Kurkuma – de magische wortel


Kurkuma – de magische wortel

Kurkuma kennen we als okerkleurig poeder. Dit poeder is afkomstig van de gedroogde wortelstok van de kurkumaplant, oftewel de curcuma longa. Deze sierplant heeft mooie witte, roze of paarse bloemen en is afkomstig uit India en Pakistan. Het gaat echter om de wortels. De wortels worden gemalen tot geelwortelpoeder. Geelwortel is ook te koop in natuurvoedingswinkels. De werkzame stof curcumine is ook bekend onder de plantaardige gele kleurstof, oftewel E100. Deze gemalen geelwortel wordt gebruikt in kerriepoeder en geeft de mooie heldere gele kleur aan dit specerij. In mijn Ayurvedische heetwaterkuur neemt kurkuma samen met gember een belangrijke plaats in. Maar wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan geelwortel?

geelwortel

Curcumine

Geelwortel wordt al van oudsher gebruikt als onderdeel van de Indiase Ayurvedische geneeskunde. De bron van dit alles is terug te voeren naar het stofje curcumine. De stof is een antioxidant en heeft een ontstekingsremmende, bloedzuiverende werking. Het zou zelfs mogelijk metastaseremmend werken.

Interessant? Dan is dit artikel misschien ook iets voor jou! Kurkuma voor een gezonde mond

Wat zijn antioxidanten eigenlijk?

In dit geval is kurkuma een natuurlijke antioxidant die in staat is om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in ons lichaam. Ze beschadigen gezonde cellen, kunnen eiwitten en enzymen vernietigen. Ook kunnen ze splitsingen veroorzaken in het DNA en daarmee genetische boodschappen aantasten. Op natuurlijke wijze worden ze gevormd bij ontstekingsreacties, bijvoorbeeld een keelontsteking.

Vrije radicalen

Ook ontstaan er vrije radicalen bij het vrijmaken van energie, de celdeling en ontgifting. Mensen die veel energie verbruiken, zoals bijvoorbeeld sporters, zullen dus per definitie meer vrije radicalen aanmaken Je zou kunnen zeggen dat vrije radicalen een normaal bijproduct zijn van onze stofwisseling. Van buitenaf kun je denken aan bijvoorbeeld synthetische additieven in ons voedsel en luchtvervuiling.

De gezondheidsvoordelen van curcumine

Antioxidanten zijn stoffen in onze voeding zoals vitamine C, vitamine E, zink, selenium, maar het zijn ook stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld groene thee, rode wijn en gember. Er bestaan ook synthetische antioxidanten. Niet elke antioxidant heeft dezelfde werking. Wat is nu de precieze werking van curcumine?

  • De Ayurveda schreef vroeger al kurkuma met warme melk voor vanwege de bloedzuiverende werking.
  • Kurkuma heeft een ontstekingsremmend effect.
  • Kurkuma heeft een ondersteunende werking bij spijsverteringsklachten. Het kruid stimuleert de spijsvertering, waaronder de uitscheiding van galsappen (vetvertering).
  • De reinigende werking van kurkuma zou een positief effect hebben bij het bestrijden van psoriasis. Ervan uitgaande dat een van de oorzaken van deze huidaandoening de opeenhoping van afvalstoffen is.
  • Geelwortel ondersteunt het lichaam bij leverontgifting.
  • Tevens heeft kurkuma een leverbeschermende werking. Lees ook mijn blog over de Ayurvedische heetwaterkuur.
  • Ook bij onderzoek naar Alzheimer boekt kurkuma goede resultaten.
  • Kurkuma staat ook bekend om de kankerremmende werking. Michal Heger van de afdeling experimentele chirurgie heeft onderzoek gedaan naar de anti-kankerwerking van kurkuma oftewel geelwortel. Een interessant artikel hierover kun je lezen op de website van het AMC. Op www.tegenkanker.nl vind je een brochure met informatie over kurkuma.

Beetje grieperig?

Kurkuma werkt ontstekingsremmend en het heeft antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen. Als je last hebt van een griepje of verkoudheid dan kun je baat hebben bij het ontstekingsremmende en anti-bacteriële effect van kurkuma.

Probeer dan deze kruidenthee met gember en kurkuma of golden milk als anti-griep drankjes!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


2 reacties

  • Esther schreef:

    Waar verwerk je kurkuma vaak in dan?

  • Mirjam Blanken schreef:

    Kurkuma is meestal onderdeel van kerriepoeder. De smaak van geelwortel is enigszins bitter met een lichte grondsmaak. Je kunt kurkuma verwerken in sausjes of soepen, op diverse vleessoorten en in curry’s. Het wordt vaak toegevoegd om kleur te geven aan gerechten, bijvoorbeeld om de rijst geel te kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *