Eet jezelf gelukkig: 5x voeding waar je happy van wordt!

eet jezelf gelukkig

Mirjam Blanken

10 maart 2022


Een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn is jezelf gezond, fit en energiek voelen. Door er een gezonde leefstijl op na te houden met voldoende beweging, ontspanning, een goede nachtrust en een gezond eetpatroon geef je jouw gezondheid en daarmee je geluksgevoel al een flinke boost. Maar wist je dat wat je eet ook invloed heeft op hoe je je voelt? Goed nieuws! Je kunt jezelf dus gelukkig eten door te kiezen voor voeding die je geluksgevoel beïnvloedt.

Het effect van voeding op je hersenen

  • Zenuwcellen (neuronen) in je brein en in je lichaam geven impulsen (signalen) aan elkaar door via zogeheten neurostransmitters, oftewel ‘chemische boodschapperstofjes’
  • Elke zenuwcel maakt zijn eigen neurotransmitter
  • Deze hormoonachtige stofjes kunnen of stimulerend of remmend werken op de impulsoverdracht
  • Op deze manier beïnvloeden neurotransmitters onder andere hoe je je voelt, of je stress ervaart en reguleren ze je dag-en-nachtritme
  • Bekende neurotransmitters zijn onder andere serotonine, adrenaline en dopamine.
  • Zo hebben adrenaline en dopamine een opwekkend effect en serotonine juist een kalmerende werking
  • Bepaalde voeding kan invloed hebben op de beschikbaarheid van deze neurotransmitters en hiermee dus ook je gevoel van geluk en welbevinden beïnvloeden

1. Eet vezelrijke voeding

Stress, boosheid, spanning, verliefdheid… Veel mensen ervaren de lichamelijke gevolgen van dit soort gevoelens. Maar gevoelens zijn niet alleen van invloed op je darmen, andersom gebeurt dit ook. Onze darmen en de bacteriën die daarin huizen bepalen voor een groot gedeelte onze gezondheid, hoe we functioneren en hoe we ons voelen.

Een goed voorbeeld van hoe je darmen je humeur en gevoel beïnvloeden is het hormoon serotonine. Dit hormoon is cruciaal om je optimistisch en zelfverzekerd te voelen. Daarnaast wordt van serotonine weer het slaaphormoon melatonine gemaakt. En laat serotonine voor het grootste gedeelte in je darmen geproduceerd worden. Dus als je darmen niet goed functioneren produceer je ook niet genoeg serotonine om je goed te voelen, te ontspannen en goed te slapen.

  • Door de juiste voeding tot je te nemen voed je de goede darmbacteriën en kun je je gezondheid dus positief beïnvloeden. Uiteraard zijn gezonde darmen van nog veel meer factoren afhankelijk maar goede voeding is wel de basis.
  • Eet voeding met vezels! Klinkt als een open deur, ware het niet dat veel mensen niet weten dat peulvruchten, groente en fruit een belangrijke bron van die vezels zijn. Maar ook lijnzaad en havermout zijn een rijke bron van vezels. Wanneer je meer vezels gaat eten, is het belangrijk om tegelijkertijd ook voldoende water te blijven drinken. Vezels houden namelijk vocht vast, waardoor je ontlasting meer volume krijgt. En dit stimuleert een gezonde darmwerking.
  • Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die melkzuurbacteriën bevatten. Deze goede bacteriën hebben een positieve invloed op de bacteriesamenstelling in de darmen.

2. Eet meer bananen, bananen zijn gezond!

Bananen bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit stofje bevordert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en werkt als een natuurlijke rustgever. But there’s more! Wanneer er voldoende serotonine aangemaakt is, wordt deze onder invloed van het donker vervolgens omgezet in het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevatten bananen magnesium en vitamine B6. Vitamine B6 is een noodzakelijke ‘hulpstof’ voor de omzetting van serotonine naar melatonine.

Voeding rijk aan tryptofaan: bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, haver, linzen, kikkererwten.

Om dopamine aan te maken heeft je lichaam ook het aminozuur tyrosine nodig. Tyrosine komt voor in amandelen, avocado, sesamzaadjes, pompoenzaadjes, peulvruchten, noten, tofu, vlees, vis en ei.

3. Geniet van een stukje pure chocolade!

Yes! Het is echt waar: cacao bevat namelijk phenylethylamine wat zorgt voor een prettig gevoel. Komt nog bij dat het eten van chocolade de afgifte van endorfine in de hersenen stimuleert. Dit stofje ken je waarschijnlijk wel van de welbekende ‘runner’s high’. Endorfine zorgt naast een pijnstillende werking ook voor een gelukzalig gevoel en vermindert stress en gevoelens van angst.

Daarnaast is chocolade ook rijk aan flavonoïden (antioxidanten). Onderzoek heeft uitgewezen dat een dagelijkse inname van 200 milligram van deze specifieke antioxidanten uit cacao een positief effect kan hebben op hart en bloedvaten. Regel is wel: hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao. Ga dus voor een reep pure chocolade of maak deze raw en vegan brownies met chocolade ganache!

4. Eet lekker veel groente en fruit

Want groente en fruit zijn bevatten antioxidanten die op hun beurt zenuwcellen beschermen die dopamine gebruiken. Dopamine is een opwekkende neurotransmitter en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Simpel gezegd is dit het hormoon wat jou een tevreden en blij gevoel geeft en geluk laat ervaren.

5. Eet meer omega 3-vetzuren

Wist je dat onze hersenen voor het grootste deel uit vet bestaan? Dit vet bevindt zich met name in de membranen om de hersencellen heen. Via deze membranen nemen de cellen voeding op en communiceren ze met elkaar. Door voornamelijk onverzadigde vetten te eten houden we de membranen soepel wat zorgt voor een optimale werking van onze hersenen.

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

  • Omega 3 heeft een positief effect bij stress en angst. Dagelijks inname van omega 3 helpt onder andere de productie van het stresshormoon cortisol te verminderen.
  • Naast vette vis, kun je ook kiezen voor een vegan supplement op basis van algen. Good to know: vissen maken omega-3 vetzuren niet zelf aan, maar krijgen dit op hun beurt weer binnen door het eten van onder andere algen. Komt nog bij dat kiezen voor plantaardig omega-3 supplement ook nog eens fijner is voor zowel de vis als het milieu.
  • Lijnzaadolie en walnoten bevatten relatief veel ALA. Good to know: uit ALA maakt je lichaam zelf EPA en DHA, maar dit levert wel een kleinere hoeveelheid EPA en DHA op.

Health is wealth!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Top 20 Feel-Good Food: Eet jezelf gelukkig - About Happy Life - […] Eat Pure Love: Eet jezelf gelukkig, voedig waar je gelukkig van wordt […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This