Joggingbroek aan en gaan: de 11 beste tips voor effectief thuiswerken!

effectief thuiswerken

Mirjam Blanken

1 april 2018


Het lijkt de hemel op aarde: lekker in je eentje thuis, dus met 100% focus effectief thuiswerken. Je wordt niet gestoord door collega’s en je zou in de praktijk dus lekker door kunnen stomen. Helaas peanutbutter. Dacht ik aan het begin van mijn thuiswerk carrière nog dat ik wel aan de keukentafel mijn werk kon doen, inmiddels ben ik er wel achter dat dit verre van effectief is. Daarnaast begon mijn rug ook te protesteren, want iedere dag in een ietwat vreemde houding aan de keukentafel werken blijkt niet zo ergonomisch verantwoord. Die collega’s die langskomen voor een kletspraatje of overleg worden thuis vervangen door even snel een stofzuiger door het huis, knuffelen met de hond en zoonlief die een tussenuur heeft of thuis komt lunchen.

Maar het is dus wel heel goed mogelijk om vanuit huis minstens zo effectief (en in sommige gevallen zelfs beter) te werken als op kantoor. Gevalletje: ervaringsdeskundige hier. Inmiddels werk ik sinds een jaar fulltime vanuit huis, maar in de jaren ervoor combineerde ik mijn werk met thuis studeren. Want of je nu weleens een dagje thuis werkt, thuis studeert of fulltime thuiswerkt, dat maakt niets uit. Als je jouw dag goed aanpakt, dan schiet je effectiviteit omhoog. Hierbij de 11 beste tips voor effectief thuiswerken!

1. Skip die joggingbroek

I know, de titel van dit artikel is ietwat misleidend. Ondanks dat het heel verleidelijk om in je huiskloffie achter je laptop te kruipen, is dit verre van een goed plan. Onderzoek heeft uitgewezen dat wij onze outfits linken aan bepaalde emoties en gedrag. Mijn joggingbroek is gelinkt met Netflix en relaxen. Geen goed plan op een werkdag lijkt mij. Trek dus ’s ochtends lekker je werk kloffie aan en je zult zien dat je meteen op standje ‘go’ staat.

2. Zorg voor een vaste ochtendroutine

Het is handig om tijdens thuiswerkdagen je normale routine vast te houden. Het is misschien verleidelijk om je werkdag meteen te starten, maar de manier waarop je jouw dag begint is van invloed op je productiviteit. Ik start de ochtend standaard met een bakje koffie met manlief en wanneer ik de jongens heb uitgezwaaid spring ik onder de douche, kleed ik mezelf aan en mediteer ik ongeveer 10-15 minuutjes. Vervolgens maak ik een lekker ontbijtje en dan pas zet ik mijn telefoon aan, check ik mijn sociale media en plan ik mijn taken voor die dag in.

3. Creëer een fijne werkplek

Gun jezelf de luxe van een eigen werkplek! Bloggen aan de keukentafel leek in eerste instantie leuk, maar in de praktijk werd ik er helemaal gek van. Ik kreeg het gevoel constant te moeten werken, omdat mijn laptop inclusief al mijn spullen mij de hele dag aan lagen te staren. Daarnaast kreeg ik ook de kriebels van alle huishoudelijke taakjes die ik vervolgens nog zag. Stond ik te ’s ochtends vroeg te stofzuigen in plaats van te werken. Ik werk trouwens best nog weleens aan de keukentafel, maar kies dan voor werk waarmee ik iets meer kan freewheelen, zoals foto’s bewerken of mijn social media inplannen.

Heb je dan als thuiswerker een compleet kantoor aan huis nodig? Niet nodig, creëer een werkplek ergens in huis waar je een goede stoel en tafel neerzet om aan te werken. De keukentafel is natuurlijk ook verre van een ergonomische werkplek, dus je rug zal je ook dankbaar zijn. Investeer dus meteen in een stoel met goede rug- en armleuning en zorg er ook voor dat jouw werkplek opgeruimd is. Ik zorg sowieso dat ik na een werkdag mijn werkplek clean achterlaat, zodat ik de volgende dag meteen kan starten.

effectief thuiswerken

4. Bye bye achtergrond geluiden!

In eerste instantie kocht ik deze koptelefoon met active noise cancellation voor lange vluchten. Deze headphones filteren namelijk achtergrond geluiden (lees: snurkende buurman) en geroezemoes (lees: de motoren van het vliegtuig) . Koptelefoons met noise canellation zijn dus ook ideaal wanneer je aan het werkt bent en de gemeente jouw thuiswerkdag heeft uitgekozen om te gaan snoeien. Of in mijn geval, wanneer zoonlief in de kamer naast mij lekker enthousiast online Fifa aan het spelen is. Wanneer je ook nog kiest voor een wireless exemplaar kun je jouw telefoon lekker aan de andere kant van de kamer laten liggen.

5. Plan Google time

Wanneer je gebruik maakt van de Pomodoro Techniek bij punt 8 gaat dit eigenlijk vanzelf… Want hoe verleidelijk het ook is om tussendoor elk appje ‘even’ te beantwoorden, iedere social media update te bekijken en YouTube video’s te kijken, efficiënt is het niet. Plan dus bewust korte pauzes waarop je naar hartelust op je telefoon kunt scrollen. Leg je telefoon dus buiten handbereik en plan net als sommige bedrijven wat Google time in. Fijn voor je concentratie en productiviteit!

6. Wanneer ben jij op je best?

Tijdens een dagje thuiswerken is het natuurlijk ideaal dat je jouw eigen dag in kunt delen. Dat is meteen het grootste pluspunt wat mij betreft. Zo kruip ik graag ’s ochtends rond 8 uur achter mijn laptop. Die eerste uurtjes in de ochtend vind ik het heerlijk om nieuwe ideeën uit te verzinnen en artikelen te schrijven. Na de lunch plan ik meestal wat taken die minder concentratie of ‘stil zitten’ nodig hebben, zoals foto’s bewerken of nieuwe recepten maken en fotograferen. Ben jij ook productiever in de ochtend? Profiteer hier dan van door belangrijke taken die concentratie vergen ’s ochtends al te doen.

7. Multitasken is onzin

Wist je dat jouw brein eigenlijk maar 1 taak tegelijkertijd optimaal kan uitvoeren? Wanneer ik mijn focus op het schrijven van een artikel heb liggen en vervolgens word ik gebeld of besluit ik tussendoor een appje te sturen, dan gaan er andere radartjes aan. Geen probleem natuurlijk en op zich ook wel handig, maar vervolgens moet ik weer helemaal omschakelen naar mijn artikel. Wanneer je afgeleid wordt heb je simpelweg ook weer tijd nodig om je te focussen op de taak waar je mee bezig was. Zonde! Dat ‘opnieuw opstarten’ is natuurlijk verre van effectief!

Naast je telefoon buiten handbereik leggen, is het ook handig om zo min mogelijk tabbladen open te zetten op je laptop. Zet eventuele meldingen uit en laat ook je omgeving weten dat je aan het werk gaat en niet gestoord wilt worden. Kortom, zorg voor zo min mogelijk ruis op de lijn.

Mijn duurzame werkplek aan huis!

8. Verdeel je dag in blokken met de Pomodoro Techniek

Credits voor manlief wat betreft deze tip! Hij vertelde mij over de Pomodoro Techniek waarbij je jouw tijd verdeelt in blokken van een half uur, inclusief 5 minuten pauze. Vooraf bepaal je hoeveel blokken je nodig denkt te hebben voor een taak. Vervolgens stel je een timer in op 25 minuten en ga je aan het werk. Tijdens deze 25 minuten is het essentieel dat je je door niets en niemand laat afleiden. Nadat de timer is afgegaan neem je 5 minuten pauze. Zet een bakje thee, doe een wasje in de machine of check je appjes. Na 3 of 4 van deze blokken neem je een lange pauze van een half uur.

Volgens de founder van deze techniek, Francesco Cirillo zitten er veel voordelen aan:

  • Je ervaart minder stress doordat je anders omgaat met tijd.
  • Je wordt je bewuster van het effectief indelen van je werkdag.
  • Je motivatie om het werk af te krijgen wordt vergroot.
  • Je concentratie en effectiviteit verbetert doordat je minder afleiding hebt.

9. Maak een realistisch to do lijstje

Time management en Mirjam zijn geen match made in heaven. To do lijstje werden bij mij dus al snel in to do lijsten waar geen eind aan kwam. Ik hoef jullie niet te vertellen dat to do lijstjes die per definitie niet haalbaar zijn enorm frustrerend zijn. Inmiddels krijg ik het maken van reëele lijstjes steeds beter onder de knie. Weg onrust, hallo productiviteit!

  • Schrijf aan het begin van je werkdag op wat er allemaal moet gebeuren volgens jou.
  • Voeg hieraan ook huishoudelijke taken en pauzes toe! Zo staat er bij mij op mijn lijstje de hond uitlaten, een boodschap doen en lunchen.
  • Bepaal per activiteit hoeveel tijd je denk nodig te hebben.
  • Ook mailtjes beantwoorden zie ik als een taak en hiervoor plan ik 2 momenten per dag in.
  • Vervolgens deel je die taken op volgorde van belangrijkheid in.
  • Zet hier ook tijdstippen bij als je dit fijn vindt.
  • Plan ook een blok losse eindjes in. Werkt hier prima!
  • Accepteer dat je eigenlijk altijd nog wel iets te doen hebt. Morgen weer een dag!

10. Go outside

Een frisse neus halen in je ingeplande pauze doet wonderen! En aangezien je thuis aan het werkt bent heb je de vrijheid om je eigen tijd in te delen. Waar ik mezelf eerst beloonde met een break wanneer ik mijn to do lijst compleet had afgewerkt, nu plan ik bewust een pauze in om de hond tussendoor uit te laten. Heb je geen hond? Natuurlijk kun je dan ook een ommetje maken of een lopend een boodschapje doen. Je bent namelijk helemaal niet zo productief wanneer je uren achter elkaar aan je beeldscherm geplakt zit. Naast een frisse neus en ontspanning, kom je ook sneller aan je dagelijkse portie beweging. Twee vliegen in 1 klap dus!

11. Werk niet te lang door

Ik denk dat dit mijn grootste valkuil is op dit moment. ’s Avonds hobbel ik nog even naar boven om toch nog ‘even’ de laatste hand te leggen aan een artikel of een ideetje uit te werken. Sowieso is tot ’s avonds laat achter je laptop hangen geen goed plan, want door het licht van je beeldscherm maak je minder melatonine (slaaphormoon) aan waardoor goed inslapen echt een stuk lastiger is. Daarnaast kun je je afvragen hoe effectief je jouw werkdag hebt ingepland als je het gevoel hebt om ’s avonds nog te moeten werken. Probeer dus op tijd te stoppen met werken, leg je laptop uit het zicht en sluit je dag ontspannen af. Eigenlijk zoals je zou doen, wanneer je een dag op kantoor zou werken.

Nu wil het geval dat ik hier in eerste instantie erg onrustig van werd. Ik vind mijn werk toch leuk? Waarom zou ik er dan niet al mijn tijd insteken? Na een paar maanden 24/7 bezig zijn met je werk voelt het niet alleen alsof alle andere dingen in je leven ‘even tussendoor moeten’, maar je wordt er ook niet energieker van. It’s all about balance!

Get your work mode on!

Heb jij nog een tip voor effectief thuiswerken die in dit rijtje niet mag ontbreken. Sharing is caring! Laat jouw tip achter in de reacties onder dit artikel. Vind ik leuk!

Liefs Mirjam

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This