Wat is biologische wol?

Wat is biologische wol?

Mirjam Blanken

31 oktober 2016


Wat is biologisch wol?

In mijn vorige artikel op schreef ik over wol en veganisme. Ik legde je uit dat het dragen van wol niet past binnen een veganistische levensstijl omdat er veel dierenleed gepaard gaat met de wolindustrie. Daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat ik liever geen wol meer wil kopen. Maar één soort wol heb ik nog niet nader onderzocht: biologische wol. Wat is biologische wol en is dat wel verenigbaar met een veganistische en groene levensstijl? Valt die wollen jas of wollen trui van eco wol wel helemaal onder fair fashion? Ik ging voor jullie op onderzoek uit!

Eco wol, biologische wol, duurzame wol

Wat is biologische wol?

Tijdens mijn zoektocht naar biologisch wol kwam ik er al snel achter dat er meerdere namen in omloop zijn voor dit type wol. Eco wol, biologisch wol en duurzame wol zijn allemaal termen waarmee deze diervriendelijke versie van wol mee wordt omgeschreven. Ja, je leest het goed. Diervriendelijke wol. Dat geeft vegans en fair fashion lovers hoop!

GOTS-Keurmerk

Voordat ik hier verder op in ga, is het goed om te benadrukken dat de woorden eco, biologisch en duurzaam geen beschermde termijn zijn in de textielwereld. Hierdoor kan het gebeuren dat een fabrikant claimt dat zijn wollenkleding biologisch is, maar dat niet de gehele keten biologisch is of er alsnog sprake is van dierenmishandeling bij dit type wol.

Om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met the real deal is het verstandig om te kijken naar het GOTS-keurmerk, oftewel Global Organic Textile Standard. Deze ken je misschien al wel als keurmerk voor biologisch katoen, maar dit keurmerk is ook zeer van belang voor wol.

GOTS is een internationale organisatie die aan de hand van strenge criteria bepaalt of een grondstof waarvan textiel wordt gemaakt biologisch is. Deze criteria zien toe op zowel alle milieu aspecten, als op het gehele productieproces van het textiel. Op het moment dat de hele keten van een textielsoort volledig biologisch is, wordt het GOTS-keurmerk afgegeven.

Behalve dat GOTS de criteria bepaalt aan de hand waarvan textiel biologisch genoemd kan worden, controleert zij ook of alle betrokken partijen zich houden aan de criteria. Een GOTS-keurmerk is dus een goede verzekering dat je met the real deal te maken hebt.

De vereisten voor biologisch wol

Wol krijgt alleen het GOTS-keurmerk als het aan de volgende criteria voldoet:

  • De schapen moeten biologisch worden gehouden. Dat betekent dat ze buiten grazen op land dat niet met insecticiden of pesticiden is behandeld. Verder moeten ze voldoende ruimte hebben, alleen natuurlijke voeding eten en geen preventieve antibiotica toegediend krijgen.
  • De schapen mogen geen mulesing ondergaan. Dit is een techniek waarbij huid rondom de staart onverdooft wordt weggehaald ter voorkoming van een schapenziekte.
  • De schapen worden rustig en diervriendelijk geschoren, zonder dat zij daarbij worden verwond.
  • Bij de productie van de wol mogen geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt.
  • Wolgaren dienen vrij te zijn van schadelijke stoffen.
  • Aan de betrokken arbeiders moet een minimumloon worden betaald en moet sprake zijn van een maximum aantal werkuren per week. Kinderarbeid is verboden.

Draagt een vegan biologisch wol?

Dat brengt mij terug op de vraag of een vegan wel biologisch wol draagt. Uiteindelijk zal het antwoord op deze vraag afhangen van hoe strikt de desbetreffende vegan is. Heb je te maken met een vegan die heel strikt leeft, dan zal die dat niet zo snel doen. Wol blijft immers een dierlijk product en het scheren van een schaap is eigenlijk tegennatuurlijk. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat ook het scheren van een schaap op een biologische boerderij de schaap veel stress oplevert. Dat kan voldoende aanleiding zijn om als vegan ook geen biologische wol te dragen.

Daarbij ligt het in de lijn der verwachting dat ook de biologische wolschapen uiteindelijk worden geslacht voor vlees. Ze worden dan weliswaar biologisch vlees, maar toch. Nog steeds geen prettig einde, als je het mij vraagt. Wat iemand wel en niet acceptabel vindt, dat moet hij/zij uiteindelijk zelf bepalen. Dat geldt dus ook voor mij als vegan newbie.

Let’s go green!

Is jouw mening veranderd over het dragen van wol na het lezen van dit artikel? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Vinden we leuk!

Liefs Hailey

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

  1. Wimma

    Hey Hailey,

    Ik vind je blogs leuk en interessan, maar ik zou wel wat meer bronnen bij je teksten willen zien, want zonder komen sommige dingen heel ongeloofwaardig over. Bijvoorbeeld dat sschapen niet geschoren hoeven te worden. Volgens mij zijn de huidige rassen zo gefokt dat dat wel moet. Google maar eens op ‘shrek the sheep’ Dan zie je wat er gebeurt als een schaap een paar jaar niet wordt geschoren. En bij het scheren hoeft helemaal geen geweld te worden gebruikt, want een schaap houdt zich heel rustig bij het scheren. Ik heb het gezien en kan je er een filmpje van sturen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor diervriendelijkheid, maar je hebt mij nog niet overtuigd dat wol dat niet is…. Liefs, Wimma

    Antwoord
    • Hailey

      Hey Wimma! Dankjewel voor je reactie! Altijd goed als een lezer je weer scherp maakt!

      Je hebt gelijk. Ik zie dat ik dit niet juist het opgeschreven in mijn vorige artikel. Wat ik had moeten opschrijven is inderdaad dat wilde schapen niet geschoren hoeven te worden omdat zij ruien waardoor zij zelf hun overschot aan wol kwijt raken. Doordat wij mensen schapen zijn gaan houden voor hun wol, moeten ze nu wel worden geschoren anders krijg je gevallen zoals Shrek.

      Dit neemt mijns inziens niet weg dat schapen geschoren moeten worden omdat wij mensen dit noodzakelijk hebben gemaakt. Dit maakt het naar mijn mening een onnatuurlijk proces wat mij bedenkingen geeft over in hoeverre wol iets is wat God zo heeft bedoeld.

      In dit bovenstaande artikel over biologisch wol leg ik uit dat dit een wolsoort is die wel diervriendelijk wordt geschoren. Dus je opmerking daarover klopt, maar dat vertel ik ook in dit artikel :-). Desalniettemin kan ik het niet uitsluiten dat een schaap het niet prettig vindt om diervriendelijk geschoren te worden. De nagels van mijn konijnen knip ik bijvoorbeeld ook heel diervriendelijk, maar ze vinden het zeker niet leuk!

      Ik zal ervoor zorgen dat de informatie in mijn artikelen worden gecorrigeerd en zal vaker bronnen noemen.

      Als je meer wilt lezen over dit onderwerp dan kan ik je in ieder geval de website van dierenorganisatie PETA aanbevelen. Daar haal ik meestal mijn informatie vandaan. Zij tonen je ook filmpjes waarin je kunt zien dat het scheren van schapen in sommige gevallen wel dieronvriendelijk gebeurt.

      http://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/animals-used-clothing-factsheets/inside-wool-industry/

      http://investigations.peta.org/australia-us-wool/

      Verder kan je ook op deze website kijken voor aanvullende informatie.

      http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/wool.htm

      Mocht je nog meer vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

      Liefs!

      Antwoord
  2. Ad

    Na het lezen van je artikel, heb ik besloten om toch geen wol te gaan dragen van biologische oorsprong gezien de argumenten die je op het einde van het artikel geeft. De stress en alsnog geslacht worden gaat voor mij al veel te ver.
    Dierenleed de wereld uit mensen. Ben niet egoistisch en leef je in, in een dier, wezens met gevoel en emoties net als mensen.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wol wol wol… – jelmerbinnekamp - […] Bron: wat-is-biologische-wol […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This