Met deze 11 tips blijft jouw kleding langer mooi!


Met deze 11 tips blijft jouw kleding langer mooi!

Ben jij ook lekker op weg om je kast te vullen met fair fashion, maar gaat het samenstellen van een duurzame garderobe jou niet snel genoeg? Dan heb ik goed nieuws! Verantwoord en zuinig met je kleding omgaan is namelijk ook duurzaam. Op deze manier hoeft jouw kledingkast niet alleen maar gevuld te zijn met duurzame en verantwoorde items en draag je toch je steentje bij! Want wist je dat jij door je kleding te wassen, drogen en strijken veel meer energie verbruikt dan de productie ervan? Ben je net lekker aan het consuminderen en verduurzamen sla je de plank aan de andere kant weer compleet mis met je wasgedrag. But there’s more! Want naast fijne duurzame wastips geef ik nog meer tips om jouw kleding langer mooi te houden.

Met deze 11 tips blijft jouw kleding langer mooi!

1. Was je kleding wat minder vaak

Inkoppertje natuurlijk, maar je lievelingsshirt blijft echt mooier als je hem minder vaak in de was gooit. Hoe vaker je kleding wast, des te sneller ze slijten. Laat je kleding wat vaker laten luchten in de buitenlucht in plaats van ze uit gewoonte in de wasmand te gooien. Wat ik ook nog weleens doe is kleding ophangen tijdens het douchen. De stoom van het warme water doet wonderen. En eventuele vlekken kun je er natuurlijk ook met een handwasje uitwassen.

2. Sorteren kun je leren

Het spreekt voor zich om donkere kleding met donkere kleding te wassen. Maar kijk bij het sorteren van de was niet alleen naar de kleuren, maar ook naar de materialen. Zo is een wasmachine gevuld met handdoeken hier een keer per week de standaard. Zorg er wel voor dat je de trommel goed vult, halve wasjes vallen in de categorie ‘beetje jammer’.

3. Was op een lagere temperatuur

Sorteer jouw wasje niet alleen op kleur, maar ook op vies zijn. De wasvoorschriften die je in het label van je kleding vindt zijn handig, maar geven doorgaans de maximale temperatuur waarop er gewassen kan worden aan. En soms kun je een kledingstuk best wassen op een wat lagere temperatuur. Fijn voor je kleding, je portemonnee en voor het milieu!

4. Was je kleding binnenstebuiten

Met een tiener en een man in huis gaat deze tip hier al vanzelf. Gooi je vuile was binnenstebuiten in de wasmand, want door kleding binnenstebuiten te wassen blijft de buitenkant simpelweg langer mooi. Dit is trouwens ook een effectieve tip bij het strijken van je kleding.

5. Hello waslijn en droogrek!

Inmiddels ben ik al ruim een jaar droogtrommel vrij. Een klein beetje noodgedwongen wel, maar een echt duurzame droger heb ik nog niet kunnen vinden. Bovendien zorgt het gebruik van een droogtrommel ervoor dat je kleding sneller slijt. Iets wat volgens mij wel klopt, aangezien het pluizenfilter in een gemiddelde droger overuren draait. Je kleding aan de lucht laten drogen is fijn, maar let dan wel op onderstaande tips & tricks.

 • Hang donkere kleding niet in de felle zon te drogen, hiermee voorkom je eventuele verkleuringen.
 • Hang zware kleding niet aan een hanger. Ik denk dat we allemaal op deze manier weleens een trui met extra schouders van de hanger hebben gehaald.
 • Kleding die snel kreukt zoals jasjes en blouses hang je dan juist wel weer aan een hangertje.

6. Gebruik het juiste wasmiddel

Kies voor een mild en ecologisch wasmiddel wat ook nog eens biologisch afbreekbaar is. In de supermarkt is de keuze voor troeploze wasmiddel inmiddels ook reuze. En nog een klein tipje: let op de hoeveelheid wasmiddel. Een scheutje is echt voldoende… En vergeet die bijtende vlekkenverwijderaars. Ik heb serieus eens allemaal gaatjes in een wit shirt gekregen omdat er een chocoladevlek op zat. De vlek was er weliswaar uit, maar het shirt kon regelrecht de prullenbak in. Zonde!

7. Wees voorzichtig met parfum en deodorant

Parfum en deodorant kunnen namelijk voor blijvende vlekken zorgen in je kleding. Spuit parfum daarom het liefst niet op je kleding, maar op je huid. Nog slimmer: kies voor een natuurlijk parfum of deodorant zonder alcohol.

8. Gebruik een waszakje en doe je rits dicht!

Dit is dus typisch zo’n tip die ik jullie geef, maar die ik zelf ook moet gaan opvolgen. Want zo’n zakje is niet alleen handig voor beha’, maar ook voor kledingstukken met applicaties is een beschermend waszakje een must. Daarnaast is het slim om eventuele ritsen en knopen dicht te doen. Zo blijft niet alleen de vorm van het kledingstuk mooi, maar beschadigen de ritsen de rest van de was niet.

9. Af en toe stomen is best een goed idee

Hier staat een kledingstomer al op mijn verjaardagslijstje hoor. Stomen is namelijk een stuk vriendelijker voor je kleding dan het strijkijzer erover heen halen. En door fragiele kledingstukken zoals bijvoorbeeld linnen blousjes thuis te stomen in plaats van te wassen, gaat het ook nog eens langer mee. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om tijdens het shoppen al te kiezen voor kleding die niet kreukt.

10. Maak je huishoudelijke taak af

Gevalletje: ik schuif deze huishoudelijke taak nogal eens voor me uit. Maar wist je dat je kleding beter meteen uit de wasmachine kunt halen wanneer hij klaar is? Natte kleding wat langere tijd op elkaar gepropt zit gaat niet alleen stinken, maar kreukt ook stukken meer.

11. Wees lief voor je wasmachine

Een wasmachine met een vreemd en ietwat muf luchtje? Dit is vaak het gevolg van vetluis wat veroorzaakt wordt door aangekoekte zeepresten en huidschilfers. Ieks! Je kunt dit eenvoudig voorkomen door je wasmachine een kookwasje cadeau te geven, inclusief een scheutje natuurazijn. Laat het deurtje van de wasmachine na iedere was openstaan en maak eens in de zoveel tijd ook even de rubberen ring schoon. En een schone wasmachine is natuurlijk een voorwaarde voor een schone, frisse was.

Hoe duurzaam is jouw spijkerbroek eigenlijk?

Let’s go green!

Heb jij nog een goede tip die echt thuishoort in dit rijtje met wastips om je kleding langer mooi te houden? Drop deze gerust in de reacties hieronder. Sharing is caring!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


2 reacties

 • Lauren de Bruijn schreef:

  Ik wist niet dat parfum als deodorant voor blijvende vlekken in mijn kleding zorgt! Ik heb besloten om mijn kledingstijl een beetje te veranderen, en ik wil mijn nieuwe kleding in goede staat bewaren. Bedankt voor het advies! Ik zal ervoor zorgen dat ik mijn parfum niet op mijn kleding spuit!

  • Mirjam Blanken schreef:

   Hi Lauren,
   Bedankt voor je reactie. Ik zie op het wereld wijde web dat je er wel een ‘sport’ van maakt om reacties te plaatsen onder verschillende artikelen. Je linkje naar de betreffende site heb ik om deze reden verwijderd. Niet zo netjes om op deze manier je linkjes te droppen ? Van bouwbedrijven tot modezaken zag ik. Dit kan toch ook anders?
   Liefs Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *