De Rapley Methode: zo doe je dat!

rapley-methode-frambozen

Mirjam Blanken

24 oktober 2015


De Rapley Methode: zo doe je dat!

De Rapley methode is een methode om vast voedsel bij je baby te introduceren. De Rapley methode houdt in dat je je baby de eerste zes maanden volledig borstvoeding (of kunstvoeding) geeft. Na ongeveer 6 maanden bied je je baby dan direct vast voedsel aan. Dat heeft verschillende voordelen. De mondmotoriek ontwikkelt zich op deze manier goed en je baby leert verschillende smaken en texturen kennen.

Gill Rapley

Gill Rapley is een onderzoekster die constateerde dat baby’s zelf goed in staat zijn om aan te geven wanneer ze op vast voedsel overgaan. Maar dan moeten ze daar wel de gelegenheid toe krijgen. Het moet ze dus wel aangeboden worden. Dus in plaats van groentes te koken en te pureren, geef je je baby bijvoorbeeld een stronkje broccoli uit het vuistje.

Zo kan jouw baby zelf onderzoeken wat hij met het eten kan doen. Volgens Rapley wordt de drang van baby’s om te experimenteren en te onderzoeken vervult door hem het eten in originele vorm aan te bieden. De baby zal het eten onderzoeken en er mee spelen en experimenteren. De baby geeft hij zelf aan wat hij eet en hoeveel hij er van eet. Dwing een baby nooit om meer te eten. Volgens de Rapley-methode leert de baby op spelenderwijs met eten om te gaan.

Het kan zijn dat een baby gaat kokhalzen tijdens het eten. Als dit gebeurt, blijf dan rustig. Het ziet er vaak erger uit dan het is.  Laat je baby echter nooit alleen als hij aan het eten is!

rapley-methode-frambozen

Volgens Rapley wordt de drang van baby’s om te experimenteren en te onderzoeken vervult door hem het eten in originele vorm aan te bieden. De baby zal het eten onderzoeken en er mee spelen en experimenteren.

Eerste voedsel

Fruit en groente zijn geschikt als eerste voedsel als je start met de Rapley methode. Bied stukken fruit of groente als geheel aan. Je hoeft het dus niet eerst in stukjes te snijden. Geef bijvoorbeeld een stuk banaan als geheel of een stronkje broccoli.

Onderstaande groente en fruit zijn bijvoorbeeld geschikt om mee te beginnen:

Perzik
Banaan
Pruim
Meloen
Avocado
Mango

Bloemkool
Broccoli
Wortel
Komkommer
Pompoen
Rode biet

Onze ervaring met rapley

Gek op eten
Tweede kerstdag 2014, Tess werd 6 maanden en het werd dus tijd om te beginnen met vast voedsel. Superspannend! Tot nu toe had ze uitsluitend borstvoeding gekregen. Tess kreeg als eerst een stronkje broccoli en eigenlijk ging het meteen goed, ze pakte het vast, voelde wat en hap hap hap, ze at hem zo op, net alsof ze nooit anders had gedaan. Zo leuk om te zien. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo gemakkelijk te gaan, maar Tess is nou eenmaal gek op eten, net als haar moeder!

rapley-methode

Na 2 weken uitsluitend groente te hebben gegeten, kreeg Tess ook wat fruit, meloen was en is nog steeds haar favoriet. Gewoon een groot stuk, zo uit de hand, ziet er toch fantastisch uit?

 

 

 

Geen gedoe met potjes en apart koken

Superhandig vind ik de rapley methode, je hoeft geen potjes te kopen en te verwarmen of zelf te pureren.  Doordat baby’s zelf mogen doen en kiezen wat ze in hun mond stoppen zijn ze zelfverzekerd over wat ze eten, ze kunnen net als volwassenenzelf de keuze maken om iets te eten of niet, zonder forcering.

Dus geen vervelende ervaringen tijdens het eten, geen vliegtuigjes, geen frustratie (niet bij de ouders en niet bij de baby). Dit zorgt er voor dat het gezellig aan tafel blijft en eten geen ‘ding’ wordt.

Willeke Linneman is voedingsdeskundige en founder van de website Hallo Paleo. Ook heeft zij inmiddels 2 boeken op haar naam staan. 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eten à la Rapley: wat mag je en is het veilig? - De Mamagids - […] altijd goed blijven opletten of hij zich niet verslikt), maar hoort er ook een beetje bij. Kinderen kunnen op…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This