Ter land, ter zee en in de lucht in het mooie Flevoland

Ter land, ter zee en in de lucht in het mooie Flevoland

Mirjam Blanken

6 juli 2017


Ter land, ter zee en in de lucht in het mooie Flevoland

Toegeven: bij Flevoland dacht ik voor dit weekendje voornamelijk aan pretpark Walibi, Batavia Stad Fashion Outlet en de Oostvaardersplassen. Want wie had kunnen denken dat mijn bucket list overuren zou draaien in Flevoland of all places? Zo vloog ik in een Cessna vliegtuigje boven deze kleurrijke provincie, stapte ik in een RIB boot en volgde ik mijn eerste catamaran zeilles op het Markermeer. In het Waterloopbos ontdekte ik de schaalmodellen van zo’n 30 waterwerken uit de hele wereld. En als kers op de taart sliep ik in een pipowagen in een heuse Nederlandse blue zone. Kortom, mijn weekend in Flevoland was meer dan geslaagd. En dan te bedenken dat waar nu Flevoland is, zich vroeger alleen maar water bevond. Hoog tijd voor wat geschiedenis feitjes over de jongste provincie van Nederland.

Wist jij dit over Flevoland?

  • Flevoland is ontstaan door de inpoldering van de Zuiderzee. Het noordoostelijke deel van Flevoland, de Noordoostpolder, was als eerste aan de beurt.
  • Op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste provincie van Nederland.
  • Flevoland bestaat uit de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.
  • Urk lag vroeger als eiland midden in de Zuiderzee en bestaat al meer dan duizend jaar. Op 3 oktober 1939 was het vissersdorp Urk eiland af, toen het laatste gat van de dijk naar Lemmer was gesloten.
  • Tijdens de drooglegging van Flevoland kwamen honderden scheepswrakken tevoorschijn. Flevoland was natuurlijk vroeger Zuiderzee en die werd ooit heel druk bevaren. Je kunt de vindplaats van de scheepswrakken nog herkennen aan de blauw-witte palen met een rood silhouet van een schip erop.

Ontdek de waterwerken in het Waterloopbos

Ter land, ter zee en in de lucht in het mooie Flevoland

In het Waterloopbos vind je schaalmodellen van zo’n 30 grote waterwerken uit de hele wereld. Want computerprogrammaatjes, die hadden ze in de tijd van De Deltawerken nog niet. Hier vind je dus de miniaturen van onder andere de havens van Rotterdam, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier tientallen jaren onderzoek en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. Vanaf het infocentrum starten verschillende routes langs deze schaalmodellen, zoals de rugzakroute met opdrachten. Deze staat hier op het lijstje om samen met zoonlief te gaan lopen. Een wandeling door dit bijzondere en verrassende bos is wat mij betreft een aanrader.

Ontdek windpark Noordoostpolder vanaf het water

En ik kan je vertellen dat in een RIB boot tussen die enorme windmolens varen een hele belevenis is. Ons ‘rubber bootje’ lag klaar in de haven van Urk (bij Restaurant de Kaap eet je trouwens de lekkerste vis van Urk). En nadat ik mezelf als een oranje minion in de boot had gehesen, werd al snel duidelijk waarom mijn outfit toch wel een must was tijdens dit vaartochtje. Binnen no time gleden we over het water richting de maar liefst 86 windmolens. Deze windturbines produceren gezamenlijk 1,4 miljard kWh elektriciteit en dit is voldoende groene energie om dagelijks ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Dat is vergelijkbaar met het inwonersaantal van de provincies Flevoland, Friesland en een flink deel van Groningen.

Nu wist onze kapitein ons ook te vertellen dat niemand minder dan Harry Styles ook in deze boot had gezeten. Nu val ik niet meer in de categorie gillend tienermeisje, maar One Direction is/was toch een beetje de Take That van mijn tijd. Zoonlief zou zeggen: goed verhaal, lekker kort. Maar nu ik toch lekker aan het kletsen was met onze minion kapitein, durfde ik het ook wel aan om te vragen of ik mocht sturen. Appeltje eitje natuurlijk, maar toch een highlight van de dag wat mij betreft. Het maakt in ieder geval een stoerder verhaal dan ‘ik heb in dezelfde boot gezeten als Harry’…

Sail away with me!

Ter land, ter zee en in de lucht in het mooie Flevoland

Hijs mij in een wetsuit en ik ben een tevreden mens. Ik ben dol op water! Een middagje catamaran zeilen bij Sail-Today in Almere was dan ook mijn volgende highlight in Flevoland. Sowieso bleef Flevoland mij verrassen, want blijkbaar is Almere een paradijs voor watersportliefhebbers. Hier vind je dan ook het grootste catamaranstrand van Europa. Een betere plek voor mijn eerste les had ik me niet kunnen bedenken.

Of ik een trapeze om wilde… Dit is een tuigje waarmee je jezelf kunt vasthaken en buiten de boot kunt hangen. Bedoeld als safety issue bij harde wind om omslaan te voorkomen, maar vandaag natuurlijk gewoon heel erg leuk om te doen. Wist ik veel dat een catamaran wel 60 kilometer per uur kan halen. But i did it! En ik kan je vertellen: ‘zweven’ boven het water van het Markermeer is tof! Ik vrees dat ik dit weekend lekker veel adrenaline heb aangemaakt.

Fly me to the moon

Ter land, ter zee en in de lucht in het mooie Flevoland

En over hormoonbommetjes gesproken… Met stip op 1 qua adrenaline rush staat vliegen in een Cessna vliegtuigje. En met een stuurtje voor vlak mijn neus vraag je er natuurlijk om. Al snel bleek dat je net als in een auto achterin goed misselijk kunt worden. Feit: mijn skills wat betreft vliegen zitten nog in de beginfase. Dit kan Heide, die inmiddels steeds groener en stiller werd, volmondig beamen. Na wat kleine stunts vervolgden we onze vliegreis boven Flevoland met de neus van het vliegtuig wat horizontaler. Ondanks het grijze weer hebben we genoten van Flevoland van bovenaf. Ken je trouwens de film Top Gun nog? Ik voelde me een soort van vrouwelijke Tom Cruise toen ik mijn kleine Cessna verliet. Weliswaar zonder pak, maar wel inclusief stoere zonnebril en adrenaline kick. I’ll be back!

Stay a little longer…

Want er is nog zoveel te zien en te beleven in Flevoland! Zo ontdekte ik natuurkampeerterrein Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Als een klein kind zo enthousiast liep ik over het enorme terrein waar je niet alleen kunt duurzaam kamperen, maar je ook als een groot kind kunt vermaken in de natuurspeeltuin. En met de regel: als je erop kunt is het veilig, moest ik de kabelbaan natuurlijk wel even uittesten.

Nu is het natuurkampeerterrein op zich al een reden om hier eens te gaan kamperen met je eigen tent of camper. Maar wat denk je van overnachten in een omgebouwde container, een wielewagen, een zogeheten POD of ruime De Waard tent? En hoe leuk is dit? Bij de meeste kampeerplaatsen mag je een eigen kampvuurtje maken.

Go places!

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete plekjes en dingen om te doen en te beleven in Flevoland. Let me know!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This