The story behind the product – Beautiful bamboe

The story behind the product - Beautiful bamboe

Mirjam Blanken

5 augustus 2015


The story behind the product – Beautiful bamboe

Klimaatneutraal vliegen, biologisch en lokaal eten, groene stroom, natuurlijke huidverzorging. Duurzaam ondernemen is hot and happening. Green fashion kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. In de serie blogposts The story behind the product is het deze keer tijd voor bamboe!

Bamboe verovert in rap tempo de wereld van green fashion. De stof kreukt niet, is sterk en voelt heerlijk zacht. Bovendien houdt kleding van bamboe je op warme dagen heerlijk koel en op koude dagen heerlijk warm! Daarnaast heeft textiel van bamboe anti-bacteriële eigenschappen waardoor er nauwelijks ongewenste luchtjes in je kleding zitten. Voor mensen met een gevoelige huid is bamboe een fijne optie: bamboe heeft van nature hypo-allergene eigenschappen.

Hoe groen is jouw garderobe?

The story behind the product - Beautiful bamboe

The story behind the product – Beautiful bamboe

Bij de productie van kledingstukken, maar ook de vezels en de stoffen is er sprake van afvalproductie, uitstoot van broeikasgassen,  verbruik van water en energie en gebruik van chemicaliën. Bamboe maakt op het gebied van milieubelasting bij de productie van fashion veel goed.

  • Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. De plant groeit wel zo’n 25 meter in 50 dagen tijd.
  • Bamboe kan worden geteeld zonder kunstmest. De bamboeplant maakt zelf een anti-bacteriële stof aan waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig is. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw huid!
  • Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe. Bamboe heeft eigenlijk alleen maar zonlicht nodig.
  • De kans op mislukte oogsten is klein.
  • Bamboe heeft een gunstig effect op het broeikaseffect. Bamboe neemt beter CO2 op uit de lucht dan gewone bomen.
  • Bamboe kan wel 4 tot 6 keer per jaar worden geoogst. De moederstam maakt elk jaar nieuwe stammen aan. Wanneer er 20% wordt geoogst dan is de bamboe binnen een jaar weer aangevuld.
  • Textiel van bamboe is makkelijk te kleuren. Hierdoor zijn er minder chemicaliën en water nodig dan bij bijvoorbeeld katoen.
  • Bamboe is biologisch afbreekbaar.

The story behind the product - Beautiful bamboe

De productie van bamboe

De milieuvriendelijke productie van de grondstof bamboe zegt helaas niets over het uiteindelijke product. Het produceren van bamboe tot kleding bepaalt ook mede hoe duurzaam de kleding uiteindelijk is. Bamboestoffen kunnen op 2 manieren gemaakt worden: chemisch of mechanisch.

Bij het chemische proces wordt de bamboe opgelost tot pulp door middel van toxische zuren. Hier worden vervolgens natuurlijke kunstvezels van gemaakt. Deze viscose van bamboe is dus niet altijd even milieuvriendelijk. Afvalstoffen van dit proces leidden tot vervuiling van grond en water. Gelukkig wordt er veel aandacht besteed aan milieuvriendelijkere technieken, zoals de afvalstoffen hergebruiken en het inzetten van natuurlijke enzymen.

Bij het mechanische proces wordt gebruik gemaakt van natuurlijke enzymen om de bamboe af te breken tot pulp. De natuurlijke vezels worden er vervolgens mechanisch uitgekamd en tot garen gesponnen. Dit proces is erg arbeidsintensief en kostbaar.

Maar de panda dan?

Het schattige beeld van die zachte zwart-witte knuffelbeer was ook mijn eerste gedachte bij bamboe. Want heeft de reuzenpanda nog wel genoeg te eten als we allemaal massaal kleding van bamboe gaan dragen? Gelukkig eet de panda een andere bamboesoort dan de bamboeplanten die geteeld worden voor de productie van textiel.

The story behind the product - Beautiful bamboe

Er zijn wel 1500 soorten bamboe. Panda’s eten een ander soort bamboe dan de bamboe waar kleding van wordt gemaakt.

Fair fashion rocks!

Hoe groen is jouw garderobe?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This