Lopen op palmbladeren

Friday Favorites #8

Mirjam Blanken

28 juli 2016


Lopen op palmbladeren

Ooit gehoord van de Arecapalm? Dat is een palmboom die in het zuidelijke deel van India groeit. Jaarlijks vallen er 80 miljoen bladeren vanaf, waar nooit iets mee werd gedaan… tot nu! Het Californische surfmerk O’Neill presenteert met trots de eerste slippers van palmleer, het resultaat van een nauwe samenwerking met materiaalontwerper Tjeerd Veenhoven. Lopen op palmbladeren, hoe leuk en groen is dat?

Jack O’Neill leefde decennia terug al bewust. Zijn motto: ‘De natuur is onze speeltuin en die moeten we beschermen’. In de geest van de oprichter ging O’Neill Footwear een samenwerking aan met Studio Tjeerd Veenhoven. Deze Nederlandse designstudio heeft meer dan 10 jaar ervaring met natuurlijke vezels, waarbij synthetische grondstoffen worden vervangen door biologisch afbreekbare grondstoffen. Tjeerd Veenhoven heeft voor O’Neill Footwear onderzocht hoe palmbladeren gebruikt kunnen worden voor slippers.

lopen op palmbladeren

Na vier jaar onderzoek kreeg hij het voor elkaar om de bladeren in palmlaminaat te transformeren voor de favoriete schoenen van surfers: slippers.

Een beter leven voor de armste mensen

Het Tree of Life-project is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor haar bewoners. De gevallen palmbladeren worden opgeraapt door lokale Indiase werknemers en worden dan zorgvuldig geselecteerd om ze te prepareren voor fabricage. Voor ieder opgeraapt palmblad krijgen ze betaald. Dit proces verbetert het leven van veel Indiase mensen. Vandaar de naam: Het ‘Tree of Life Project’. De palmboom is nu van levensbelang voor de armste gemeenschappen, in een land waar het kastenstelsel je positie op de sociale ladder bepaalt. Wie deze slippers koopt, ondersteunt de lokale Indiase werknemers die nu ook kunnen profiteren van wat de natuur te bieden heeft.

Slippers van palmbladeren

Deze zomer lanceert O’Neill Footwear twee stijlen van palmleerslippers voor vrouwen: een slipper met een teenbandje onder de naam ‘Chelsea’ en een sandaaltje met een gekruist bandje onder de naam ‘Sophie’. Het voetbed en de twee bandjes zijn gemaakt van palmbladeren. Het andere bandje is gemaakt van natuurlijk gelooid leer (Sophie-slipper) of plantaardig gelooid leer (Chelsea-sandaal). Voor extra comfort en stevigheid worden de palmbladeren ondersteund door een suède bandje. De lichtgrijze rubberen buitenzool wordt gecombineerd met een koraalrode of turquoise gekleurde middenzool.

lopen op palmbladeren

Elk paar slippers is uniek en verschilt in kleur en andere kenmerken, omdat palmbladeren een natuurproduct zijn. De palmleerslippers van O’Neill zijn vanaf 28 juli 2016 verkrijgbaar bij geselecteerde retailers in Europa, voor een aanbevolen winkelprijs van € 79,95.

Over O’Neill

O’Neill, het originele Californische surf-, sneeuw- en lifestylemerk, is opgericht in 1952 toen een jongeman genaamd Jack O’Neill zijn ongebreidelde passie voor het surfen aanwendde om Moeder Natuur te verslaan. Toen Jack het allereerst surfpak van neopreen uitvond had hij eindelijk een manier gevonden om zijn surfsessies ook in de ijskoude golven van Noord-Californië voort te zetten. Hij opende al snel de garagedeuren van zijn eerste surfwinkel.

Er is veel veranderd sinds dit bescheiden begin, maar Jacks oorspronkelijke visie om functionele en innovatieve surfbenodigdheden te produceren blijft mensen inspireren en stelt hen in staat te doen wat ze het liefste doen. O’Neill Footwear maakt hoogwaardige schoenen voor zowel actieve sporters als casual liefhebbers, van leren sandalen tot warme winterlaarzen.

Over Tjeerd Veenhoven

Tjeerd Veenhoven is een zeer getalenteerde productontwerper die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van duurzame materialen. Tjeerd heeft veel prijzen gewonnen voor zijn unieke en sterke visie op duurzame productiematerialen en -technieken. De samenwerking met O’Neill Footwear geeft hem een platform om zijn unieke ideeën om te zetten in schoenen en sandalen.

Hoewel zijn studio zich in Groningen bevindt, reist Tjeerd de hele wereld over om onderzoek te doen en lokale grondstoffen te transformeren tot duurzame materialen voor de toekomt. Andere interessante projecten waaraan Tjeerd heeft gewerkt: verf van tulpenbollen, laminaat van aardappelschillen en textiel van algen.

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This