Wist je dat alles wat je op je huid smeert, in je lichaam kan komen? Smeer je veel lichaamsvreemde stoffen zoals parabenen* op je huid, dan gaan de zogenaamde cellen van Langerhans als een dolle te keer om al die toxische stoffen naar binnen sleuren om ze te laten verwerken door het lymfestelsel. De taak van de cellen van Langerhans is namelijk om lichaamsvreemde stoffen naar het afvoerstelsel (lymfestelsel) te brengen.
Als je eetbare producten op je huid smeert, schieten de cellen van Langerhans niet in de verdediging. Ze hoeven niet als een gek stoffen de diepte in te sleuren en je lymfestelsel kan zijn tijd en energie besteden aan andere dingen. Daarom vandaag het recept van een eetbaar gezichtsmasker van avocado!
*Parabenen zijn de meest gebruikte conserveringsmiddelen in cosmetica en crème. Het heeft een antibacteriële werking. Hierdoor is de crème langer houdbaar en behoudt het zijn structuur en kleur. Deze parabenen dringen in geringe mate door de huid en hebben in ons lichaam en bootsen in ons lichaam de werking van oestrogeen na. Ze vallen onder de zogeheten xeno-oestrogenen. Hierdoor worden deze licht hormoonverstorende stoffen ook al in verband gebracht met borstkanker. Een directe link is echter nooit gevonden.
Eetbaar gezichtsmasker van avocado
Avocado is superfood voor je huid. Het is goed vet: er zitten veel essentiële vetzuren in. De meeste mensen krijgen te weinig essentiële vetzuren binnen, en dat zie je ook aan hun huid. Het is ondervoed, niet soepel, het straalt niet.
Avocado’s zijn geweldig om te eten, maar ook om te gebruiken als een masker. Zéker als je een droge huid hebt. And remember: eetbare en dus herkenbare stoffen, belasten je immuunsysteem niet!
6 redenen om meer avocado’s te eten
Wat heb je nodig?
een halve avocado
2 eetlepels honing*
een beetje warm water.
*Ik gebruik graag rauwe honing. Het liefst direct van een lokale imker, maar de honing van de Traay is te koop bij de Natuurwinkel en is ook koud geslingerd. Dit houdt in dat de honing niet verhit is geweest: door verhitting gaan de enzymen in de honing kapot en dat is zonde.
Zo ga je te werk
- Voor het masker snijd je een halve avocado in kleine stukjes, doe je ze in een (kleine) blender.
- Giet nu de honing erover.
- Blend alles even om te kijken hoeveel water erbij moet.
- Het masker moet zacht en smooth zijn, maar niet dun. Als het te dun is, loopt het zo van je kin af.
- Reinig eerst je gezicht en doe een warm kompres: drenk een handdoekje in warm water en leg het op je gezicht zodat je huid voorbereidt wordt om alle goodness op te nemen.
- Breng daarna het masker aan. Je hoeft niet zuinig te zijn, smeer zo dik als dat je kunt.
- Laat het masker 20-30 minuten intrekken.
- Spoel het af met warm water en reinig je gezicht daarna weer.
- Sluit af met een voedende crème.
Dit klinkt echt heerlijk! Denk dat ik dit weekend van dit maskertje ga genieten!
Heb je genoten van het masker?