Kleding van bamboe

Kleding van bamboe

Mirjam Blanken

12 maart 2016


Kleding van bamboe

Steeds vaker zijn duurzame modemerken op zoek naar een alternatief voor textielsoorten zoals katoen. Een zeer populair alternatief is kleding van bamboe. Bamboe is van zichzelf een zeer duurzaam gewas en het textiel van deze plant voelt zijdezacht aan en kreukt niet. Geen wonder dat bamboetextiel steeds populairder wordt.

Kleding van bamboe

Maar hoe wordt een bamboeplant uiteindelijk textiel? En is dat verwerkingsproces ook echt zo duurzaam? Ik zal je vertellen hoe dit zit.

Bamboeteelt

  • Bamboe is van zichzelf een erg duurzaam product. Dit komt doordat bamboe weinig zorg en aandacht nodig heeft om te groeien. Bamboe groeit snel en kan in bijna elk klimaat gedijen. Het heeft geen extra irrigatie nodig buiten natuurlijke regenval, wat waterverspilling tegengaat.
  • Een ander voordeel is dat er geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de verbouwing. Bamboe heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen waardoor parasieten en bacteriën de plant met rust laten.
  • Verder houdt bamboe bodemerosie tegen en breekt het in verhouding meer CO2 af dan andere bomen en planten. Ook blijft bamboe na de oogst doorgroeien, waardoor het meerdere malen per jaar geoogst kan worden. Al deze eigenschappen maken bamboe van nature zeer milieuvriendelijk.

Van bamboe tot textiel

Het verwerken van bamboe tot textiel is een lastig proces, wat helaas minder duurzaam en milieuvriendelijk is. Om bamboe zijdezacht te maken is een chemisch verwerkingsproces nodig. Tijdens dit proces worden de bamboestengels eerst in stukken gehakt en fijngemalen. Deze bamboestukken moeten vervolgens in een zoutbad chemisch omgesmolten worden tot een cellulosepap. Van de cellulose worden dunne garen gemaakt waarmee het textiel gebreid kan worden.

Doordat het zoutbad dat in dit proces wordt gebruikt veel chemicaliën bevat die slecht zijn voor mens, milieu en dier, is deze methode niet bepaald duurzaam. Daarom is het belangrijk dat dit verwerkingsproces plaatsvindt in een “ closed cycle”, waarbij de zouten worden hergebruikt en dus niet in het milieu terecht komen. Steeds meer fabrikanten werken gelukkig hiermee, wat erg positief is. Mijn verwachting is dan ook dat de productie van bamboetextiel in de loop van de tijd steeds duurzamer zal worden.

Voordelen van bamboetextiel

Ondanks dat het proces tot textiel nog niet geheel duurzaam is, heeft bamboe veel voordelen die opwegen tegen dit nadeel.

Kleren gemaakt van bamboe zijn zijdezacht en gaan lang mee, wat het een duurzaam product maakt. Wat ook een interessant voordeel is aan bamboetextiel is dat het minder snel gaat ruiken dan andere textielsoorten. Dit komt door de antibacteriële eigenschappen die ik eerder al beschreef. Zelfs na de bewerking van bamboe, blijft het deze eigenschap behouden. Hierdoor ruikt kleding gemaakt van bamboe minder snel, zelfs na een paar dagen dragen!

Green is the new black!

 

Heb jij al een kledingstuk van bamboe? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Hailey

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This