Betekenisvol en duurzaam reizen: met deze 7 easy peasy tips gaat jou dat lukken!

duurzaam reizen

Mirjam Blanken

27 januari 2018


Reistrend 2018: betekenisvol en duurzaam reizen

Twee in één: uniek vakantievieren én goed doen voor lokale mensen, dieren, natuur en cultuur. Langs highlights hoppen is passé en teruggeven aan ons gastland wordt steeds belangrijker. Betekenisvol en duurzaam reizen is in opkomst: op vakantie gaan met een doel dat groter is dan alleen je eigen uitrust-genot. Een reis die goed doet voor jou, maar ook voor mensen, dieren, natuur en cultuur. “Nu we steeds meer reizen, groeit ook het bewustzijn dat het sociale en ecologische aspect hiervan meer aandacht verdienen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan een vakantie die persoonlijker, unieker en zinvoller is“, aldus reis trendwatcher Tessa aan de Stegge.

duurzaam reizen

Voldoening én noodzaak

Iets betekenen voor een ander geeft ons voldoening, maar is op het gebied van reizen ook hard nodig. Toerisme is voor bijna de helft van de armste landen ter wereld een primaire inkomstenbron en bovendien is wereldwijd 1 op de 10 mensen werkzaam in toerisme, aldus de World Tourism Organization. IATA (International Air Transport Association), heeft aangekondigd dat het aantal mensen dat het vliegtuig pakt de komende twintig jaar naar 7,8 miljard zal verdubbelen. Volgens onderzoeker Paul Peeters stoten we in 2080 alleen al met vliegen het maximale en complexe budget CO2 uit. Daarnaast zorgen reizigers die massaal highlights bezoeken voor overtourism waardoor locals aan het kortste eind trekken. Aan de Stegge: “Reizen heeft dus een enorme impact en ik zie dat zowel de reiziger als de branche zich hiervan bewuster wordt. De betekeniseconomie rondom reizen krijgt steeds meer vorm. Er worden allerlei initiatieven ondernomen voor reizen op een manier die beter is voor alle betrokkenen. De focus ligt op spreiding van de drukte, een eerlijke prijs en het milieu minder belasten. Het Travel Lab van sociaal ondernemer Marius Appelman – een broedplaats voor nieuwe toekomstbestendige reisconcepten – is daar een voorbeeld van.”

Verdieping op reis

Volgens Aan de Stegge willen we steeds liever ergens ‘zijn’ dan ‘bezoeken’. Ook groeit de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en iets goeds doen als we dan toch die onvermijdelijke voetafdruk achterlaten. Zo goedkoop mogelijk je vakantie regelen, zonder rekening te houden met de plek waar je te gast bent of hoe je er komt, past niet bij deze tijd waarin verduurzaming een groot maatschappelijk thema is, vindt ze. Uit recent onderzoek van onderzoeker Simon Kuijpers blijkt dat mensen bereid zijn anderen te helpen, maar dat ze er wel iets voor terug willen, zoals hindernissen overwinnen, uitgedaagd worden, persoonlijke ontwikkeling. Die verdieping die we zoeken brengt ons ook op de vraag: Als we dan toch zoveel reizen, hoe zorgen we er dan voor dat we dat doen op een manier waar iedereen wat aan heeft?

7 easy peasy tips om goed te doen

1. Gedraag je niet als massatoerist

Help overtourism bestrijden en ga tijdens je duurzame reis van de gebaande paden. Zeg nou zelf: wat is er nou spectaculair aan precies dezelfde highlights die je buurvrouw of collega heeft gezien? Die ene foto van de Eiffeltoren hebben we toch allemaal al een keer gemaakt? Door highlights te vermijden, help je in de spreiding van het toerisme waardoor natuur en cultuur niet wordt uitgeput en locals op verschillende plekken meeprofiteren van jouw bezoek. Wie in de gelegenheid is om buiten het hoogseizoen te reizen geniet van meer rust, betere prijzen en voorziet de bevolking ook dan van inkomen.

2. Wie niet kan delen…

Wie van mening is dat de bestemming ook moet meeprofiteren van jouw reis, boekt z’n vakantie bij een reisorganisatie die met een deel van de winst bijdraagt aan een lokaal project. Veel reisorganisaties waaronder Thomas Cook, TUI, SNP en Better Places dragen percentages af aan het opzetten van lokale scholen en projecten ter behoud en bescherming van dieren. Een extra stapje zetten? Crowdfund dan samen met Riksja Travel een hotel: zodra het gebouwd is slaap je daar in ruil voor je bijdrage.

Bouw je eigen Myanmar rondreis

3. Maak jouw CO2-uitstoot een beetje goed

We stoten in het dagelijks leven allemaal CO2 uit en als we op reis gaan komt daar behoorlijk wat bij. Vlieg je naar een bestemming buiten Europa dan is alleen je vlucht al goed voor 76% van de totale CO2-uitstoot van je hele vakantie. Blijf je in Nederland dan is dat slechts 12% (bron: NHTV/CVO). Kies daarom als je vliegt voor CO2-compensatie zodat jouw bijdrage wordt gebruikt voor een project dat ergens in de wereld het milieu verbetert. Zo draag je al voor een paar euro jouw steentje bij aan of zonne- of windenergie en het planten van bomen. Per januari bieden vijftien bij ANVR aangesloten reisorganisaties zoals SNP, Koning Aap en Sawadee Reizen CO2-compensatie zelfs binnen de prijs aan.

4. Koopjesjagen, maar wel tot op zekere hoogte

We zouden geen Nederlanders zijn als we niet het maximale uit ons vakantiegeld willen halen en natuurlijk is het ontspannen gevoel zo weg als je platzak thuiskomt en je zorgen moet maken om geld. Bedenk je alleen dat er altijd iemand ergens aan het kortste eind trekt als het verkrijgen van de laagste prijs leidend is. In veel landen hoort onderhandelen bij de cultuur, zorg dat je het koopjesjagen redelijk houdt door je in te lezen en je intuïtie te volgen. Wat voor jou vijftig cent is, is in veel landen een avondmaaltijd voor het hele gezin.

5. Handen uit de mouwen

Werk mee aan lokale projecten of doe vrijwilligerswerk tijdens je vakantie. Zo ruim je het strand schoon van plastic, help je met het herstellen van een oud wandelpad of ga je met een boswachter op pad. Of ga WWOOF-en waarbij je in ruil voor kost en inwoning meedraait op een biologische boerderij. Wil je voluntourism(vrijwilligerswerk op reis) doen met kinderen in weeshuizen of wilde dieren? Denk dan wel twee keer na: ondanks de goede bedoelingen van toeristen doet het de lokale bevolking en dieren vaker niet goed dan wel.

6. Doe groen

Groen verblijven? Kies ook eens voor een eco-accommodatie, community based resort of een Tiny House Hotel. BookDifferent helpt je om een hotel te vinden dat duurzaamheid belangrijk vindt. Ga je roadtrippen? Je huurt je camper rechtstreeks van de eigenaar via een deeleconomisch platform zoals Camptoo zodat het voertuig niet ongebruikt blijft. En wil je op een bijzondere plek slapen én bijdragen aan het behoud ervan, slaap dan eens in een kerk via champing of in een oude vestingtoren. Plastic flesjes zijn passé: drink water uit de kraan (als dat kan of ga naar speciale vulplekken) en gebruik een Dopper. Dankzij handige apps neem je de reisbescheiden digitaal mee: dat scheelt weer een hoop papier.

7. Reis lokaal

Wil je de local touch op reis én vind je het fijn als je geld goed terecht komt? Ga dan op pad met lokale gidsen, eet bij lokale restaurantjes en logeer eens bij mensen thuis in een homestay. Ook je souvenirs kun je het beste bij kleinschalige of door familie gerunde winkeltjes kopen. Schaf dan meteen een lokale waaier aan zodat de airconditioning uit kan blijven.

Meer lezen? Neem dan een kijkje op www.tessaaandestegge.com

Go places!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This