Biologische koffie, dat is dus best een goed idee!

Mirjam Blanken

10 april 2017


Koffieleut 2.0

Regeren is vooruit zien toch? Daarom had ik mijn ultieme cadeau voor manlief zijn verjaardag maanden geleden al in mijn hoofd zitten. Dat kwam goed uit, aangezien dit praktische cadeau mijn budget ietwat oversteeg. Zo kon ik mooi nog even sparen. Wist je trouwens dat praktische cadeaus bij mannen sowieso goed in de smaak vallen? Zou dat de reden zijn dat ze denken dat wij blij worden van een supersonisch strijkijzer voor onze verjaardag? En over in de smaak vallen gesproken… Dat doet ons gloednieuwe espresso machine zeker: letter en figuurlijk! Drinken de meeste mensen een bakje koffie of espresso na het avondeten, wij genieten samen van een kopje biologische koffie of cappuccino als manlief thuis komt uit zijn werk. Zo kletsen we even lekker bij, voordat we de keuken induiken voor het avondeten. En overdag las ik toch echt een koffieleut momentje in. Op mijn favoriete plekje: mijn hangstoel!

Biologische koffie, dat is dus best een goed idee!

Is koffie gezond?

  • Koffie bevat de welbekende stof cafeïne. Cafeïne heeft een stimulerend effect en op deze manier zorgt koffie voor ervoor dat je je alert en wakker voelt. Daarnaast zorgt de cafeïne in koffie er ook voor dat je je beter kunt concentreren.
  • Wist je dat koffie ook antioxidanten bevat? Sterker nog, het is één van de rijkste bronnen aan antioxidanten die wij hier in de Westerse maatschappij hebben.
  • Zwarte koffie bevat nauwelijks calorieën.
  • Koffie bevat zogeheten bitterstoffen. Deze stofjes hebben een stimulerend effect op je spijsvertering.
  • Koffie bevat voedingsstoffen zoals B-vitamines en magnesium. Logisch ook wanneer je je bedenkt dat koffie gemaakt wordt van de zaden van de koffieplant. Zo bevat één kopje koffie 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2.
  • Koffie kan je sportprestaties verbeteren. In Jip en Janneke taal gaat dit als volgt: de cafeïne in koffie breekt lichaamsvet af, deze vetzuren komen vervolgens in het bloed en worden tijdens het sporten gebruikt als brandstof.
  • Niet voor niets wordt cafeïne gebruikt in supplementen voor vetbranding. Het versnelt namelijk niet alleen de vetverbranding, maar ook de spijsverteringssnelheid.

De voordelen van biologische koffie

Een espresso machine cadeau geven zonder bonen, is als een op afstand bestuurbare auto cadeau geven zonder batterijen. Natuurlijk wil je meteen een testritje maken en de koffie proeven. Daar stond ik dan voor het schap in de supermarkt. Dat de bonen biologisch moesten zijn, dat wist ik wel. We staan er niet altijd bij stil, maar ook koffiebonen kunnen vol zitten met bestrijdingsmiddelen. Wanneer je biologische koffie drinkt is jouw bakje koffie dus vrij van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En omdat er tijdens het productieproces en verwerking van de koffie geen chemicaliën worden gebruikt, is kiezen voor bio koffie ook nog eens beter voor het milieu. Bij Ca­fé In­ten­ción denken ze nog een stapje verder: tijdens het brandproces van de koffie wordt via een ingenieus warmteterugwinningssysteem de bij het branden gebruikte warmte opgevangen en weer gebruikt voor het volgende brandproces. Tevens wordt een deel van de warmte gebruikt voor de verwarming van zowel de productieruimten als ook het kantoor. En wat denk je van de verpakking van jouw favoriete koffie? Bij biologische koffie wordt hierover nagedacht door bijvoorbeeld zoveel mogelijk te recyclen.

Biologische koffie, dat is dus best een goed idee!

Koffie met een goed verhaal

Biologisch was voor mij dus heel logisch in dit geval! Speurend over het schap boordevol bruine verpakkingen viel mijn oog al snel op de gele verpakking van Ca­fé In­ten­ción Ecológico. Naast biologisch is deze koffie ook nog eens fairtrade. Wat mij betreft een win-win situatie. Zo krijgen de kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden een goede prijs voor hun koffiebonen waardoor ze niet alleen kunnen investeren in hun bedrijf, maar ook hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. Zo kunnen hun kinderen weer naar school in plaats van mee te moeten werken op de koffieplantage. Daarnaast geeft het de boeren ook zekerheid. Biologische koffie met een goed verhaal, dat is dus ook best een goed idee!

Enjoy!

Heb jij weleens stil gestaan bij de keuze van jouw koffie? Kies jij al voor biologisch en/of fairtrade koffie?  Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This