Het kan dus wel! Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem

Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem

Mirjam Blanken

4 oktober 2017


Plant power!

Het labelen van mijn voedingspatroon, daar doe ik niet meer aan. Ondanks dat ik de afgelopen jaren een flinke verschuiving heb gemaakt naar een meer plantaardig eetpatroon, wil ik mezelf niet bestempelen als flextariër of vegetariër. Nog los van het feit dat er een hele rits varianten bestaan in de laatste categorie. Mijn punt? Wat mij betreft is meer plantaardig eten hoe dan ook een must. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar vooral voor onze planeet.

Nu wil het geval dat ik met soja eigenlijk altijd een haat-liefde verhouding heb gehad. Want ondanks dat de sojaboon een eiwithoudend product met een hoge biologische waarde en een rijke bron is van het ‘brain food’ lecithine, zorgt de teelt van soja op haar beurt ook voor een behoorlijke milieubelasting. Tel daarbij op dat er voor de teelt van soja veel tropische regenwouden gekapt worden en de meeste soja genetisch gemodificeerd is. Denk je goed bezig te zijn met je meer plantaardige voedingspatroon, loop je weer tegen de milieubelasting van soja op…

Maar wist je dat sojabonen ook gewoon in Nederland verbouwd kunnen worden? En dit op een duurzame en milieuvriendelijke manier? Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem, geproduceerd door Alpro. Het kan dus wel!

Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem

Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem

Hollandser kan het niet worden! Op een druilerige donderdag in september stond ik ’s ochtends vroeg voor één van de eerste Nederlandse sojavelden in Hoog Soeren. Ik vroeg sojateler Jan en Greet Vanderheyden, Sustainable Development manager bij Alpro het hemd van het lijf over het telen van soja. Want hoe verbouwt Alpro dit gewas eigenlijk op een zo’n duurzaam mogelijke manier? En waarom streeft Alpro eigenlijk naar een lokale sojateelt? Ik zette alle ins and outs op een rijtje!

De keuze is reuze!

Er bestaan namelijk maar liefst 1000 verschillende soorten sojabonen. Alpro heeft gekozen voor de gele sojaboon, omdat deze soort de meeste voedingsstoffen bevat en deze worden van eind april tot begin mei gezaaid. Het oogsten begint in september, tenminste als het een droge dag is. Tijdens mijn bezoekje regende het en omdat de planten gaan ‘liggen’ kon er die dag niet geoogst worden. Leuk weetje: wanneer de sojaplant haar blad begint te verliezen en je de sojabonen hoort rammelen in de peulen, dan zijn de bonen officieel klaar om geoogst te worden.

Waar komen Alpro’s sojabonen vandaan?

De bonen van Alpro worden uitsluitend geteeld in Europa en Canada. Er worden dus geen sojabonen gebruikt uit de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië, omdat er geen garantie kan worden gegeven dat deze bonen GMO-vrij zijn. Door de productie in Canada en Europa te houden kan Alpro bovendien aantonen dat de bonen duurzaam worden geproduceerd en dus niet uit ontboste gebieden komen.

Ik hoor je denken: maar Canada is toch niet lokaal? Tsja, in Nederland is de oogst van soja nog niet voldoende om de productie van Alpro producten het hele jaar door te kunnen waarborgen. Daarnaast groeit soja in Canada toch nog stukken beter dan in Nederland. Om niets af te doen aan de kwaliteit van de producten, mengt Alpro de bonen met elkaar. Overigens worden de sojabonen uit Canada per boot vervoerd.

Duurzame sojabonen van Nederlandse bodem

Waarom streeft Alpro naar meer lokale, Europese sojabonen?

Alpro vindt het belangrijk dat alle sojabonen duurzaam en GMO-vrij zijn en niet uit ontboste gebieden komen. Om deze reden willen ze de sojateelt nog dichter bij huis brengen en wordt er meer en meer lokaal geproduceerd. Om het risico van impact door het weer op de gewassen te spreiden zijn er verschillende locaties binnen Europa, variërend van Nederland tot Italië. Lokaal telen betekent bovendien een korte keten met een beperkte ecologische voetafdruk.

Hoe zit het met sojateelt in Nederland?

In 2015 heeft Alpro in samenwerking met een vijftigtal landbouwers op 170 hectare lokaal geteelde soja geoogst in Nederland.  Alpro werkt samen met Agrifirm, een coöperatie die 17.500 Nederlandse landbouwers groepeert en al de nodige kennis in huis heeft om duurzame en hoogwaardige soja te kunnen leveren. Een gouden duo zo blijkt, want dit jaar heeft Alpro op maar liefst 305 hectare soja geoogst. Nog meer duurzame sojabonen van Nederlandse bodem dus!

Eat more plants!

Wat van jij van deze ontwikkeling met duurzame sojabonen? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Hallo – ik maak mijn eigen tofu, natto, miso en tempeh thuis. Waar kan ik sojabonen van Europees grondgebied kopen ?

    Mvg
    John

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This