Green Cotton: Biologisch geteeld katoen

Mirjam Blanken

29 november 2015


Hoe groen is mijn garderobe? Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Ik doe dan onderzoek naar de meest groene initiatieven, en deel mijn bevindingen met jullie. Onlangs schreef ik bijvoorbeeld nog over Miss Green, een webshop met ‘green fashion’ die geen concessies doet wanneer het gaat om duurzaamheid. Vandaag vond ik een ander groen fashionlabel dat, net zoals Miss Green, bezig is met mens en milieu: Green Cotton.

Geschiedenis

Green Cotton is een merk dat zijn oorsprong vindt in Denemarken. In 1983 richtte Leif Nørgaard daar namelijk Novotex op. Sinds het eind van de jaren ´80 is Novotex actief bezig met het vervaardigen van milieuvriendelijk textiel. In 1988 werd Novotex’ werk in de textielindustrie zelfs bekroond met een EBEAFI (European Better Environment Awards for Industry). Later zouden nog vele awards volgen, waaronder de Deense ‘Environmental Management and Sustainability award’, de New Yorkse ‘American Fashion and Ecology award’ en de Brusselse ‘Environmental award, EU eco label’.

In 1991 produceert het bedrijf het eerste kledingstuk uit organisch katoen, gecertificeerd door een onafhankelijk instituut. Het shirt met de opdruk ´Green cotton now´ is gemaakt door designer Katharine Hamnett en markeert het begin van Novotex´ dochteronderneming Green Cotton.

Kleding van Green Cotton

Green Cotton staat bekend om haar biologisch geteelde katoen. Tijdens het productieproces worden er dan ook geen chemicaliën, zware metalen of chemische reinigingsmiddelen gebruikt. Dat heeft onder andere als voordeel dat het katoen geen allergieën op kan wekken. Bovendien wil het Deense label tijdens de verschillende productiefases zo min mogelijk het milieu belasten. Er worden daarom geen middelen gebruikt die schadelijk voor mens of milieu kunnen zijn, zoals pesticiden of chemische meststoffen.

Het assortiment van Green Cotton is bij vele webwinkels te koop, onder andere bij Peter Hahn. De lijn voor volwassenen is erg elegant en bestaat uit jurken, jassen, shirts en rokken. De kinderkledinglijn is hier te koop en bevat voornamelijk functionele kleding met hippe, vrolijke en eigentijdse prints.

Let’s go green!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This