The story behind the product – Duurzaam kurk

Mirjam Blanken

3 juli 2015


The story behind the product – Duurzaam kurk

Een verrassende nieuwkomer op het gebied van milieuvriendelijke natuurproducten is kurk. Naast de welbekende prikborden, kurken als afsluiting van wijnflessen en kurkvloeren is duurzaam kurk in de wereld van duurzame fashion relatief nieuw. Wat denken jullie van kurk als grondstof voor mode & accessoires? Portemonnees, armbanden, lampenkappen, telefoonhoesjes, schoenen met zolen van kurk, jassen en laptopcovers. Doordat kurk van nature waterafstotend is zijn er inmiddels ook al paraplu’s van kurk te koop.

duurzaam kurk

Herkomst van kurk

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Zo’n 30% van het wereldwijde aanbod komt uit Portugal. Het Portugese kurkbos is ook wel bekend als ‘montado’.  Dit unieke mediterrane landschap is van groot belang voor het ondersteunen van de natuurlijke biodiversiteit. Bedreigde diersoorten zoals de keizerarenden, wolven, wilde beren en zwarte ooievaars vinden hier hun veilige thuishaven. Bovendien vormen het kurkbos als uniek ecosysteem bescherming tegen de woestijnvorming in het gebied.

The story behind the product – Duurzaam kurk

Kurk is een zeer duurzaam en milieuvriendelijk product. Het is volledig biologisch afbreekbaar en kan gerecycled worden zonder uitstoot van giftige stoffen.

Door het verwijderen van de bast, ook wel strippen genoemd is de kurkeik in staat om 3-5 keer meer CO2 te absorberen dan niet geoogste kurkeiken. Hiermee verminderen de kurkeiken de CO2 uitstoot met 5% per jaar. Op deze manier dragen de kurkwouden actief hun steentje bij aan het beperken van de opwarming van de aarde.

De kurkeconomie

De kurkindustrie heeft economisch ook een grote impact. Meer dan 100.000 mensen in de landen rondom het Middellandse Zeegebied die kurk produceren zijn afhankelijk van de kurkeconomie. Het waardevolle nationale product van de Portugezen wordt door de Portugese overheid goed bewaakt. Kurkbomen kunnen niet zomaar worden gekapt en er worden jaarlijks nieuwe bomen geplant om in de toekomst voldoende te kunnen oogsten.

Productie

Een kurkeik groeit langzaam en kan tot wel 200 jaar oud worden. Wanneer de kurkboom ongeveer 25 jaar oud is kan de schors iedere 9 jaar gestript worden. De eerste 2 oogsten zijn van mindere kwaliteit, pas bij de derde oogst is de kurk van zo’n goede kwaliteit dat het verwerkt kan worden in producten.  Een kurkboom kan dus tijdens zijn levensduur  zo’n 16 keer gestript worden.

Het strippen gebeurt handmatig en uiterst voorzichtig zonder de boom te beschadigen. Vervolgens groeit er weer een nieuwe laag schors. Op deze manier vormt kurk dus een uiterst duurzame en natuurlijke grondstof.

SPRDLX

Een van mijn favoriete items van kurk is mijn laptopcover van plantaardig leer van het Amsterdamse merk SPRDLX. Een duurzaam alternatief voor leer en plastic. Leuk detail: de binnenkant! Hij is namelijk gevoerd met een print van een wereldkaart. Oerhollands, hip en ecologisch verantwoord. Need I say more?

Je kunt de cover hier bestellen voor 79,95 euro (13 inch) en voor 98,95 (15 inch).

 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This