Zo duurzaam is tweedehands kinderkleding (en die shop je hier)

Zo duurzaam is tweedehands kinderkleding

Mirjam Blanken

29 oktober 2019


Zo duurzaam is tweedehands kinderkleding (en die shop je hier)

Herkenbaar? De koude maanden zijn weer in aantocht, je trekt de doos met winterkleding van zolder en komt tot de conclusie dat die mooie winterjas van vorig jaar vast gekrompen is. Om nog maar niet te spreken over de nieuwe trend die ‘enkeljeans’ heet.

Tsja, kinderen groeien vaak sneller uit hun kleding dan dat deze slijt. En als je dan als ouder wat duurzamer wilt doen, dan is doorverkopen van pre-loved kleding in dit geval een goede stap de goede richting in. Want tweedehands kinderkleding is duurzaam, stukken voordeliger en je houdt er nog een leuk zakcentje aan over ook.

Tweedehands kinderkleding kopen of verkopen zorgt er voor dat je de levensduur van een kledingstuk flink verlengd. In laat dit in de wereld van fast fashion nu juist een duurzame tegenhanger zijn. Simpel gezegd is het zo: hoe vaker een kledingstuk wordt gedragen, des te minder nieuwe kleding er geproduceerd hoeft te worden.

Zo duurzaam is tweedehands kinderkleding

Tweedehands shoppen is duurzaam

In de wereld van eerlijke kleding loop je ongetwijfeld tegen het maken van keuzes aan die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Want koop je nu juist bij de kinderkledingwinkel om de hoek of ga je voor een eerlijke outfit die fair trade gemaakt is in een ver ontwikkelingsland zodat je de mensen daar een steuntje in de rug biedt?

  • Het grootste deel van onze kleding wordt jammergenoeg verre van duurzaam geproduceerd. Hierdoor heeft tweedehands shoppen wel een positieve impact. Voor een simpel katoenen T-shirt hoeft nu immers geen 2700 liter water verspild te worden. Just saying…
  • Wist je dat afgedankte kleding nog vaak bij het huisvuil belandt? Door kinderkleding tweedehands te kopen, zorg je ervoor dat het item een veel langere levensduur heeft.
  • Door je geld niet uit te geven bij niet-duurzaam producerende modeketens geef je een duidelijke boodschap af. Een kwestie van vraag en aanbod in dit geval. Als minder mensen kiezen voor fast fashion gaan die grote bedrijven zichzelf wel achter hun oren krabben.

Tips and tricks

Buy less, care more!

Tweedehands kleding is vaak een stuk goedkoper en dit maakt de drempel om een kledingstuk te kopen vaak veel lager. Er is dus een grote kans dat je een item koopt wat zoonlief of dochterlief nauwelijks zal dragen. Wees dus kritisch en maak desnoods vooraf een lijstje met kledingstukken die jouw kind echt nodig heeft. Een capsule wardrobe voor kinderen is dus zo gek nog niet!

Check de kwaliteit

Ook voor tweedehands shoppen geldt: check de kwaliteit van het kledingstuk. Waar is het van gemaakt en is het item schoon en in goede staat? Daarnaast is het handig de maten te vragen aan de verkopende partij, zo weet je zeker dat jouw kind het kledingstuk ook echt zal passen.

Inkoppertje wellicht, maar tweedehands een fair fashion merk shoppen is natuurlijk duurzamer dan tweedehands een H&M’etje te scoren.

Tweedehands kleding uit Nederland

Een inkoppertje wellicht, maar als je tweedehands of vintage shopt is het altijd handig om te weten waar die kleding vandaan komt. Sommige online en offline winkels kopen namelijk wereldwijd in en dat belast het milieu natuurlijk enorm, alleen al qua transport. Wil je zeker weten dat je goed zit en veilig en duurzaam tweedehands kinderkleding kopen? Dan is de Circle of Parents een aanrader!

Lang leve de Millenial generatie!

‘Kinderen groeien vaak sneller uit hun kleding dan dat deze slijt.Daardoor moeten ouders vaak snel nieuwe kinderkleding te kopen én houden ze een te kleine maat over die nog heel goed langer mee kan. Wij zagen in onze eigen omgeving dat veel ouders de huidige alternatieven veel te chaotisch vinden, waardoor het kopen en verkopen van tweedehands kinderkleding alleen maar gedoe oplevert. Dat kan veel beter’, dachten wij!

Meet David, Julius en Lucas,net afgestudeerd, jonge twintigers en echte do-gooders. En de oprichters van Circle of Parents, een online platform waar je als ouder terecht kunt om onderling makkelijk, veilig en duurzaam kinderkleding kunt kopen en verkopen. Hun missie? Tweedehands kinderkleding (oftewel pre-loved kinderkleding) de standaard maken in Nederland!

Green is the new black!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Circle of Parents. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This