Skibril kopen? Houd deze 5 tips dan in je achterhoofd

skibril kopen

Mirjam Blanken

6 maart 2018


Skibril kopen? Houd deze 5 tips dan in je achterhoofd

Als wintersport rookie heb ik me de afgelopen maanden flink verdiept in wintersport essentials. Wanneer je voor de eerste keer op wintersport gaat ontkom je niet aan een waslijst met noodzakelijke wintersport items. Naast een toffe en warme outfit, stond een goede skibril bij mij toch echt op nummer 1. Wat mij betreft zijn goggles samen met een helm de belangrijkste items om in te investeren wanneer je op wintersport gaat. Niet alleen beschermt een goede skibril je ogen tegen de felle zon, maar ook tegen wind en kou. Geen tranende ogen dus en dat is niet alleen stukken veiliger, maar ook stukken comfortabeler. Een skibril valt dus zeker in de categorie noodzakelijke investering. Maar waar moet je nu precies op letten wanneer je (online) een skibril gaat kopen? Ik heb 5 tips voor je op een rijtje gezet!

Een auto huren in het buitenland? Dat is dus easy peasy!

skibril kopen

Tip 1 Let op de kleur van je lens

Skibrillen worden net als gewone zonnebrillen in 4 verschillende beschermingsfactoren aangeboden. Deze lopen van factor 1 tot en met 4. Je zou denken dat factor 4 meteen de beste keus is, maar dat is niet waar. Deze filtert namelijk heel veel licht, waardoor deze alleen geschikt zijn om te dragen op extreem zonnige dagen. Een goede keus is een skibril met verwisselbare lenzen. Mijn skibril werd geleverd met een groenblauwe categorie 3 lens en een roze gekleurde categorie 1 lens. Deze laatste laat 50% licht door en is dus geschikt voor bewolkte weersomstandigheden. De groenblauwe lens is dan weer ideaal voor hele zonnige dagen, want deze laat maar 9% van het licht door.

  • Bij sneeuw, laaghangende bewolking, slecht zicht: kies voor lichtgele of oranje lenzen.
  • Bij lichte bewolking: kies voor oranjerode lenzen.
  • Bij zonnige omstandigheden: kies voor roze of goud gekleurde lenzen.
  • Op hele zonnige dagen: kies voor een donker gekleurde lens, liefst met een spiegelend effect.

Om je ogen te beschermen tegen de felle zon zou je dus ook kunnen kiezen voor een gewone zonnebril. Zou je denken! Ware het niet dat de speciale anti-fog coating, de sferische lens en het comfort van een skibril echt een dikke vette plus zijn ten opzichte van een gewone zonnebril. Daarnaast is een skibril ook gewoon lekker warm en veel prettiger dragen wanneer je een helm op hebt.

Tip 2 All-in-one lenzen of verwisselbare lenzen?

Van een grijze winterse sneeuwbui kan het weer in de loop van de dag omslaan naar een heerlijk zonnetje, inclusief strakblauwe lucht. Ik vond het onwijs handig om dan mijn lenzen te kunnen verwisselen. Zoonlief had de smaak van het snowboarden te pakken en zat helemaal niet te wachten om halverwege de dag lenzen te verwisselen. Hij wilde gewoon boarden! Voor hem kocht ik dus een categorie 2 lens, die zo’n 25% van het licht doorlaat. Deze roodoranje lens is geschikt voor licht bewolkte weersomstandigheden. Bovendien versterkt een rode lens contrast en diepte waardoor je de hele omgeving scherp kunt zien. Sowieso is kiezen voor een skibril met een sferische lens een goede keus, aangezien dit type lens het meest natuurlijke beeld van de omgeving geeft zodat je diepte en hobbels en bobbels beter waarneemt. Wel zo veilig tijdens je afdaling!  

skibril kopen

Tip 3 Kies voor anti-fog coating

Condensvorming in je skibril, dat wil je zeker niet! Maar door het temperatuurverschil van de binnenkant met de buitenkant van je bril kan jouw bril wel degelijk beslaan. En je begrijpt: dit verslechterd je zicht behoorlijk. De oplossing? Kiezen voor een skibril met een anti-fog coating, een dubbele lens en ventilatiegaten zorgt ervoor dat de lens niet snel beslaat. Die speciale coating zorgt er trouwens ook voor dat eventuele sneeuw en regen niet op je bril blijft plakken. Handig, zo heb je altijd goed zicht! Tip van de dag: zet je bril sowieso zo min mogelijk af. Dat scheelt al een heleboel!

Tip 4 Zorg dat je skibril lekker zit

Dit is wellicht een inkoppertje, maar er is niets zo irritant als niet goed passende skischoenen, een knellende helm of een niet goed passende skibril. Comfort is everything! Laat je in eerste instantie dus niet leiden door je persoonlijke smaak, maar kies een skibril die comfortabel zit.

  • Zorg dat de skibril goed afsluit langs de zijkant van je gezicht en langs je neus. Het (meestal) schuimrubberen laagje moet goed aansluiten, zodat er geen wind of sneeuw in je bril kan komen. Mijn goggle van Smith heeft zelfs een driedubbele schuimlaag die zich vormt naar je gezichtsvorm. Ideaal!
  • Kies voor een skibril met een verstelbare zachte band.
  • En neem je helm mee bij het passen! Want een skibril heeft alleen meerwaarde als hij goed bij je helm past. De band van je skibril moet namelijk helemaal over je helm passen en ze moeten goed op elkaar aansluiten. Let er op dat de rand ook goed blijft ‘plakken’ op de helm.
  • Check de binnenkant, want een skibril met scherpe randjes is tijdens een valpartij niet zo fijn.

Tip 5 Draag je een bril?

Tipje voor de brildragers onder ons! Kun jij echt niet zonder bril, let dan op het zogeheten OTG (over the glasses) logo. Deze skibrillen zijn zo ontworpen dat je ze kunt dragen over je bril.

Keep calm and wait for snow!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This