Hier komen de verse asperges van Albert Heijn vandaan!

Mirjam Blanken

11 april 2017


Hier komen de verse asperges van Albert Heijn vandaan!

Ik ben nogal nieuwsgierig, dus toen Albert Heijn mij vroeg om een bezoekje te brengen aan een asperge teler hoefde ik geen seconde na te denken. Yes please! Ik ben dol op asperges en nu het seizoen voor verse asperges in volle gang is, is het natuurlijk helemaal leuk om te zien hoe asperges geoogst worden en wat er vervolgens moet gebeuren om dit ‘witte goud’ bij Albert Heijn op de groenteafdeling te krijgen. Spoiler alert: het lijntje tussen oogsten en supermarkt is dus echt heel kort.

En ben jij ook zo nieuwsgierig naar de herkomst van de producten van Albert Heijn? Dan heb ik leuk nieuws! Aanstaande maandag, op Tweede Paasdag, krijg je namelijk de mogelijkheid om te zien wat er achter de schermen gebeurt voordat de producten in de winkels liggen. Heel veel  Nederlandse boerderijen, kwekers en telers openen tijdens de AH buitendag hun (stal)deuren. Heb jij wel zin in een gratis dagje uit? Je hoeft je alleen vooraf even in te schrijven via de website. Hier vind je ook meteen een boer, teler of leverancier bij jou in de buurt.

Familie Verkuijlen

Ik bracht een bezoekje aan familiebedrijf Verkuijlen in Heeswijk-Dinther. Jo en zijn vrouw Ria zijn hun bedrijf gestart in 1973. Toentertijd zijn zij begonnen met zo’n 3 hectare en nu is het teeltoppervlak inmiddels uitgegroeid tot ruim 70 hectare! Deze groei heeft er mede voor gezorgd dat er nu op drie locaties wordt gewerkt en de zonen Jorg en Marc draaien volop mee in de zaak. Zoon Marc was zo gastvrij om mij een ochtend mee op sleeptouw te nemen.

Hoe groeit een asperge?

Een asperge is een meerjarige plant en gaat zo’n 10 jaar mee. De plantjes worden geplant in zogeheten bedden op het veld. De bedden zijn nodig om te zorgen dat de asperge wit blijft. Zonlicht zorgt namelijk voor groene verkleuring van de asperges. Normaal gesproken worden asperges geoogst vanaf eind april. Door de asperges af te dekken is het mogelijk om eerder te oogsten, zo rond half maart. Ik viel dus met mijn neus in de boter, want het oogstseizoen was volop aan de gang. Het aspergeseizoen stopt trouwens rond 24 juni, zodat de plant kan herstellen en doorgroeien voor de volgende oogst.

Nadat de grond rondom de aspergestengel voorzichtig met de handen is verwijderd wordt met een speciaal steekmes gestoken. De geoogste asperge wordt daarna in een aluminium steekkist gelegd. Wanneer deze vol is wordt de asperge in een grotere kist verzameld en afgedekt met een natte doek. Daarna wordt het steekgat met de handen weer zorgvuldig dicht gemaakt en met de onderkant van de steekkist weer glad gestreken.  Omdat het zonlicht de witte kopjes verkleurt, wordt ’s ochtends vroeg geoogst. Bij warm weer wordt om die reden ook nog later in de middag geoogst.

En dan?

De afgedekte asperges worden vervolgens voorgespoeld en opnieuw in een bak met ijswater ondergedompeld. Deze shock koeling zorgt ervoor dat de asperges vers blijven en bovendien niet verkleuren.

Na zo’n 6-8 uur koelen worden de asperges machinaal op maat gesneden en nogmaals gewassen. Iedere asperge die door deze machine gaat wordt op de foto gezet. Op deze manier weet de machine welke sortering het is.

Het sorteren en keuren van de verse asperges gebeurt handmatig. Er wordt gekeken naar de lengte, het gewicht, eventuele verkleuringen, of de asperge recht of krom is en of de asperges dichte of open koppen hebben. Zoals je kunt zien aan de hoeveelheid blauwe bakjes is dit nog best een werkje! Wist je trouwens dat Verkuijlen ook buitenbeentjes levert aan Albert Heijn?

Ook schillen gebeurt machinaal. De geschilde asperges worden vervolgens handmatig ingepakt zodat ieder pakje dezelfde hoeveelheid asperges bevat.

Verser kan dus niet!

De asperges van Verkuijlen liggen inmiddels al zo’n 35 jaar op de groenteafdeling van Albert Heijn. De reden? Vader Jo wilde zijn met liefde geteelde asperges met minder tussenschakels in de winkels krijgen. Albert Heijn werkt met eigen telers en zodoende worden de asperges al bij Verkuijlen verpakt voor Albert Heijn. Dat is nog eens vers en duurzaam!

Wat is jouw favoriete recept met verse asperges? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Albert Heijn. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This