Wanneer is kleding nu eigenlijk duurzaam en eerlijk?

duurzaam en eerlijk

Mirjam Blanken

31 december 2021


Iedere dag sta je weer voor jouw kledingkast om je outfit van die dag uit te kiezen. Maar waar komt jouw wollen trui eigenlijk vandaan? En dat kekke leren jasje? En onder welke omstandigheden zijn jouw kledingstukken gemaakt? En wat is een duurzame en verantwoorde keuze? Jezelf verdiepen in fair fashion is een must bij het verduurzamen van jouw kledingkast. Want wanneer is kleding nu eigenlijk duurzaam en eerlijk?

Duurzame kleding koop je niet alleen voor jezelf (toegegeven: het voelt wel beter), maar je koopt het om een stukje bij te dragen aan de wereld en aan de mensen áchter jouw kledingstuk. Kleding die op een eerlijke, ethische manier en onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, van duurzame en diervriendelijke materialen. Uiteindelijk hebben zowel dier, milieu als wij – de mens – hier baat bij. Kortom, duurzaamheid is in de mode en de vraag naar biologische kleding wordt steeds groter. And let’s face it: duurzame mode heeft allang geen geitenwollensokken-imago en kan naast comfortabel ook mooi, on trend en stylish zijn.

Waarom zou je duurzaam kopen?

Wist je dat we vandaag de dag 400% meer kleding kopen dan 20 jaar geleden? Fast fashion heet niet voor niet fast fashion: zo’n hoog mogelijke productie van kleren, om zo snel mogelijk (en liefst zo betaalbaar mogelijk) in de winkel te liggen. Dit gaat niet alleen ten koste van de druk op de makers en het uitputten van de natuur, maar ook van de kwaliteit. Vergelijk eens de prijzen van de zwaar concurrerende goedkope merken zoals Primark met bijvoorbeeld Rhumaa of Komodo. Maar de prijs bepaalt wat meer dan alleen de kwaliteit. Wanneer iets zo goedkoop is, betekent dat meestal dat iemand anders de prijs betaalt, of dit nu de maker van jouw kledingstuk is of het milieu.

Wat is biologische kleding?

Om een kledingstuk biologisch te noemen moet het gemaakt zijn van biologische natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen. Deze biologische kleding is gemaakt van 100% katoen wat inhoudt dat er geen gebruikt gemaakt wordt van landbouwgif en andere chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische kleding is steeds beter verkrijgbaar en dat is fijn, want op deze manier kun jij als consument bewustere keuzes maken!

Ter illustratie

Bij het maken van een katoenen kledingstuk, zijn er meer personen betrokken dan je denkt:

 • Katoen verbouwen: 23 personen
 • Draad en garen spinnen: 18 personen
 • Stof weven of breien: 14 personen
 • Stof verven: 18 personen
 • Kleding ontwerpen en bestellen: 9 personen
 • Kledingstuk maken: 25 personen
 • Versieringen: 12 personen

5 verschillende aspecten van duurzaamheid

 • Milieuvriendelijk: er wordt zuinig omgegaan met grondstoffen en gewaakt voor verspilling en de productie van de kleding belast en vervuilt het milieu niet.
 • Vegan/diervriendelijk: er is aandacht voor het welzijn van dieren.
 • Eerlijke arbeidsomstandigheden voor werknemers: er is aandacht voor het welzijn van de mens, de kleding wordt onder eerlijke, veilige en gezonde werkomstandigheden gemaakt. Denk hierbij onder andere aan normale werkuren, gelijke en eerlijke lonen, geen kinderarbeid en een pensioenregeling.
 • Lokaal geproduceerde producten: dit zorgt voor minder vervoer en dus minder CO2 uitstoot.
 • Lokaal ondersteunend: een deel van de opbrengsten zullen gebruikt worden om projecten te steunen zoals het bouwen van waterputten, scholen maar ook sociale projecten in eigen land.

Lets go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This