11 simpele tips om je energieker en gezonder te voelen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de definitie van gezondheid ‘een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken‘. Het komt er dus op neer dat jezelf gezond en energiek voelen dus meer is dan niet ziek zijn. En dat gezonder leven helemaal niet tijdrovend hoeft te zijn bewijzen deze easy peasy tips. Van een gezonde maaltijd kokkerellen, een wisselende neusgat ademhalingsoefening tot je eten beter kauwen. Met deze 11 simpele tips voel je jezelf al snel energieker en gezonder. Good luck!
1. Good food is good mood
Picture this: je komt thuis na een lange dag werken en er staat een heerlijke homemade maaltijd op je te wachten. En in het kader van been there, done that weet ik natuurlijk ook hoe makkelijk het is om te gaan voor een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt. Inmiddels hebben manlief en ik een redelijk systeem wat betreft koken. Maaltijden de avond van tevoren klaarmaken en maaltijden plannen is nog steeds mijn go-to op dagen met veel afspraken buiten de deur.
- Vind je het lastig een gezond eetpatroon vol te houden? Wat mij heel erg geholpen heeft is het plannen van mijn maaltijden voor de aankomende week.
- Daarnaast ga ik nooit boodschappen doen zonder lijstje, geheid dat er dan iets ‘ongezonds’ (lees: chocolade) in mijn winkelwagentje belandt.
- En wanneer je wekelijks een nieuw recept uitprobeert en succesvolle recepten bundelt, heb je mooi een receptenboekje waar je inspiratie uit kunt halen.
2. Breathe in, breathe out…
Wist je dat je waarschijnlijk op dit moment maar door één van je neusgaten ademhaalt? No worries! Bij normale inspanning is het heel namelijk heel normaal dat het ene neusgat meer open is dan het andere. Je neusgaten zijn namelijk niet tegelijk even actief. Deze zogeheten neuscyclus duurt bij de meeste mensen zo’n 7-8 uur en in die tijd wisselen beide neusgaten elkaar om de 3-4 uur af.
Volgens yogi’s geeft ademen door je linker neusgat rust en ademen door je rechter neusgat juist energie. Tijdens het ademhalen kan je hier dus bewust gebruik van maken. Heb je een drukke dag achter de rug? Kun je niet slapen? Of ben je onrustig (lees: opgefokt) en gestresst? Dan is wisselende neusgat ademhaling misschien wel iets voor jou.
3. Wees lief voor jezelf
Heb je het even moeilijk? Dan is lief zijn voor jezelf, oftewel zelfcompassie een belangrijke factor. Mensen waar je van houdt help je tenslotte ook met lieve woorden, een dikke knuffel of een lief cadeautje. Liefdevol en begripvol naar jezelf kijken, jezelf kunnen troosten en moed inspreken is echter helemaal nog niet zo makkelijk. Hierbij wat tips!
- Schrijf op wat je behoeftes zijn. Denk aan een warm bad, een complimentje, een dikke knuffel of misschien wel een avondje dansen. Pik er een behoefte uit en zorg dat die behoefte vervuld wordt.
- En een ‘pyjama dagje’ is natuurlijk heerlijk, maar als dit een trend wordt, dan is het handig om eens een goed gesprek met jezelf te hebben. Stel jezelf kritische vragen en probeer deze ook te beantwoorden. Hierdoor leer je meteen om meer naar je gevoel te luisteren.
- Naast lief zijn voor jezelf, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Gezond eten en jezelf goed verzorgen is ook belangrijk om fit en energiek te blijven.
- Hang jouw favoriete positieve spreuk op een plek waar je dagelijks voorbij loopt. Gewoon, als reminder!
4. Mediteren kun je leren
Het doel van meditatie is rust en ontspanning creëeren door je aandacht juist te verleggen van die continue stroom gedachten naar het hier en nu, oftewel jouw innerlijke rust en stilte. Mediteren leert je het belangrijke verschil te zien tussen ‘gedachten hebben’ en ‘op gedachten reageren’. En dat is wat uiteindelijk rust brengt.
Wist je dat er verschillende soorten meditatie bestaan? De meest bekende vorm is stilzitten in kleermakerszit waarbij je de focus legt op je ademhaling. Ik luister hierbij graag naar een geleide meditatie. Maar wat voor de ene persoon werkt, hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Het is dus belangrijk om een vorm te vinden die bij jou past. De enige manier waarop je dit uit kunt vinden, is door verschillende meditaties te ervaren. Verdiep je dus in de wereld van transcendente meditatie, guided visualization, zen meditatie, mindfulness meditatie en vipassana meditatie.
Mediteren op je werk: 5 handige tips and tricks voor een mindful break
5. Kauwen is gezond!
Goed kauwen is gezond en een must voor je spijsvertering! Gehaast je maaltijd naar binnen werken zorgt ervoor dat je te weinig kauwt en te grote brokken eten doorslikt. En dit heeft consequenties voor de verdere vertering. En tijdens het naar binnen schrokken van die maaltijd kan het zomaar zijn dat je teveel lucht hapt. Maar ook praten met je mond vol of zelfs kletsen tussen je happen door, kan er voor zorgen dat je na de maaltijd wordt getrakteerd op een opgezette buik vol lucht.
- Kauwen is de eerste stap van de vertering. Goed kauwen zorgt er voor dat het voedsel kleiner gemaakt wordt, waardoor het vermengd kan worden met speeksel.
- Speeksel bevat belangrijke spijsverteringsenzymen. In de mond wordt amylase geproduceerd dat voor een deel de koolhydraten al verteerd. Deze kunnen vervolgens door het mondslijmvlies opgenomen worden om ons snel van energie te voorzien.
- Goed kauwen is ook nodig voor de voorvertering van de overige voedingsstoffen. Verderop in de vertering moeten er namelijk weer andere spijsverteringenzymen met de voedselbrij aan de slag. Als de brokken te groot zijn dan wordt het voedsel onvoldoende verteerd.
6. Plan een digitale detox
Een digitale detox is niets meer of minder dan een ontwenningskuurtje waarbij je bewust omgaat met jouw online leven. Want ondanks dat een smartphone een handige en plezierige tool is, gebruiken we ons mobiel te vaak. Gemiddeld kijken we maar liefst 5 keer per uur op onze telefoon. En let’s face it: de meeste mensen hebben hun telefoon altijd binnen handbereik, reageren op elke notificatie die binnenkomt, checken gedachteloos social media updates, spelen 24/7 online spelletjes, hebben ellenlange online discussies op Facebook of Twitter en worden behoorlijk grumpy wanneer de batterij leeg is of er geen wifi is.
Eenmaal los gekomen van je beeldscherm zul je merken dat deze vrije tijd steeds heiliger gaat worden. Je hebt nu immers tijd om real life herinneringen te maken en dingen te doen die je altijd altijd wilde doen, maar voor je uit schoof aangezien je onderuit gezakt op de bank op je telefoon zat te swipen. Ik ga het toch hardop zeggen: jouw kostbare vrije tijd die je besteed in de echte wereld is vele malen waardevoller dan die in de online wereld.
Op zich is bovenstaande argument al reden genoeg om je mobiel wat vaker te negeren, maar er zijn meer redenen waarom een digitale detox een goed idee is. Overmatige stress door smartphone gebruik is inmiddels ingeburgerd en met al die agenda meldingen, social media updates en het continue bereikbaar zijn is het ook vrij lastig om rust te vinden. Geen telefoon, geen stress!
7. Voldoende rust is een must
Wanneer je een aantal nachten slecht slaapt ben je niet alleen vermoeider, maar ervaar je ook meer stress, ben je sneller geïrriteerd en is je concentratie ook stukken minder. Herkenbaar? ‘s Nachts is ons immuunsysteem actief en gaat onze energie ook hier naar toe.
- Wanneer je niet voldoende nachtrust krijgt kun je dus simpelweg niet herstellen.
- Bovendien verwerk je tijdens je slaap alle indrukken van de afgelopen dag.
- Voor volwassenen geldt dat een nachtrust van zeven tot negen uur voldoende is.
- En onthoud: ook overdag is rust minstens zo belangrijk.
- Neem op je werk geregeld een pauze en doe gewoon even helemaal niets.
8. Get your move on
In plaats van bewegen te zien als middel om af te vallen, kun je jouw portie dagelijkse bewegen beter zien als middel om stress te verminderen, je gelukkiger te voelen en beter te kunnen slapen. Op de lange termijn bouw je dan weer conditie op en voel je je energieker en fitter. Een half uurtje per dag sporten of intensief bewegen is al voldoende om jouw humeur een flinke oppepper te geven. Als beloning voor dit half uurtje zweten maakt je lichaam namelijk endorfine aan. En dit stofje wordt niets voor niets het gelukshormoon genoemd. Het zorgt namelijk voor een lekker gevoel!
9. Drink voldoende water
De twee belangrijkste voedingsstoffen voor het lichaam zijn zuurstof en water. Deze twee bronnen zijn nodig voor de verwerking van voeding in je lichaam. Het is zelfs zo dat we zonder zuurstof en vocht niet kunnen overleven. Water wordt gebruikt als bouwstof, oplosmiddel en transportmiddel van onder andere vitamines. En dat is nog niet alles, want voldoende water is ook van belang voor de temperatuurregeling en het goed laten verlopen van stofwisselingsprocessen.
Wil je weten wat jouw vochtbehoefte is? Een handige formule is 0,03 liter water per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 60 kilogram, dan kom je dus uit op 1,8 liter water.
10. Relax, it’s all good
Je hoofd leeg maken, bewust ontspannen en genieten is minstens zo belangrijk als het aankomt op een healthy lifestyle. Ooit gemerkt dat wanneer je gestresst bent je ook hoog en snel ademt? Door over te schakelen naar een rustige buikademhaling geef je jouw lichaam het signaal om te ontspannen.
11. Wees dankbaar
Mensen die dankbaar zijn met wat ze hebben zijn stressbestendiger en staan positiever in het leven. Het bijhouden van een dankbaarheidsboekje is een goede manier om de positieve kracht van dankbaarheid vast te leggen. En je raadt het al. In dit boekje schrijf je iedere dag op waar je die dag dankbaar voor was.
Dit kunnen verschillende dingen zijn. Van knuffelen met de hond, een onverwacht verrassingsbezoekje van je moeder tot dankbaar zijn voor het huis waar je in woont of de maaltijd die je die avond gegeten hebt. Écht gelukkig zijn ben je namelijk pas als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je wel hebt en dit geeft een flinke dosis innerlijke rust.
Health is wealth!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties