken. Reizen maakt je vriendelijker, leert je kijken, leert je waarderen en drukt je met de neus op de feiten. Zuinig zijn op de wereld en bewust reizen staat hier dus hoog in het vaandel.
Door jouw kennis en ervaring te delen kun je andere mensen inspireren om hier ook in te duiken. Van lokale biologische wijn kopen in Frankrijk tot logeren bij een Thaise familie in een homestay… Op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij aan eerlijk en verantwoord reizen!
Because there’s no planet B!
Heb jij nog een goede tip die thuishoort in dit rijtje? Let me know in the comments. Sharing is caring!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties