Dit zijn de 4 gezondheidsvoordelen van kokoswater!

gezondheidsvoordelen van kokoswater

Mirjam Blanken

14 juli 2018


Drink more kokoswater!

Op een onbewoond eilaaaaaaand! Dat gevoel krijg ik dus wanneer ik met mijn snoet in de zon geniet van een lekker koud glas kokoswater. Get the picture? En wanneer je eenmaal geproefd hebt van ’the real deal’, oftewel kokoswater hebt gedronken rechtstreeks uit de kokosnoot, dan ga je wat kritischer kijken naar de verschillende merken kokoswater die je in de supermarkt vindt. Er zijn namelijk stiekem best wat verschillen.

Wat denk je bijvoorbeeld van deze? Op het ene pak lees je ‘kokoswater uit concentraat, citroensap uit concentraat, natuurlijke aroma, vitamine C’ en op de andere staat simpelweg ‘kokoswater’ als enige ingrediënt. Iets met door de palmbomen de plantage niet meer zien? En dat is jammer, want kokoswater is een lekker en gezond alternatief voor frisdrank en sapjes. En ook nog eens een welkome afwisseling voor alleen maar water drinken. Ik heb alle ins and outs, inclusief de gezondheidsvoordelen van kokoswater op een rijtje gezet met als klap op de vuurpijl een mega toffe winactie naar Brazilie! Cheers!

gezondheidsvoordelen van kokoswater

Wat is kokoswater eigenlijk?

First things first: kokoswater en kokosmelk zijn twee verschillende dingen. Deze laatste wordt namelijk gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot en ondanks dat je ze prima kunt verwerken in smoothies, zou ik niet aanraden om dagelijks een glas kokosmelk te drinken.

Kokoswater is simpelweg het sap van een jonge, verse en groene kokosnoot en is transparant van kleur. Hoe langer de kokosnoot rijpt, hoe minder kokoswater er over blijft en des te meer van het witte vruchtvlees de kokosnoot bevat. De ideale tijd om om kokosnoten te oogsten is zo rond 6-7 maanden oud. En wanneer je net als Obrigado kiest voor de green dwarf coconout tree haal je zo’n 350 milliliter kokoswater uit elke jonge kokosnoot. En wist jij dat de kokosnoten van Obrigado op een duurzame farm worden verbouwd?

gezondheidsvoordelen van kokoswater

The story behind Obrigado

Het kokoswater van dit Braziliaanse merk bevat 100% puur kokoswater en dat is best bijzonder in ‘kokoswaterland’. Er worden geen conserveringsmiddelen, geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd en het kokoswater is nooit van een concentraat. Bij Obrigado zorgen ze er namelijk voor dat het kokoswater bij het verpakken niet in aanraking komt met licht of lucht. En dat zorgt er dus voor dat wij kunnen genieten van 100% puur en fair trade kokoswater. Zonder toevoegingen!

gezondheidsvoordelen van kokoswater

Duurzaam kokoswater

Obrigado heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze begrijpen maar al te goed dat de kokosnoten farm en de fabriek deel uit maken van een ecosysteem dat gevormd wordt door ons land, de bestaande bebossing eromheen en alles wat daar leeft. Om het natuurlijk evenwicht van dit systeem in stand te houden telen ze volgens het zogeheten mozaïek-principe. Obrigado is begonnen met het reserveren van 70% van het land als beschermd natuurlandschap.

Vervolgens hebben ze wildsluizen aangelegd zodat de flora en fauna zich vrij kunnen verspreiden. Dit natuurreservaat houdt het evenwicht in stand van de overige 30% waar Obrigado hun kokosnoten op telen. Het mozaïek-systeem zorgt voor een gezondere bodem, minder schadelijke insecten en meer opbrengst.

gezondheidsvoordelen van kokoswater

Gezonde bomen geven gezonde kokosnoten

Op de duurzame farm worden de kokospalmen verzorgd door echte kokosnootexperts, de Aristas. De farm is opgedeeld in delen van 22 hectare en elk gedeelte staat onder toezicht van één van deze Aristas. Zij checken persoonlijk wat iedere boom nodig heeft aan voeding, water of mest. De gezondste boom geeft de beste kokosnoten, zo simpel is het.

En dankzij het geavanceerde irrigatiesysteem krijgt elke boom altijd precies wat hij nodig heeft zonder water te verspillen. Het gevolg is dat Obrigado op een duurzame manier gezonde bomen kan telen waar een stuk meer kokosnoten aan groeien dan aan de gemiddelde kokospalm. Op deze manier is de opbrengst zo hoog mogelijk met een minimale impact op het milieu.

gezondheidsvoordelen van kokoswater

Zero waste

Het sap uit de jonge groene noten wordt Obrigado kokoswater, het witte vruchtvlees kan gebruikt worden voor kokosmelk en kokosolie, maar dat is nog niet alles! De schil van de kokosnoot weggooien, daar doen ze bij Obrigado ook niet aan. Het zusterbedrijf Frysk Industrial maakt biologisch afbreekbare anti-erosiematten van de gedroogde bast van de kokosnoot. Deze matten worden vervolgens gebruikt bij het herbeplanten van hellingen.

gezondheidsvoordelen van kokoswater

Instituto Gente

Bij Obrigado zorgen ze niet alleen goed voor onze bomen maar ook voor de toekomst van de mensen eromheen. Daarom hebben ze Instituto Gente opgericht. Met deze stichting ondersteunt Obrigado onderwijs en culturele projecten voor de lokale bevolking van Pedra Grande in de regio Conde, waar hun farm staat.

Het eerste project was het renoveren van de lokale school. Het oude schoolgebouw kreeg een complete make over en werd een moderne school met vier klaslokalen, een computerlokaal, schoolplein, keuken en een kantine waar de kinderen elke dag ontbijten en warm lunchen. Nu profiteren al zo’n 170 kinderen in Pedra Grande van onze educatieve en sportieve projecten. Één van de populaire naschoolse activiteiten is capoeira, de wereldberoemde vechtkunst uit Bahia die als acrobatische dans met flitsende bewegingen op muziek wordt uitgevoerd.

gezondheidsvoordelen van kokoswater

De  gezondheidsvoordelen van kokoswater

Kokoswater is niet alleen lekker en verfrissend, het heeft ook gezondheidsvoordelen. Kokoswater bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder mineralen, elektrolyten, vitamines en antioxidanten die je lichaam helpen efficiënter te werken. Goed nieuws! Er komt namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs dat kokoswater goed voor je gezondheid is. En wanneer je onderstaande gezondheidsvoordelen ziet, dan begrijp je meteen waarom kokoswater inmiddels ook een populair sportdrankje is.

1. Kokoswater hydrateert

Kokoswater is van nature isotonisch, net als sportdrankjes. Het bevat natrium dat zorgt voor een versnelde vochtopname en je lichaam dus sneller hydrateert dan water.

2. Snel herstel na inspanning

Kokoswater bevat kalium wat helpt bij herstel na fysieke inspanning.

3. Slechts 19 kcal per 100 ml

Puur kokoswater bevat weinig calorieën en helemaal geen vet.

4. Bye bye spierkramp

Kokoswater helpt spierkrampen voorkomen.

Win Your Own Coconut Tree!

En hoe tof is dit? Bij aankoop van een klein flesje kokoswater of een literpak Obrigado maak je kans op jouw eigen kokosnoot palmboom. Het enige wat je hoeft te doen is jouw unieke code hier invullen. En wie weet krijg jij wel een jaar lang de opbrengst van jouw boom. En het beste van alles? De winnaar mag met 2 personen naar Brazilië om zijn of haar eigen palmboom te bezoeken.

Let’s go coconuts!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Obrigado. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This