Fair fashion outfit: ethical brand Rhumaa

Friday Favorites

Mirjam Blanken

10 juni 2018


Fair fashion outfit: ethical brand Rhumaa

Team ‘nooit meer strijken’ hier! Deze fair fashion outfit van Rhumaa is gemaakt van 100% lyocell en ik kan je vertellen dat deze duurzame stof in de categorie ‘nauwelijks kreuken’ valt. De stof voelt bovendien heerlijk soepel en zacht aan, is sterk en heeft een mooie subtiele glans. Deze bijzondere stof is relatief nieuw in de kledingindustrie en is een van de meest milieuvriendelijke stoffen die er bestaan. Wist je dat lyocell gemaakt is van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom? De productie van lyocell (ook wel bekend als Tencel) is milieuvriendelijk, want er is sprake van een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen continue hergebruikt worden. Love it!

Kleding van 100% biologische katoen kun je tegenwoordig bij iedere grote keten wel vinden. Maar dat een duurzaam merk zijn niet alleen valt of staat met een duurzame stof bewijst Rhumaa. Dit fair fashion kledingmerk is in korte tijd uitgegroeid tot een ethical brand met een wel heel goed verhaal. En wat mij betreft bewijst Rhumaa dat ethisch verantwoorde kleding ook modieus kan zijn. Of beter gezegd: inmiddels woon ik in mijn Rhumaa outfit!

Fair fashion outfit Rhumaa

Share culture. create stories.

Rhumaa is opgericht in 2014 door de jonge maar uiterst ambitieuze Daniel Beernink (1990). Zijn missie? Een eerlijk, sociaal  en duurzaam modemerk neerzetten. Het idee ontstond al in 2011 toen Daniel stage liep bij Learn to Earn in Zuid-Afrika. Deze organisatie richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en het creëren van werkgelegenheid. Hun doel is om werklozen en ongeschoolde jongeren uit Khayelitsha, het grootste township van Kaapstad zowel sociaal, als economisch, emotioneel en spiritueel te ondersteunen en verder te laten ontwikkelen. En wat begon met het afdrukken van illustraties op T-shirts groeide langzaam uit tot het fair fashion merk Rhumaa.

Rhumaa werkt samen met getalenteerde kunstenaars uit Afrika en biedt hen een platform om hun kunst te delen via de collecties van Rhumaa. Elke afzonderlijke aankoop helpt bij het ontwikkelen van artistiek talent en het creëren van banen in Zuid-Afrika. Rhumaa’s droom is om kunst, verhalen en cultuur dichter bij elkaar te brengen door middel van mode en om jonge kunstenaars een platform te bieden om hun talent te laten zien.

De naam Rhumaa is trouwens afkomstig uit de Xhosa-taal, één van de 11 talen in Zuid-Afrika en betekent letterlijk een nieuw begin. Ook verwijst de naam Rhumaa naar communiceren. Want dat is wat de designs van Rhumaa ook doen: ze vertellen de verhalen van de artiest.

Fair fashion outfit Rhumaa

De Rhumaa Foundation

Daarnaast wil Daniel met zijn werk niet alleen het talent van vandaag steunen, ook wil hij bijdragen aan het talent van morgen. Rhumaa heeft als doel mode te maken die iets betekent. Vanuit deze filosofie zette hij de Rhumaa Foundation op, waar 5% van de opbrengst van elk verkocht product naar toe gaat.  Met deze foundation ondersteunt Rhumaa verschillende projecten en programma’s in Kaapstad, die jonge kunstenaars uit de onderontwikkelde gemeenschappen helpen om hun creatieve talenten verder te ontwikkelen en daarmee hun kansen op de banenmarkt vergroten.

Rhumaa shares stories through fashion design

Fair fashion outfit Rhumaa

The story behind the piece…

Ook mijn outfit heeft een verhaal! In dit geval is de print van deze outfit geïnspireerd op de kunst van kunstenaar Sizwe Khoza. Het verhaal achter de kunst van Sizwe gaat over de kracht van kinderen in Mozambique die moesten overleven tijdens een droogteperiode van 3 jaar. Sizwe zag de onschuld van kinderen als een symbool van hoop. Ondanks alle ellende overheerste de onschuld van spelende en lachende kinderen. Dit heeft een grote indruk gemaakt op de kunstenaar, die op dat moment nog maar 6 jaar oud was. De Human Nature collectie laat hiermee een glimp zien van het simpele maar ontroerende denkbeeld van Khoza dat de onschuld en naïviteit van de jeugd ons door grote ellende heen kan slepen. Khoza woont nu in Zuid-Afrika en reist twee keer per jaar terug naar Mozambique om nieuwe kunst te maken geïnspireerd door een bezoek aan zijn thuisland.

Let’s go green!

Wat vinden jullie van deze fair fashion outfit? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This