Hoe duurzaam is jouw spijkerbroek eigenlijk?


De kans is groot dat jij op dit moment een spijkerbroek draagt. De spijkerbroek is namelijk het populairste kledingstuk ter wereld. Alleen al in Nederland worden er jaarlijks 15 miljoen spijkerbroeken verkocht en ruim 95% van de Nederlanders omschrijft zichzelf als een spijkerbroeken drager. Hoe duurzaam is jouw spijkerbroek eigenlijk? Wat de meeste van ons namelijk niet weten, is dat de productie van dit populaire kledingstuk enorm vervuilend is. Wat en precies mis is in deze industrie en wat de duurzame alternatieven zijn, vertel ik je in dit artikel.

Hoe groen is jouw garderobe?

Water- en bodemvervuiling

Een jeans wordt gemaakt van katoen. Anders dan vaak wordt gedacht, is katoen niet zo’n natuurlijk product als je zou denken. Om katoen gezond te laten groeien, moeten deze gemiddeld twee keer per week worden bespoten met verschillende bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat insecten de plant niet aantasten en het makkelijker is om de katoenbollen te plukken. Nadat de katoenbollen zijn geoogst, wordt de grond bewerkt met mest, om de grond weer te klaar maken voor de volgende teelt.

De chemische stoffen die hiervoor worden gebruikt, komen in de bodem en rivieren terecht. De bodem en het water wordt vervuild, wat een slechte invloed heeft op de gezondheid van de lokale bevolking. Daarbij worden de katoenboeren wekelijks blootgesteld aan deze chemische stoffen. Mede doordat deze boeren vaak werken met onvoldoende beschermende kleding, overlijden veel katoenboeren aan de gevolgen van (long)kanker.

Heel veel water

Naast bestrijdingsmiddelen is voor de productie van katoen ook veel water nodig. Voor de productie van één kilo katoen is ruim 10.000 liter water nodig. Omgerekend is dat meer dan 7000 liter water per spijkerbroek. 7000 liter! Voor één spijkerbroek! Dat is bizar veel als je het mij vraagt!

Al het water dat hiervoor nodig is, komt uit omliggende rivieren, meren en ondergrondse waterreserves. Het gevolg hiervan is dat er watertekorten ontstaan, waar de lokale bevolking last van heeft.

Een bekend voorbeeld is het Aralmeer in Kazachstan. Dertig jaar geleden was dit, met een grootte die vergelijkbaar is met 2x Nederland, één van de grootste meren ter wereld. Doordat aanvoerende rivieren droog zijn gepompt voor de katoenindustrie, is het Aralmeer geslonken tot nog maar 10% van de oorspronkelijke omvang. Deze uitdroging wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van onze tijd.

Verven en bleken

Om de spijkerbroek zijn populaire blauwe kleur te geven, moet katoen worden gebleekt en geverfd. Dat bleken en verven geen milieuvriendelijke processen zijn, spreekt voor zich. Om ervoor te zorgen dat de verf zich bindt aan het katoen, moet dit worden bewerkt met de schadelijke stof genaamd formaldehyde. Nadat de stof is geverfd en gebleekt, wordt er vervolgens een chemische fixeerlaag aangebracht op de stof, om ervoor te zorgen dat deze er langer mooi uit blijft zien.

Zandstralen

Om ervoor te zorgen dat jouw spijkerbroek er afgedragen uit ziet, wordt deze gezandstraald. Dit is een bewerkingstechniek waarbij de spijkbroek onder hoge druk wordt bespoten met zand. Dit zorgt voor beschadigingen, die bijdragen aan de versleten look.

Het zandstralen gebeurt vaak in slecht geventileerde ruimtes, met onvoldoende beschermende kleding. Hierdoor komt het vaak voor de betrokken arbeiders veelvuldig stofdelen inademen, wat leidt tot de dodelijke longziekte silicose (stoflongen).

Duurzame alternatieven

Je leest het, een duurzame jeans is lang niet zo van zelfsprekend. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere merken die op een eerlijke en duurzame manier spijkerbroeken produceren.

Merken zoals Mud Jeans, Nudie Jeans, K.O.I. en Kuyichi maken duurzame spijkerbroeken. Hun spijkerbroeken worden gemaakt van biologisch katoen, waarbij enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook verven zij hun jeans met milieuvriendelijke en natuurlijke verfstoffen, en letten zij op de milieu- en gezondheidsaspecten bij de productie. Een spijkerbroek van één van deze merken, kun je dus met een gerust hart dragen!

Nog niet uitgelezen? De 10 beste tips voor een duurzame garderobe!

Green is the new black!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This