De reis van jouw kleding is langer dan je denkt!

Friday Favorites

Mirjam Blanken

22 december 2016


De kans is groot dat jij je nooit hebt afgevraagd waar je kleding exact vandaan komt. Wellicht heb je weleens in de kraag van je shirt gekeken en zag je daar ‘Made in China’ staan. Maar wist je dat dit niet betekent dat dit het enige land is waar jouw kledingstuk is geweest alvorens het in je kast belandde?Zonder dat wij het door hebben, reist onze kleding de wereld af alvorens ze bij ons terecht te komen. Sommige kledingstukken zien wel zeven verschillende landen, voordat jij de eigenaar ervan wordt. Om jou een beter beeld te geven van waar de meeste kleding daadwerkelijk vandaan komt, neem ik je in dit artikel mee naar de reis van jouw kleding. Aangezien zo’n 60% van alle kleding van katoen is gemaakt, zal ik de reis van katoenen kleding onder de loep nemen.

De reis van jouw kleding

1. Van vezel naar textiel

Alvorens er überhaupt kleding kan worden gemaakt, is er textiel nodig. Dit kan worden gemaakt van de katoenplant. Deze worden het meest verbouwd in China, India en de Verenigde staten.

2. Ontkorrelen

Nadat de planten zijn geplukt moeten de katoenbolletjes worden uitgezocht. Met een machine worden de bolletjes uitgekamd om achtergebleven pitten en andere restproducten van het katoen te scheiden. Dit heet ontkorrelen en vindt meestal plaats in het land waar de katoen is verbouwd.

3. Spinnen tot draad en garen

Na het ontkorrelen is het katoen klaar om gesponnen of geweven te worden tot garen en draden. Dit kan overal ter wereld gebeuren, maar gebeurt doorgaans in landen zoals China en Vietman.

4. Weven of breiden tot lappen textiel

Aan alleen losse garen heb je nog niet zo veel. De draden en garen moeten daarom worden gebreid of geweven tot lappen textiel. Dit soort werkzaamheden worden meestal uitgevoerd in Oost-Europese landen zoals Polen.

5. Textielveredeling

Zodra de katoen is verwerkt tot textiel, begint de fase van de veredeling. Dit omvat alle processen die nodig zijn om de kleding verfraaien en aantrekkelijk te maken voor de verkoop. Denk hierbij aan wassen, bleken, verven, bedrukken en appreteren (bijvoorbeeld het kreukvrij of antimicrobieel maken) van textielvezels en -stoffen.

Deze werkzaamheden worden in allerlei verschillende landen uitgevoerd. Van Azië tot aan Zuid-Amerika. Het kan daarbij voorkomen dat het textiel eerst in Bangladesh wordt gewassen, vervolgens naar Haïti wordt gevolgen om te worden gebleekt en daarna weer in Bangladesh te worden geverfd.

Deze manier van productie wordt gekozen omdat dit, ondanks de vele kilometers, alsnog goedkoper is dan productie op één plek. Sommige processen worden in bepaalde landen door regelgeving bemoeilijkt. Door het dan in een ander land uit te voeren, ontloopt een bedrijf deze regelgeving. Wat bijvoorbeeld in Vietnam niet is toegestaan, zou zomaar in Haiti wel toegestaan kunnen zijn.

6. Confectie

Confectie is het deel van het productieproces waarbij kleding daadwerkelijk wordt gemaakt. Net als bij de textielveredeling wordt ook dit deel van het proces opgeknipt. Hier kan het zijn dat één kledingstuk in El Salvador, China, Bangladesh, Cambodja én in China in elkaar is gezet.

De werknemers die aan het kledingstuk werken, werken maar aan een klein deel van de producten. Ze naaien bijvoorbeeld alleen maar een rits op de broek of zetten er knopen aan. Zodra dit gedaan is, wordt het kledingstuk weer afgevoerd naar de volgende goedkope productielocatie.

7. Handel

Zodra het kledingstuk af is, kan het worden verscheept naar de landen waarvoor ze bestemd zijn. Ook hier gaat doorgaans een flinke reis me gemoeid. De kledingstukken worden namelijk eerst naar centrale distributiecentra gebracht, van waaruit de kleding naar de verkooppunten wordt gebracht. Soms is dit distributiecentrum in hetzelfde land, soms ook niet.

8. Jij

Zodra jij een kledingstuk hebt gekocht, vervolgt de reis van de kleding zich samen met jou.

9. Afvalverwerking

Ook nadat jij een kledingstuk niet meer wilt dragen, gaat de reis van je kleding verder. Zo doneer je het bijvoorbeeld aan een goed doel of ruil je het om tijdens een kledingruil. Mocht je kledingstuk kapot zijn, dan kan het worden gerecycled tot nieuwe textiel waardoor je oude kledingstuk een nieuw leven krijgt.

Voor het geval je dit niet wist, ook kapotte kledingstukken en oude lappentextiel mag je in de kledingcontainers doen. Gooi je kapotte kleding niet bij het restafval, want dat is niet goed voor het milieu. Een uitgebreid artikel hierover kun je vinden op mijn blog Palace of Bliss.

Wat doe jij met kapotte kleren?

Een hele reis!

Je ziet het, je kleding maakt flink wat kilometers alvorens het met jou op avontuur kan gaan. Tijdens dit proces hebben vele mensenhanden jouw kleding aangeraakt en zijn er veel grondstoffen gebruikt om het te maken. Veel van deze mensen zijn onderbetaald voor de productie van jouw kledingstuk. Tijdens de productie wordt de aarde flink vervuild. Ook nadat jij je kleding niet meer wilt hebben, ondergaat je kleding nog een hele als tweedehandskleding of recyclemateriaal.

Ik hoop dat als jij binnenkort weer op zoek bent naar een nieuw kledingstuk, jij dan nog eens aan deze blog denkt. Vraag je dan af waar het kledingstuk mogelijk allemaal is geweest. Bestaat er een alternatief dat volledig in Europa is geproduceerd? Wellicht is het dan wel een goed idee om voor dit alternatief te kiezen. Dat is vriendelijker voor de aarde en vriendelijker voor de mens. Daar word jij toch ook blij van?

Let’s go green!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Marlieke

    Leuk artikel weer! Het is inderdaad ongelooflijk hoe ver je kleding gereisd heeft. Goed om bij stil te staan. Top weer dat hier aandacht aan besteed wordt.

    Groetjes,

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This