De 5 beste tips voor een duurzame slaapkamer
Wist je dat jij ongeveer een derde van je leven in jouw slaapkamer doorbrengt? Gemiddeld genomen slapen we het liefst zo’n 7-9 uur per nacht. En dan tel ik die luie zondagochtenden met theetjes op bed en Netflix avondjes in bed nog niet eens mee. Als je dus al aandacht wilt besteden aan een duurzame inrichting dan zou ik lekker met de slaapkamer beginnen. Ik deel vandaag met jou de 5 beste tips voor een duurzame slaapkamer. Heb jij bijvoorbeeld weleens nagedacht over jouw beddengoed? Ik moet eerlijk bekennen dat dit bij mij thuis tot vorige week nog een ‘niet over nagedacht’ topic was. Inmiddels weet ik beter en slaap ik heerlijk in mijn verantwoorde groene bedje.
Eco slapen: [‘ekoo’] – [‘slaap[ə](n)’] = heerlijk slapen op, onder of tussen de mooiste, ecologisch geproduceerde materialen en producten.
1. Kijk kritisch naar je slaapkamermeubilair
Bij een duurzame slaapkamer denk je waarschijnlijk niet meteen aan je bed en kledingkast. Het zijn natuurlijk spullen die lang meegaan en hierdoor al duurzaam te noemen zijn. Maar slaap je niet lekkerder in een bed waarvan je weet dat er geen natuurlijke bossen gekapt zijn? Kiezen voor FCS-gecertificeerd hout is al een goede stap richting een duurzame slaapkamer. En vergeet je lattenbodem niet! En heb je een gestoffeerd bed? Kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen die duurzaam geproduceerd worden.
Kiezen voor tweedehands is ook heel duurzaam èn milieuvriendelijk! Het spaart grondstoffen, energie, water en afval. Er hoeven immers minder nieuwe spullen te worden gemaakt en daarnaast minder oude spullen weggegooid.
2. Kruip eens lekker onder de wol
Niet voor niets is de uitdrukking ‘onder de wol kruipen’. In dit geval dan wel onder een biologisch wollen dekbed met een GOTS keurmerk. Wol van blije schapen dus! En het fabeltje dat wol te warm is in de zomer kan hierbij uit het slaapkamerraam gezwieperd worden. Wol bevat namelijk vezeltjes die veel lucht vasthouden. In de zomer werkt een wollen deken dus verkoelend, terwijl diezelfde deken jou in de winter lekker warm houdt. Maar er zijn meer voordelen aan wol! Zo gaat wol erg lang mee en is bovendien erg schoon. Wol is namelijk zelfreinigend, vuilafstotend en bacterie-werend. Wol bevat van nature wolvet of lanoline. Die stof, die het schaap zelf aanmaakt, beschermt de wol tegen alle weersinvloeden en is van nature vuilafstotend en bacterie-werend.
Kiezen voor wol met een GOTS keurmerk is het meest duurzaam. Zo weet je zeker dat bij het maken van jouw wollen deken gelet wordt op dierenwelzijn, sociale omstandigheden en worden er strenge eisen gesteld aan het productieproces. Dat houdt in dat de schapen natuurlijk voedsel krijgen (dus niet genetisch gemanipuleerd), dat de graslanden waarop ze grazen niet met insecticiden en pesticiden worden behandeld en dat de dieren geen preventieve antibiotica krijgen. De schapen worden niet haastig, maar diervriendelijk geschoren. De wol wordt biologisch gewassen en het water waarmee dat gebeurt, wordt gerecycled. Kijk bij het kiezen van een wollen deken ook eens of deze geverfd is. Ongeverfde wollen dekens behouden hun mooie eigenschappen en zijn daarnaast vrij van chemicaliën.
3. Kies voor biologisch katoen
Sta je eigenlijk weleens stil bij waar jouw beddengoed vandaan komt? De meeste dekbedovertreksets zijn gemaakt van ‘gewoon katoen’. En laat dit nou juist de meest vervuilende stof in de kledingindustrie zijn. Voor ieder 1-persoons dekbedovertrek met sloop is ongeveer een kilo nare chemicaliën nodig, zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen, anti-kreuk middelen, chloor en giftige verfstoffen. De jaarlijkse omzet in beddengoed in Nederland is ongeveer 270 miljoen. Kort door de bocht omgerekend zijn dat ongeveer 8 tot 9 miljoen 1-persoons dekbedovertrekken met sloop. Daarvoor is heel ruw berekend zo’n 10 miljoen kilo aan chemicaliën nodig om het te verbouwen en produceren. Of 0 kilo als we met z’n allen onder biologisch katoen gaan slapen!
De voordelen van biologisch katoen:
- Biologische katoen is helemaal schoon en gifvrij.
- Bij het verbouwen van biologische katoen wordt regelmatig van gewas gewisseld om bodemuitputting tegen te gaan.
- Bij de teelt van biologisch katoen wordt geen gebruik gemaakt van genetische gemanipuleerde planten en zaden.
- De productie van biologisch katoen verbruikt een stuk minder water, omdat het wordt verbouwd in een gebied waar voldoende regen valt en er door het niet toepassen van chemicaliën veel minder water nodig is tijdens de productie.
Wil je meer lezen over katoen? Op de website van Yumeko lees je alle ins and outs.
4. Een eco matras? Die bestaan dus gewoon!
Aangeraden wordt om je gloednieuwe matras even uit te laten dampen. De meeste matrassen staan namelijk bol van synthetische materialen zoals traagschuim en bevatten chemicaliën zoals bijvoorbeeld brandvertragers. Naast een ongezonde keuze is recyclen van deze matrassen (na ook nog eens relatief kort gebruik) niet mogelijk en erg belastend voor het milieu. Bij het verbranden komen behoorlijk wat giftige stoffen vrij.
Kiezen voor een matras gemaakt van natuurlijke producten zoals biologische katoen, biologische wol en natuurlatex is stukken duurzamer! De basis voor natuurlatex is rubber, een natuurlijke grondstof die verkregen wordt uit de rubberboom en ook nog eens op een milieuvriendelijke manier wordt gewonnen. In Europa mag een matras het label natuurlatex dragen wanneer het maar 40% natuurlatex bevat. Die andere 60% is dan synthetische latex. De matrassen van Yumeko zijn 98% puur natuurlatex. Honderd procent ga je helaas niet vinden, omdat er altijd een klein gedeelte zeepstoffen overblijft.
5. Ga voor Fairtrade
Het Fairtrade keurmerk zorgt er niet alleen voor dat boeren gegarandeerd een goede prijs krijgen voor hun product. Ook zijn ze verzekerd van een langdurige handelsrelatie, waardoor er financiële zekerheid ontstaat en ze een goed leven kunnen opbouwen. Fairtrade staat ook garant voor veilige arbeidsvoorwaarden, het tegengaan van vrouwendiscriminatie en het ontbreken van kinderarbeid. Doordat jij Fairtrade beddengoed koopt, krijgt iemand anders ergens op de wereld een beter leven. Dat is een mooie gedachte toch?
En spoiler alert: ik wil niet anders meer en manlief al helemaal niet!
0 reacties