Met deze wijnen maak je indruk

Mirjam Blanken

16 december 2020


Tijdens de feestdagen schenk ik graag een goed glas wijn. Nog leuker vind ik het als die wijn ook een mooi verhaal heeft. Of dat nu de productiewijze van de wijn is of omdat de druif op een bijzondere plek groeit, een wijn met een verhaal smaakt wat mij betreft nog beter. Omdat elke wijndruif zijn eigen geschiedenis heeft heb ik enkele van mijn favorieten voor je geselecteerd. Perfect voor als je visite hebt of de eerste keer kerst viert met je schoonouders. 

Is wijn veganistisch? Alle ins and outs over vegan wijn lees je hier

Gamay

Een van mijn favorieten is Gamay, bekend van de beroemde Beaujolaiswijnen. De druif dankt zijn naam aan het gelijknamige dorpje Gamay ten zuiden van Beaune in Bourgogne. De druif werd hier in de veertiende eeuw verbouwd én verboden door de hertog van Bourgogne, Filips de Stoute. De reden hiervan was omdat de wijn schadelijk zou zijn voor de gezondheid. 

De echte reden was echter dat er door de uitbraak van de pest veel mensen, waaronder wijnboeren, waren overleden. Waar eerder de Pinot Noir stond aangeplant, werd nu uitgeweken naar productievere Gamay. Filips de Stoute zag Gamay met zijn hoge opbrengst als bedreiging voor zijn geliefde Pinot Noir en verbood de druif. Gelukkig is de druif vandaag de dag weer in volle glorie terug te vinden in de streek en worden er prachtige rode wijnen van gemaakt die bekend staan om hun frisse en soepele karakter. 

Carmenère

Een andere wijn met een interessante geschiedenis is de Carmenère. Want hoe is deze van oorsprong Franse druif, waarvan werd gedacht dat hij was uitgestorven, verzeild geraakt in Chili? Carmenère is afkomstig uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Toen daar halverwege de achttiende eeuw een druifluis plaag zo ongeveer alle wijnstokken uitroeide werd gedacht dat de Carmenère was verdwenen. 

Tot enkele wijnmakers in Chili hun Merlot wel erg onderscheidend vonden smaken. Je raadt het al, dit was geen Merlot maar Carmenère. Ongeveer de helft van de Merlot aanplant bestond uit Carmenère druiven. De druif was zo’n 150 jaar eerder met Franse immigranten meegereisd naar Chili. zij waren in de veronderstelling dat ze Merlot meebrachten aangezien de Carmenère druif immers was uitgeroeid. 

Dankzij deze kleine vergissing is de druif terug van weggeweest en kun je vandaag de dag prachtige Chileense wijn kopen, gemaakt van de Carmenère druif. 

Wijnland Zuid-Afrika

Tot slot geen druif maar een wijnland, namelijk: Zuid-Afrika. Naast dat dit een prachtig land is om doorheen te reizen, heeft het land ook een erg interessante wijngeschiedenis. Het zijn namelijk onze voorouders die verantwoordelijk zijn voor de wijnbouw in Zuid-Afrika. 

De Nederlander Jan van Riebeeck stichtte in 1652 in opdracht van de V.O.C. een bevoorradingspost voor de schepen die langs de kaap voeren. In 1655 plantte hij de eerste wijngaard aan en in 1658 werd de eerste Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt. Door het gebrek aan kennis van de lokale boeren helaas met weinig succes. 

Het ging beter toen Van Riebeeck werd opgevolgd door Simon van der Stel en de Franse Hugenoten naar Zuid-Afrika trokken en hun in Frankrijk opgedane kennis rondom wijnbouw meebrachten. Deze combinatie was het begin van een bloeiende wijngeschiedenis en de reden dat we vandaag de dag prachtige Zuid-Afrikaanse wijnen kopen

Enjoy!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This