Hoe groen is jouw garderobe?

Hoe groen is jouw garderobe?

Mirjam Blanken

11 juli 2015


Sustainable fashion it is! Nu ik begonnen ben aan een serie blogs over duurzame mode is het hoog tijd om mezelf eens te verdiepen in the ins and outs van het begrip duurzaamheid op het gebied van green fashion. Is duurzaamheid een modebegrip? De term duurzaamheid is zogezegd nogal hip & happening. Dit maakt tegelijkertijd dat alles wat maar te maken heeft met maatschappelijk verantwoord ondernemen en leven tegenwoordig onder deze noemer wordt geschaard. Hoe groen is jouw garderobe?

People, profit & planet

John Elkington introduceerde in 1994 de zogeheten triple bottom line. In dit model voor duurzame ontwikkeling staan people, profit en planet centraal. Deze zijn weergegeven als 3 cirkels die elkaar in het midden overlappen, waarbij het overlappende stuk duurzaamheid is. Modebegrip of niet. Bij duurzaamheid draait het om evenwicht tussen het welzijn van de mens (people), het milieu en dierenwelzijn (planet) en de economie (profit). Naast het feit dat we geld willen verdienen en genieten van de huidige welvaart hebben we ook de verantwoordelijkheid om te kijken naar onze gezondheid, het milieu en onze toekomstige generaties.

Duurzame fashion

Uitbuiting van jonge meisjes in sweatshops in China, angorakonijnen die leven geplukt worden, waterverspilling, giftige chemicaliën, uitputting van grondstoffen, een groeiende wereldwijde berg afval… De kledingsector staat er niet goed voor op het gebied van duurzaamheid.

Aan de andere kant wordt er goed gebruik gemaakt van de populariteit van de term duurzaam. Te pas en te onpas zie je termen als fair trade en conscious voorbij vliegen. Kleding van biologisch katoen ligt inmiddels ook gewoon bij de Hema. Maar wanneer is een kledingstuk nu echt duurzaam?

 1. Er wordt zuinig om gegaan met grondstoffen en gewaakt voor uitgeputte bronnen en verspilling.
 2. De productie van de kleding belast en vervuilt het milieu niet.
 3. De afbraak van afgedankte kleding belast en vervuilt het milieu niet. Dit is het geval wanneer producten volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn.
 4. Er is aandacht voor het welzijn van de mens: de kleding wordt onder eerlijke, veilige en gezonde werkomstandigheden gemaakt.
 5. Er is aandacht voor dierenwelzijn.

Fast Fashion

Het verduurzamen van je kledingkast hangt niet alleen af van bovenstaande punten. Fashion is trendgevoelig en dit werkt ook ons wegwerpgedrag in de hand. Grote ketens zoals H&M en Primark spelen hier slim op in. Deze goedkope massaproductie draagt niet echt bij aan consuminderen. Het is goedkoop gemaakt en gaat niet lang mee. Je kleding een lang leven gunnen, dat is pas duurzaam!

 1. Swap till you drop! Organiseer eens een kledingruilfeest. Op deze manier belandt jouw kleding niet op de grote afvalhoop, maar blaas je het nieuw leven in in de kledingkast van iemand anders.
 2. Vintage is the original green! Door je kledingkast te vullen met tweedehands items is de productie van nieuwe kleding niet nodig.
 3. Doneer je kleding bij de plaatselijke kringloopwinkel, het Leger des heils of doneer het aan de kledingcontainer in jouw gemeente.
 4. Je kleding (laten) reparen bij een Repair Café is de oplossing om je kleding een langer leven te geven.
 5. Online shopping! Verkoop je kleding via verkoopsites zoals Marktplaats en Vinted.
 6. Minimaliseer je garderobe en kies bewust voor tijdloze items van hoge kwaliteit. Het excuus dat je als shopaholic de economie ondersteunt gooi je bij deze uit het raam. Consuminderen is een lifestyle!

Must Read

Green is the new black!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This