Wereldprimeur: duurzame viscose met een schoon geweten

duurzame viscose

Mirjam Blanken

10 december 2017


Duurzaamheid wordt steeds modieuzer…

Sterker nog: duurzaamheid is in de mode! Ik ben zelf nog steeds bezig met het verduurzamen van mijn garderobe. Beetje bij beetje wordt mijn kledingkast steeds groener. Zo kies ik steeds vaker voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, vermijd ik impulsaankopen, laat ik sommige trends lekker stilzwijgend aan me voorbij gaan en verkoop ik mijn kleding om plaats te maken voor duurzamere stukken van eerlijke merken. Hiermee kom ik steeds meer in de buurt van mijn ultieme doel: een heuse capsule wardrobe! Dit is eigenlijk niets meer of minder dan een kledingkast met tijdloze kledingstukken, die niet (enorm) modegevoelig zijn, goed combineren en makkelijk aan te vullen zijn met seizoensgebonden kledingstukken.

duurzame viscose

Een nieuw soort duurzame viscose

En dat duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie verre van stil staan, dat bewijst ARMEDANGELS met de groene variant van de stof viscose. EcoVero is een natuurvriendelijk, nieuws soort duurzame viscose dat geproduceerd wordt door de Oostenrijkse fabrikant Lenzing. Viscose is een stof die heel zacht aanvoelt en bovendien een luxe uitstraling heeft. “Kleding van duurzame viscose maken stond altijd al op de planning, maar we wilden dit materiaal pas gebruiken toen we deze natuurvriendelijke versie vonden.” Aldus Christian Brandt, COO van het Duitse fair fashion merk.

duurzame viscose

Hoe wordt duurzame viscose gemaakt?

Viscose is beautiful. But making it is ugly.  Tot nu toe dus! Om duurzame viscose te maken wordt de grondstof cellulose gewonnen uit hout afkomstig uit Europa, in plaats van uit bamboe of eucalyptus. Meer dan 60% van de gebruikte bomen komt uit Oostenrijk en Beieren. Bovendien is al het hout gecertificeerd door een keurmerk van duurzaam bosbeheer. Om viscose te kunnen produceren zijn hoe dan ook chemicaliën zoals waterstofsulfide en koolstofdisulfide nodig. Door gebruik te maken van innovatieve en natuurbeschermende processen kan Lenzing bijna alle chemicaliën hergebruiken. Op deze manier zorgt de productie van EcoVero voor maar liefst 50% minder uitstoot en kost het de helft van de hoeveelheid water die andere viscoseproducten gebruiken.

  • EcoVero is de meest milieuvriendelijke manier van viscose productie
  • De gebruikte houtpulp is van gecertificeerd hout
  • De gebruikte chemicaliën worden bijna allemaal hergebruikt
  • Vergeleken met de ‘normale’ manier van viscose productie, kost de productie van EcoVero voor maar liefst 50% minder uitstoot en kost het de helft van de hoeveelheid water die andere viscoseproducten gebruiken
  • Het bleken van de pulp is vrij van chloor

Over ARMEDANGELS

Ons doel is om zoveel mogelijk klanten bewust te maken van wat ze kopen, hoe deze producten gemaakt zijn en de gevolgen van het productieproces.

Martin Höfeler, oprichter van het Fair Trade­ en GOTS ­gecertificeerde kledingmerk, wil de conventionele productieprocessen op de schop nemen en de gehele textielindustrie drastisch veranderen. Dit om zo de grote spelers te laten zien dat het beter kan: tijdloos ontwerp in plaats van fast fashion, duurzame materialen in plaats van chemische waanzin, eerlijke productie in plaats van moderne slavernij. Sinds 2015 mag ARMEDANGELS zich dan ook vol trots lid van de Fair Wear Foundation noemen.

Green is the new black!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This