Betuttelend of slimme move? School verplicht kinderen om water te drinken

Betuttelend of slimme move? School verplicht kinderen om water te drinken

Mirjam Blanken

2 september 2017


Betuttelend of slimme move? School verplicht kinderen om water te drinken

I confess! Ik houd wel van een goede (online) discussie. En laat dat nu precies zijn waar ik dit weekend op getrakteerd werd toen ik een berichtje deelde op de Facebook pagina van Eat.Pure.Love. Met meer dan 150.000 bereikte personen, 636 aangevinkte emoticons en 905 reacties in 24 uur tijd bleek wel dat dit onderwerp in de categorie ‘hot topic’ viel. En dan te bedenken dat schoolgaande kinderen in Scandinavië iedere schooldag worden getrakteerd op een gezonde maaltijd inclusief een gratis glaasje water. Want dat water drinken, daar gaat het dus om. Basisschool Don Sarto in Tilburg heeft namelijk, in navolging van heel veel andere scholen in Nederland, ook besloten om de strijd tegen de zogeheten ‘sugary drinks’ en (kinder) koekjes a.k.a. suikerbommetjes aan te gaan. Een strijd die overigens in België al gestreden is. Hier zijn gesuikerde drankjes op school allang uit den boze.

Betuttelend of slimme move? School verplicht kinderen om water te drinken

En eerlijk is eerlijk. Als ik vroeger dorst had riep mijn moeder altijd: er zit water in de kraan! Frisdrank, sapjes en ranja werd gedronken ‘voor het lekker’ en niet om onze dorst te lessen.

Het suikerbommetje barst…

En het punt is dat een aantal van de ouders helemaal niet zit te wachten op deze betutteling. De reacties lopen dan ook behoorlijk uiteen en de discussie barst los op het wereld wijde web. Ik zit er met mijn neus bovenop en na wat denkwerk heb ik ook een mening. Komt nog bij dat ik mijn carrière ooit gestart ben als eigenwijze leerkracht en ik dus weet hoe lastig het is om zo’n maatregel in te voeren. En geloof me, de weerstand begint vaak al in de lerarenkamer. Want wat is gezond? En hoe ver ga je met het uithangbord van een gezonde school? En horen ouders niet alleen de verantwoordelijke te zijn wanneer het aankomt op het voedingspatroon van hun kind?

Gezonde school is hot and happening

De zogenaamde gezonde scholen ploppen tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. De ene school zet in op meer bewegen, de andere op mindfulness en de volgende op eten en drinken. En al die scholen hebben 1 ding gemeen: het welzijn van de kinderen. Eigenlijk is dit alleen al voldoende reden om alle tegenstanders de mond te snoeren. Of toch niet? Hoe ver kun je gaan als school met zo’n maatregel? En wat doe je met leraren die zelf niet zo gezond eten en drinken? En wat is gezond eten en drinken eigenlijk? De ene ouder zweert bij Optimel met 0% vet, terwijl de andere ouder juist bewust kiest voor ‘suikervrije’ limonade en de volgende als argument aanvoert dat een blikje energy drink toch best moet kunnen.

Gulden middenweg?

Je zou soms vergeten dat kinderen best hele slimme wezens zijn die je het één en ander kunt (aan)leren. Zoals vaker kiezen voor water en gezond snacken. Verplichten komt natuurlijk nogal betuttelend over en dat roept weerstand op. Maar is dat niet bijna altijd zo? Een verandering doorvoeren en vervolgens zo goed mogelijk uitvoeren kost tijd en energie. En met die energie zit het waarschijnlijk vanaf dit schooljaar wel goed bij directeur Ludy Meister. Tenzij hij nog steeds een klontje suiker in zijn koffie doet… Want dat basisschool Don Sarto vanaf nu een voorbeeldfunctie heeft, dat staat buiten kijf.

Bye bye blauwe energy drinks en suikerdrankjes

  • Water bevat geen suiker, wel zo fijn voor de kindergebitjes.
  • Sterker nog: water bevat geen calorieën.
  • Water is de meest gezonde en handige manier van hydrateren.
  • Water is hiermee de beste keus als dorstlesser.
  • Water komt in Nederland uit de kraan en is goedkoop.
  • Water in een hervulbaar flesje geeft stukken minder afval.
  • Water geef je eenvoudig een smaakje met stukjes fruit.
  • Water is geschikt voor zowel mensen als dieren (dus niet alleen honden).

Drink more water!

Zoveel mensen, zoveel meningen! Ik ben benieuwd naar jouw idee over deze maatregel. Let me know!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This