Friday Favorites #49
Frio-nally! Hier een stuiterende Mirjam, want dit weekend ga ik voor het eerst surfen. Of liever gezegd: ik ga een poging doen tot… Ook heb ik een Ayurvedische hoofdmassage geboekt, ga ik een lesje yoga volgen terwijl ik op een SUP board balanceer en ga ik op een wild life safari met Bosbaas Edwin. Volgend week kunnen jullie meegenieten, want ik ga natuurlijk lekker veel foto’s maken! Back to the Friday Favorites! In deze Friday Favorites vind je het langverwachte interview met Rens Kroes, lees je alles over Oerhollandse quinoa en vind je veel lekkere recepten. Wat denk van groene thee ijsjes, matcha donuts met chocolade of vegetarische springrolls? Enjoy!
Interview: Rens Kroes ruilt Nederland in voor The Big Apple!
Party photography credits: Veralyn & Coco Plooijer
En wat een feestje was de lancering van The Party Edition! In de Garden Room van het fancy Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam werd het boek feestelijk onthuld. In dit nieuwe boek deelt Rens Kroes haar favoriete party-recepten die iedereen easy peasy klaar kan maken. De recepten zijn helemaal à la Rens Kroes, maar zijn vooral een stuk feestelijker. Rens laat zien hoe je heerlijke taarten bakt, hartige hapjes maakt, bbq’s en dinertjes met vrienden organiseert en de lekkerste healthy drinks klaar kan maken.
Ik mocht Rens nog even bellen om haar nog wat vragen te stellen, want daar was in het feestgedruis helemaal geen tijd voor. And boy, wat een drukke tante is deze vrouw. Ik vroeg haar naar haar liefde voor New York, haar vriend Sid en naar haar toekomstplannen. Spoiler alert: in september ruilt Rens Kroes Nederland in voor The Big Apple!
Het hele interview lees je hier!
Duurzame quinoa van Nederlandse bodem
Hoe je quinoa uitspreekt maakt natuurlijk helemaal niets uit. Want dit gezonde pseudo-graan is weer helemaal terug van weggeweest. En ik was niet de enige die tijdens de quinoa hype achter haar oren krabde… In korte tijd werd dit glutenvrije graan enorm populair. Het gevolg? Niet alleen verdubbelde de prijs van een pakje quinoa, maar ook zorgde de grote vraag voor dubieuze praktijken waarbij veel quinoa boeren overstapten van biologische teelt naar conventionele teelt. Gezond of niet, wat mij betreft waren de foodmiles die deze quinoa af moest leggen om in de Nederlandse supermarkten te belanden pas dubieus.
Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en hebben ze in Wageningen niet stil gezeten en is quinoa van Nederlandse bodem een feit! Hoe dit precies kan en waarom quinoa zo bijzonder is vroeg ik aan de oerhollandse quinoa teler Gerjan Enthoven. Lees je mee?
Het hele artikel lees je hier!
Recept van de week
Een stukje (lees: groot stuk) pure chocolade en een bakje groene thee. Dat is meestal mijn toetje na het avondeten. Lekker en stiekem ook best gezond, want zowel groene thee als pure chocolade zitten boordevol antioxidanten. Maar wist je dat matcha thee maar liefst 137 keer meer antioxidanten dan groene thee bevat? Natuurlijk kun je van dit groene poeder een lekker bakje thee zetten of een matcha latte maken, maar in het kader van creatief met eten, maakte ik deze groene matcha donuts. Met een homemade chocoladeglazuur! De donuts zijn ook nog eens glutenvrij, geschikt voor vegan en zijn gezoet met dadels. Enjoy!
Vegetarische springrolls met mango en avocado
Springrolls zijn Vietnamese koude loempia’s die je vult met rauwe groenten en eventueel wat vlees of vis. Dit keer maakte ik verse vegetarische springrolls met mango en avocado. De loempia’s vouwen valt wel in de categorie oefening baart kunst. De geweekte rijstvellen worden namelijk nog al snel plakkerig en onhandelbaar. Om je op weg te helpen heb ik het vullen en vouwen stap voor stap in beeld gebracht. Wel zo fijn toch?
By the way: je zou deze springrolls alleen al maken voor de pindakaas dipsaus die ik erbij maakte. Enjoy!
Vegan gehaktbrood van Lisa goes vegan
De goedlachse Lisa Stel kennen we natuurlijk al een tijdje van haar gelijknamige blog Lisa goes vegan. Hier deelt zij trouwens niet alleen heerlijke vegan recepten en hotspots, maar schrijft ze ook inspirerende en persoonlijke artikelen die je behoorlijk aan het denken zetten. Haar boek is al even uit, maar dat mag de pret niet drukken. De recepten in dit vegan kookboek zijn easy peasy te maken en aan de foto’s te zien, ook erg lekker! Zoals het recept voor vegan gehaktbrood. Die overigens ook perfect is om je restjes groente op te maken.
Matcha ijs: het recept voor Japanse groene thee ijs!
Matcha ijs, oftewel Japanse groene thee ijs maak je eenvoudig zelf! Met dit recept kun je zelfs nog 2 kanten op. Je kunt er namelijk een heerlijke soft serve van maken of gewoon simpele ijsjes uit een vormpje. Hoe dan ook maak je dit groene ijs heel snel klaar. De 4 (!) ingrediënten gaan samen in de keukenmachine, vervolgens zet je dit mengsel in de vriezer (of giet je het in vormpjes) en na 2 uurtjes heb je heerlijk, verfrissend en ook nog eens zuivelvrij groene thee ijs!
Enjoy your weekend!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Wat een heerlijke week was het he 🙂 Gehaktbrood gemaakt en goed gelukt!