Wanneer is kleding vegan? Plus de leukste vegan shops!

vegan shops

Mirjam Blanken

10 april 2018


De fashionindustrie is niet alleen vervuilend…

Maar vaak ook verre van diervriendelijk. Gelukkig wordt er binnen de fair fashionindustrie worden ook steeds meer vegan kleding, tassen en schoenen geproduceerd. Items waarbij tijdens het productieproces geen onnodig dierenleed aan te pas is gekomen. Heel fijn, want kies je voor een veganistische lifestyle, dan kies je niet alleen op het gebied van voeding om niet bij te dragen aan de onnodige uitbuiting van dieren, maar óók op het gebied van kleding, toch?

Wanneer is kleding vegan?

Bij vegan kleding gaat het erom dat het materiaal en de stoffen niet afkomstig zijn van dieren. De volgende materialen worden in  de productie daarom vermeden:

  • Wol, want deze is afkomstig van de vacht van schapen.
  • Leer, wordt gemaakt vandierenhuiden, het meest van koeien en varkens.
  • Suède, want dit product wordt gemaakt vande binnenkant van leer.
  • Zijde, aangezien dit wordt gemaakt van de zijdedraad, die rupsen leveren.
  • Bont, want dit is een gevilde en gelooide dierenvacht of pels.

Peta approved vegan

Van Dierenwelszijnsorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) kun je een certificaat krijgen als je merk of winkel volledig veganistisch is. Het kleding keurmerk dat dan wordt afgegeven is het ‘PETA-Approved Vegan’ keurmerk.

Is er dan echt sprake van dierenleed in de fashionindustrie?

Waar we inmiddels van heel veel voedingswaren weten hoe het precies is gemaakt en in welke mate hierbij dieren(leed) een rol speelt, is dit in de fashionindustrie nog heel anders. De video’s en krantenartikelen liegen er soms niet om. Er zijn vreselijke filmpjes van dierenwelzijnsorganisatie PETA, over Australische schapen die mishandeld worden tijdens het wol scheren. En volgens Radar komt zeker 80% van de wol die in Nederland in kleding of schoenen wordt gebruikt uit Australië. Maar deze wol is eerst via Chinese veilingen gegaan. Een typisch voorbeeld van de complexiteit in de kledingindustrie! De afkomst van materialen is heel moeilijk traceerbaar.

En dat brengt ons meteen naar het volgende punt. Want de kans dat dieren lijden of een onterend bestaan leven, is aanwezig. En daarom is de ontwikkeling van de vegan fashionindustrie zo fijn! Er zijn prachtige materialen beschikbaar die een mooie vervanging zijn van wol, leer of zijde.

De leukste shopadresjes en merken voor vegan fashion!

vegan shops

Vegan fashion shoppen doe je hier!

1. Poetique Paris

Dit is werkelijk een (verborgen) pareltje! Nog op zoek naar een mooie vegan nepleren rokje? Deze van Poetique Paris is prachtig, en kan gewoon naar je Nederlandse adres worden verzonden.

2. Unicorn Goods

’s werelds grootste vegan shop, zo luidt hun slogan. En wat hebben ze er ontzettend veel. Shop hier naar hartenlust.

3. Sophie Stone

Fair fashion concullega sophiestone.nl is leu-heuk, én hebben een vegan collectie.

Vegan schoenen shoppen doe je hier!

4. En&

De Nederlandse Laura biedt een collectie fashionable schoenen, die beter zijn voor dier en milieu. Ik ben zelf in het bezit van deze Irene Brown sandaal, which I love! Hieronder zie je een foto van hoe ik deze draag.

5. Vejashoes

Nog op mijn wannahave lijstje voor deze zomer. De mooie retro sneakers van het veganistische Veja!

6. Beyond Skin

Van ballerina tot sneaker. Van enkellaars tot pumt. Beyond Skin heeft het!

7. Geitenwollenwinkel

Leuke fashionable enkellaarsjes vind je bij Geitenwollenwinkel.

8. Dr. Martens

Sommige laarsjes van Dr. Martens zijn vegan.

Vegan tassen shoppen doe je hier!

9. Corkline

Bij de verwerking van kurk komen zeker geen dieren te pas. Leuke tassen hebben ze.

10. Susan Bijl

Ik ben zo’n fan van de tassen van Susan Bijl! Als nearly Rotterdamse ben ik altijd trots als ik met haar tas in de Albert Heijn mijn boodschappen doe. En gemaakt van nylon zijn de tassen een goed veganistisch én duurzaam alternatief.

11. Matt & Natt

Bij velen wellicht al bekend, maar niet minder mooi zijn de tassen van Matt & Natt.

12. Papita

Bewuster gaan shoppen ben ik pas een aantal jaren geleden. Dat kwam door het zien van de documentaire ‘True Cost’ op Netflix. Ik besefte me ineens dat ik nooit stil had gestaan bij de weg die al mijn items – in mijn veel te volle kledingkast – hadden afgelegd. Wie had mijn kleding gemaakt en welke vergoeding kregen ze ervoor? De misstanden in de kledingindustrie worden in de documentaire superhelder aan het licht gebracht. Vanaf dat moment startte mijn zoektocht naar duurzamere alternatieven op kledinggebied. Ik viste de leukste tweedehands en vintage kleding bij Het Kaufhaus en als ik heel concreet al een item of look in mijn hoofd had, zocht ik gewoon naar dat ene rode rokje op Marktplaats. Maar adressen waar ik duurzame én nieuw gemaakte kleding kon vinden, miste ik. Ook vriendinnen van mij hoorde ik hier meer en meer over.

Vandaar dat het concept van Papita.nl me enorm aansprak. Het was precies wat ik persoonlijk al heel lang zocht maar tot dan toe niet had kunnen vinden; een webshop vol eerlijke kleding, en nog fashionable ook! Ik heb de webshop overgenomen in 2016 en run deze nu ruim 2 jaar met heel veel plezier.

Let’s go green!

Liefs Elsa

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This