ARMEDANGELS Wool Story: Liefde voor biologische wol, respect voor het schaap

Liefde voor biologische wol, respect voor het schaap

Mirjam Blanken

1 november 2017


Liefde voor biologische wol…

Dat heb ik zeker! Wollen truien worden nog vaak geassocieerd met regenachtige en koude herfstdagen. Heerlijk wegkruipen in je warme trui is dan natuurlijk ook heerlijk. Maar wat veel mensen dan weer niet weten, is dat wol in de zomer juist weer verkoelend werkt. Wol bevat namelijk vezeltjes die lucht vasthouden en op deze manier isolerend werken. Hierdoor werkt wol in de zomer verkoelend en houdt die wollen trui je in de winter juist weer warm. But there’s more! Wol bevat namelijk wolvet en hierdoor is wol van nature zelfreinigend en vuilafstotend. Daarnaast heeft wol een snel ventilerend vermogen waardoor nare luchtjes geen kans krijgen. Door deze antibacteriële werking hoef je wol nauwelijks te wassen. Er is echter wel een puntje van aandacht: de reguliere wolindustrie gaat namelijk gepaard met flink wat dierenleed. Kiezen voor diervriendelijke en biologische wol is dus een must. Gelukkig is daar het Duitse fair fashionlabel ARMEDANGELS die enkel kiest voor wol van blije schapen en rekening houdt met de impact op het milieu.

Organic is not a trend. It’s a way of life!

Liefde voor biologische wol, respect voor het schaap

Respect voor het schaap

Waarschijnlijk wist je wel dat wol wordt in de reguliere industrie op een zeer dieronvriendelijke manier wordt verkregen. De meeste wol die wij gebruiken komt uit landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Hier worden soms wel duizenden dieren op een stuk land gehouden, waar ze nauwelijks ruimte hebben om te bewegen. De boeren die deze dieren houden, hebben doorgaans geen aandacht voor het welzijn van de dieren. De schapen worden vaak te vroeg geschoren, wat pijnlijke wonden veroorzaakt bij de dieren. Ook is het in de Australische wolindustrie gebruikelijk om aan ‘mulesing’ te doen. Dit is een wrede methode waarbij bij pasgeboren lammeren een deel van de huid rond het achterwerk onverdoofd wordt weggesneden, om een bepaalde insectenplaag te voorkomen. Er zijn inmiddels voldoende diervriendelijke alternatieven om de vliegenplagen te voorkomen, maar mulesing is goedkoper, dus de boeren blijven dit doen. Deze dark side van de wolindustrie zorgt er natuurlijk voor dat kleding van wol niet meer geassocieerd wordt met duurzaam, fair of diervriendelijk.

Gelukkig deelt ARMEDANGELS die liefde voor blije schapen en biologische wol. In hun jarenlange zoektocht naar een diervriendelijke en duurzame productie van wol kwamen ze uiteindelijk terecht in Patagonië, in Zuid-Amerika. In samenwerking met lokale, biologische boeren vindt hier inmiddels de productie plaats van biologische wol. Van blije schapen, want deze huppelen het hele jaar vrolijk buiten rond en worden slechts één keer per jaar op een diervriendelijke manier geschoren.

Liefde voor biologische wol, respect voor het schaap

Goede wol herkennen doe je zo

Voorzien van een GOTS-keurmerk, laat ARMEDANGELS zien dat biologische wol anno 2017 wel degelijk kan. Het GOTS- keurmerk ken je misschien als keurmerk van biologisch katoen, maar dit keurmerk is ook van groot belang voor wol. GOTS is een internationale organisatie die aan de hand van strenge criteria bepaalt of een grondstof waarvan textiel wordt gemaakt biologisch is. Deze criteria zien toe op zowel alle milieu aspecten, als op het gehele productieproces van het textiel. Op het moment dat de hele keten van een textielsoort volledig biologisch is, wordt het GOTS-keurmerk afgegeven. Behalve dat GOTS de criteria bepaalt aan de hand waarvan textiel biologisch genoemd kan worden, controleert zij ook of alle betrokken partijen zich houden aan de criteria. Een GOTS-keurmerk is dus een goede verzekering dat je met the real deal te maken hebt.

Wol krijgt alleen het GOTS-keurmerk als het aan de volgende criteria voldoet:

  • De schapen moeten biologisch worden gehouden. Dat betekent dat ze buiten grazen op land dat niet met insecticiden of pesticiden is behandeld. Verder moeten ze voldoende ruimte hebben, alleen natuurlijke voeding eten en geen preventieve antibiotica toegediend krijgen.
  • De schapen mogen geen mulesing ondergaan. Dit is een techniek waarbij huid rondom de staart onverdooft wordt weggehaald ter voorkoming van een schapenziekte.
  • De schapen worden rustig en diervriendelijk geschoren, zonder dat zij daarbij worden verwond.
  • Bij de productie van de wol mogen geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt.
  • Wolgaren dienen vrij te zijn van schadelijke stoffen.
  • Aan de betrokken arbeiders moet een minimumloon worden betaald en moet sprake zijn van een maximum aantal werkuren per week. Kinderarbeid is verboden.

Liefde voor biologische wol, respect voor het schaap

Liefde voor biologische wol, respect voor het schaap

Een beetje verliefd…

Waar de gemiddelde vrouw warm wordt van grote designer labels, word ik dat dus van mooi fair fashion merken zoals ARMEDANGELS. Al in 2007 werd dit merk opgericht door Martin en Anton en zij hadden maar een doel: de conventionele kledingindustrie laten zien dat fashion ook anders kan. Van fast fashion naar slow fashion, waarbij goedkope massaproductie een no go is. Tijdloze collecties kwamen hiervoor in de plaats, net als werken met duurzame en ‘chemical free’ materialen. De nadruk kwam bovendien te liggen op een fairtrade productie, want de mensen die de kleding maken, verdienen tenslotte een eerlijk loon. En dat het kan, dat is wel duidelijk: ARMEDANGELS is inmiddels 10 jaar verder en is uitgegroeid tot één van de grootste eco & fair fashionlabels voor mannen en vrouwen van Europa. Met een GOTS-certificering en een Fairtrade keurmerk op zak. En als kers op de taart mag ARMEDANGELS zich sinds 2015 ook lid van de Fair Wear Foundation noemen.

ARMEDANGELS is verkrijgbaar via de webshop en is ook te vinden in Nederlandse winkels. Onder andere de Geitenwollenwinkel in Amsterdam, Nukuhiva in Utrecht en Daily Poetry in Den Bosch

Let’s go green!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This