Taj Amsterdam: duurzame sieraden met een goed verhaal


Taj Amsterdam: duurzame sieraden met een goed verhaal

Taj (spreek je uit als Tash) is Sanskriet voor juweel en is de afkorting van ‘Trouw aan jezelf’. De sieraden van Taj zijn niet alleen fair en duurzaam, maar elk van de duurzame sieraden heeft een goed verhaal. Ieder juweel is een soort talisman of amulet; een zichtbare herinnering aan hetgeen waar onze tribe voor staat. Zoals onvoorwaardelijke zelfliefde, mild zijn voor je geest en lichaam en voor jezelf kiezen. Dromen én doen, je hart volgen, dapper zijn en opkomen voor dat waar jij in gelooft. Zoals leven uit hoop en liefde in plaats van uit angst. En zoals leven in harmonie – met jezelf, anderen én de aarde. Vandaar dat Taj Amsterdam ook gekozen heeft voor faire en duurzame sieraden.

Taj maakt eerlijke en duurzame sieraden van gerecycled zilver en goud. Dat is beter voor mens en milieu. Echte feel-good sieraden waarmee jij jezelf én de aarde een stukje mooier maakt.

Wat maakt sieraden eigenlijk duurzaam?

Het mooie aan sieraden is dat je er vaak een leven lang plezier van hebt en ze vaak nog overdraagt aan de volgende generatie ook. Als je sieraden met zoveel liefde draagt, hebben ze een lang leven en zijn ze natuurlijk vanuit dit oogpunt gezien duurzaam. Maar voor elk nieuw sieraad dat gemaakt wordt van gewoon (niet gerecycled) zilver of goud, wordt het milieu belast en worden mensenrechten doorgaans bruut geschonden…

De meeste zilver- en goudmijnen liggen in ontwikkelingslanden. Zo’n 90% van alle mijnwerkers (25 miljoen mensen) werkt daar onder barre omstandigheden. Het werk is niet alleen zwaar, maar ook ongezond en onveilig. Vaak is er sprake van kinderarbeid en de arbeiders werken er bijvoorbeeld 12 uur achter elkaar en met gifstoffen in slecht geventileerde ruimtes. Die gifstoffen lekken vervolgens door naar het grondwater en de zee. Zilver- en goudmijnen zijn hierdoor ook nog eens behoorlijk milieuvervuilend.

Sieraden van gerecycled zilver en goud

Bij TAJ Amsterdam worden deze milieuvervuilende zilver-en goudmijnen vermeden. Er wordt namelijk uitsluitend gebruik gemaakt van gerecycled zilver en goud, die in Bali bewerkt zijn zonder schadelijke stoffen die in de aarde lekken. Het zilver en goud komt van oude sieraden en zilverwaar (zoals vorken, onderzetters en kandelaars) uit Bali, Sulawesi, Kalimantan en Java. In de werkplaats in Bali werken geen kinderen, worden normale werktijden en lonen gehanteerd en wordt er rekening gehouden met ceremonies die voor de werknemers zo belangrijk zijn. Taj maakt sieraden met een goed verhaal, dat is wel duidelijk!

Hoe lang een sieraad ook meegaat, wij vinden een sieraad nog mooier als de start eerlijk en schoon was. Als het verhaal van een sieraad daar al mooi begint!

Meet the founders Aalders & Aalders

TAJ Amsterdam- duurzame sieraden met een goed verhaal-20

Meet Choanou en Shardey, oftwel Aalders en Aalders: zussen, soulmates en oprichtsters van dit mooie duurzame sieraden merk.  Hun grootste droom? Samen ondernemen en daarbij hun filantropische ambities combineren met creativiteit. Zo stond altijd al vast dat ze iets zouden gaan doen met ontwikkelingssamenwerking, women empowerment en duurzaamheid. Maar om hier echt happy van te worden en ook te blijven, moest er een artistiek en creatief aspect in de mix komen. Zo kwam al snel het idee om een productiefaciliteit op te zetten in een ontwikkelingsland. Voorop stond dat hier vooral vrouwen zouden werken om een fair en duurzaam product te maken. Dat dit product sieraden zouden worden, werd pas later duidelijk.

Trouw aan jezelf leven is een mantra waar deze inspirerende zussen zich hun hele leven al door hebben laten leiden. En toen iemand hen daarop wees, dachten Choanou en Shardey aan sieraden als visuele reminder aan je eigen dromen en waarden. Een beetje vergelijkbaar met een tatoeage, maar dan wat toegankelijker.

Sharing is caring

Omdat Choanou en Shardey geloven dat alles beter en mooier is wanneer je het deelt, doneren ze een deel van hun opbrengst aan 2 goede doelen. Zo steunt Taj een opvangtehuis op Bali voor wezen en kinderen van alleenstaande ouders.

Wij zijn ontroerd door de hoeveelheid aandacht en liefde die er in dit opvangtehuis voor de kinderen is. De kinderen krijgen op deze veilige plek mentale steun en het gevoel van een familie. Er worden verjaardagen gevierd, er wordt gelachen, samen gespeeld en samen gekookt. Het opvangtehuis is een bijzonder en inspirerend initiatief en wij zijn trots en dankbaar het met Taj te kunnen steunen.

Daarnaast steunen zij ook een Nederlandse project. Het Tree of Life-initiatief herstelt de bebossing van West-Afrika herstelt, one tree at a time.

Spread the love!

De grootste droom van Choanou en Shardey is om ateliers te kunnen bouwen over de hele wereld waar ze vervolgens educatieve programma’s kunnen aanbieden. Een plek waar vrouwen die in een moeilijke situatie zitten een vak kunnen leren, hun zelfstandigheid kunnen terugwinnen en coaching kunnen krijgen om mentale wonden te genezen. Je kunt hierbij denken aan jonge meisjes in landen als Cambodja die uit de prostitutie zijn gered, maar ook aan IDP’s (internally displaced people) die hebben moeten vluchten binnen hun continent en opnieuw moeten beginnen. De producten die deze vrouwen zouden maken, zouden wereldwijd verkocht worden zonder concessies te hoeven doen aan duurzame en faire idealen die Aalders en Aalders hebben.

Spread the love! Met Moederdag in aantocht krijg je met de kortingscode moederliefde 10% korting op de duurzame sieraden collectie van Taj, m.u.v. de sale. De code is nog geldig tot 14 mei. Jouw Moederdag cadeautje wordt verpakt in een mooi handgemaakt en biologisch afbreekbaar sieradendoosje. 

Dare to be duurzaam!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This