Kinderdrankjes zijn suikerbommen!

Kinderdrankjes zijn suikerbommen!

Mirjam Blanken

25 februari 2016


Kinderdrankjes zijn suikerbommen!

Niet alleen gezond eten is belangrijk voor je. Gezond drinken is minstens zo belangrijk. En zeker voor kids! Net als volwassenen, hebben ook kinderen voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. En met vocht bedoelen we water, dit is namelijk de enige vocht toevoegende drank.

Veel ouders geven in plaats van water vruchtensappen, diksappen en (aanmaak)limonade. Deze dranken bevatten veel (fruit)suikers en synthetische zoetstoffen. Water is niet te vervangen door deze dranken. Net als dat fruit ook niet te vervangen is door kant-en-klare vruchtendranken. Als het gaat om drinken is en blijft water de beste keuze.

Kinderdrankjes zijn suikerbommen!

Maar wat nu als je kind echt geen water wil drinken? In het kader van goed-beter-best zetten we wat alternatieven voor water op een rijtje.

Kruidenthee of eigen gemaakt fruitwater is dan een goed alternatief. Probeer niet te snel naar zoete, kant-en-klare pakjes, vol met suiker te grijpen. Kinderen wennen namelijk erg snel aan de smaak van zoet. Het is dan lastiger dit weer af te leren. Zeker wanneer je in de supermarkt loopt met je kind en je wordt bedolven door de vele soorten suikerrijke drankjes met superhelden, stripfiguren en andere vrolijke figuren. De voedselindustrie weet precies met zijn marketing hoe die in moet spelen op kinderen.

Een bewuste ouder is een gezonder kind

In kinderdrankjes zit bijna evenveel suiker als in cola”, zegt organisatie Foodwatch. Dat cola slecht is en zoveel suiker bevat, weten de meeste mensen wel. Maar er heerst over de zogenaamde “onschuldige” kinderdrankjes bij veel mensen nog onwetendheid. Ouders zijn zich vaak niet eens bewust wat ze hun kinderen te drinken geven. Kinderen krijgen het ook vaak mee naar school, als zijnde “gezonde drankjes” Want er zit toch fruit in?! Veel van deze pakjes zijn ook erg misleidend. Daarbij zijn de pakjes ook nog erg verleidelijk voor kinderen, wat het ook niet gemakkelijker maakt. Een suikerbommetje in een pakje…iets met kindermarketing?

Foodwatch vindt dat eén keer zo’n pakje drinken niet zo’n kwaad kan. Maar het moet geen gewoonte worden, zoals het meenemen ervan naar school. Obesitas en tandbederf zijn maar enkele gevolgen van deze suikerrijke drankjes. Door de suiker blijft de bloedsuikerspiegel maar schommelen waardoor het lichaam steeds insuline produceert. Gevolg daarvan is dat steeds meer jonge kinderen te dik worden maar ook risico lopen op diabetes type 2.

Suiker is verslavend en steeds meer onderzoek wijst uit dat suiker hetzelfde effect kan hebben als verdovende middelen. Wanneer je dus kinderen suikerrijke drankjes en voeding geeft, worden kinderen daardoor eigenlijk verslavingsgevoelig. Geef suikerrijke producten daarom niet of zo min mogelijk. Stel het geven van deze producten in ieder geval zo lang mogelijk uit. Uiteindelijk doe je je kind daar juist een groot plezier mee!

Zijn drankjes met zoetstoffen een beter idee?

Nee, helaas. Het drinken van drankjes met zoetstoffen is niet veel beter. Kinderen wennen daardoor alsnog aan de zoete smaak. Daarbij raakt de bloedsuikerspiegel van lightproducten uit balans waardoor je juist weer vaak meer zin krijgt in zoet. Daarbij hebben de kunstmatige zoetstoffen ook veel negatieve gevolgen. Ze kunnen leiden tot veel klachten. E951 is aspartaam. Deze zoetstof is absoluut niet geschikt voor kids. Hoofdpijn en andere klachten kunnen het gevolg zijn.

6 Tips om je kind gezond te laten drinken

 1. Wees voorbereid wanneer je van huis gaat. Zorg ervoor dat je altijd voldoende drinken bij je hebt voor je kind.
 2. DIY! Maak je eigen fruitwater. Doe vers fruit en/of verse komkommer in een kan water en zet dit in de koelkast. Je hebt de hele dag lekker, verfrissend drinken met een fris smaakje van fruit. En het ziet er ook nog eens leuk uit!
 3. Maak zelf verse smoothies en groentensapjes. Zo weet je zeker dat de drankjes wel gezond zijn (in tegenstelling tot de kant-en-klare vruchtensappen) Je weet, met de DIY sapjes, wat er daadwerkelijk in zit! Maar de fruitsmoothies kun je ook niet onbeperkt aanbieden. 1 fruitsmoothie per dag is voldoende.
 4. Wil je kind nog niet zo wennen aan water? Meng wat vruchtensap met water. Elke keer steeds een beetje meer water, stap voor stap.
 5. Biedt kruidenthee aan. Vaak vinden kinderen de smaak van een zachte kruidenthee wel lekker, bijvoorbeeld kamille.
 6. Maak zelf vruchtenthee of ijsthee. Een combinatie van munt en een schijfje sinaasappel is heerlijk fris.

Water is toch nog altijd de beste keus

 • Water is goedkoop.
 • Water is bijna overal, dus altijd wel voorhanden.
 • Water bevat geen suiker en kunstmatige toevoegingen.
 • Water is beter voor het milieu. Geen verpakkingen en dergelijke, blijf wel weg van plastic flesjes water.
 • Water hydrateert en werkt het beste tegen de dorst.

Hoe pak jij dit aan bij jouw kind(eren)? Deel je tips & tricks in de comments!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Femke

  Wat een fijn artikel! Ik heb ervaren dat het ook echt een kwestie van gewenning is. Mijn kinderen zijn gewend om water of thee te drinken, dus ze vragen niet om zoete drankjes en missen het ook niet. Eigenlijk bizar dat suikerrijke kinderdrankjes nog overal zo makkelijk verkrijgbaar zijn en dat er reclame voor gemaakt mag worden, als je erbij stil staat.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Femke,
   Dankjewel! Afleren is inderdaad zoveel moeilijker. En wat betreft de industrie die dit aanbiedt: uiteindelijk levert het natuurlijk bakken met geld op. Blijven nadenken als ouder dus!
   Groetjes
   Mirjam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This