Nederlandse quinoa

Nederlandse quinoa

Mirjam Blanken

19 oktober 2015


Nederlandse quinoa

Al jaren neemt de vraag naar quinoa in Nederland toe. Quinoa wordt steeds vaker gezien als volwaardige vervanger voor rijst, pasta of aardappelen. Door de sterk toegenomen vraag is er sprake van massaproductie in Zuid-Amerika, waar quinoa traditioneel geteeld wordt. Deze manier van telen put de grond uit. Ook wordt er gebruik gemaakt van pesticiden, dit zijn middelen om organismen die schadelijk zijn voor de gewassen te bestrijden. Om deze reden serveert La Place alleen lokaal geteelde quinoa uit Nederland. Deze quinoa is niet alleen pesticide-vrij, maar wordt ook geteeld op een gezonde bodem.

Nederlandse quinoa

“De keuze voor lokale quinoa komt voort uit de wens van La Place om het aantal foodmiles sterk terug te dringen”, zegt Nick Möhlmann, inkoper bij La Place. “Bovendien smaakt de Zuid-Amerikaanse quinoa vaak wat bitter. De Universiteit van Wageningen heeft bijna tien jaar lang quinoa-rassen gekruist op een natuurlijke manier, totdat er een ras uit kwam dat geen bitterstof bevat. Dit is de quinoa die wij bij La Place inkopen.”

Geen pesticiden 

In 2014 is de Dutch Quinoa Group, waar La Place haar quinoa van afneemt, gestart met veertien Nederlandse quinoa-telers. Omdat de productie zo goed ging, is het aantal telers dit jaar uitgebreid tot vijfenveertig. De telers worden begeleid door de experts van de Dutch Quinoa Group en gebruiken geen pesticiden. In Nederland  wordt hier, in tegenstelling tot in Zuid-Amerika, streng op gecontroleerd. Omdat er lokaal geproduceerd wordt, is de keten kort en wordt de beste kwaliteit gegarandeerd.

Nederlandse quinoa

Ook is het verwerkings- en distributieproces volledig in handen van de Dutch Quinoa Group. De quinoa wordt gezaaid in maart en geoogst in augustus en september. Vervolgens wordt de quinoa gedroogd en worden eventuele plantresten verwijderd. Tenslotte wordt de quinoa vervoerd naar de verpakker en vervolgens gedistribueerd.

 

Gezond alternatief voor rijst, pasta en aardappelen

“Quinoa is erg gezond, omdat het zeer vezelrijk is. Ook is het een bron van eiwit, wat goed is voor het behoud van de spiermassa en het onderhoud van de botten. Bovendien is het rijk aan foliumzuur, fosfor, ijzer, magnesium, vitamine B1 en B2. Quinoa biedt een opvallend compleet pakket aan voedingsstoffen waardoor het een gezond alternatief is voor andere maaltijdcomponententen zoals rijst, pasta of aardappelen”, zegt Marilyne Lange, die als arts verbonden is aan de Dutch Quinoa Group.

Nederlandse quinoa

La Place heeft quinoa verwerkt in verschillende salades zoals de quinoa-broccolisalade en de chili-quinoa-bonensalade.

Over La Place

Smaak staat bij La Place op de eerste plaats. Die moet in al onze gerechten en producten het beste zijn. Om dat te bereiken werken we met verse, eerlijke en pure grondstoffen. Het liefst uit de regio en waar het kan biologisch. Al de ingrediënten worden iedere morgen in alle vroegte bij alle vestigingen in zowel Nederland, België als Duitsland aangeleverd. Hierdoor werken ze iedere dag met de meest verse ingrediënten.

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This