Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Mirjam Blanken

17 mei 2016


Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Gebruik jij proefdiervrije cosmetica? Ondanks dat ik een grote dierenvriend ben, heb ik jarenlang onopgemerkt cosmetica gebruikt van fabrikanten die niet proefdiervrij zijn. Ik ben namelijk lange tijd in de veronderstelling geweest dat de producten die ik kocht proefdiervrij waren, omdat ik dacht dat het in Europa niet is toegestaan om cosmetica op dieren te testen. Daarom dacht ik dat ik met al mijn aankopen sowieso goed zo zat. Dit blijkt niet zo te zijn. Het is dus lang niet altijd duidelijk wanneer cosmetica nu wel of niet proefdiervrij is. Daarom leek het mij hoogtijd om je informeren hoe het écht zit.

Ik ben lange tijd in de veronderstelling geweest dat de producten die ik kocht proefdiervrij waren, omdat ik dacht dat het in Europa niet is toegestaan om cosmetica op dieren te testen.

EU handelsverbod

Sinds 11 maart 2013 is er in de EU een handelsverbod op cosmetica die op dieren zijn getest. Dit geldt zowel voor nieuwe ingrediënten als voor eindproducten. Dit betekent dat alle cosmetica die je in Europa kan kopen, voldoet aan dit criterium van dierproefvrij. Op zich is dit een positief, want door dit handelsverbod weet je zeker dat geen enkel dier direct heeft geleden voor de Europose cosmetica.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit handelsverbod niet voorkomt dat merken die worden verkocht in Europa, alsnog cosmetica testen op dieren. Buiten Europa zijn dierproeven namelijk nog wel toegestaan, waardoor het voor kan komen dat jouw favoriete merk cosmetica verkoopt die op dieren zijn getest.

Hoe zit dit?

Zoals gezegd, buiten de EU is het nog wel toegestaan om op dieren te testen. Veel cosmeticabedrijven kiezen er voor om hun niet-Europese producten wél op dieren te laten testen. In een land als China is het bovendien wettelijk verplicht om cosmetica op dieren te testen. Zonder deze dierproeven krijgt een merk namelijk geen toegang tot de Chinese markt. Hierdoor zijn merken die in China verkopen, per definitie geen proefdiervrije merken.

Veel cosmeticabedrijven kiezen er voor om hun niet-Europese producten wél op dieren te laten testen.

Veel merken die in China verkopen brengen daarom twee producten op de markt: één proefdiervrij product voor de Europese markt en één niet proefdiervrij product dat is toegestaan op de Chinese markt en landen buiten de EU. Ook in de VS is er geen strikte regelgeving rondom dierproeven. De kans bestaat daardoor dat je daar in de winkels het product koopt dat ook op de Chinese markt is gebracht.

Dierproefvrij, tenzij wettelijk verplicht

Het wil helaas voorkomen dat cosmeticamerken stellen dat zij niet op dieren testen, “tenzij de wet dit verplicht”. Als een cosmeticamerk een dergelijk statement heeft rondom dierproeven, dan is dit geen proefdiervrij merk. Ze geven daarmee immers toe op dieren te testen, wanneer een land zoals China dit eist. Laat je dus niet misleiden door deze statements van cosmeticamerken.

Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Nietszeggende logo’s

Ook wil het voorkomen dat cosmeticamerken een logo van een konijn of een ander beeldmerk op hun producten plaatsen om zo de indruk te wekken dat hun producten proefdiervrij zijn. Niet altijd gaat dit om gecertificeerde logo’s en kan het dus zo zijn dat deze cosmeticamerken hun producten wel op dieren testen of laten testen. Mijn advies is om hierop bedacht te zijn als je cosmetica koopt.

Hoe weet je of je cosmetica proefdiervrij is?

Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Wanneer je cosmetica een Leaping Bunny logo heeft is het ook een echt proefdiervrij merk. Het Leaping Bunny logo wordt namelijk uitgegeven door Cruelty Free International en is het enige betrouwbare wereldwijde proefdiervrije logo.

Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Verder kun je ook de website van Sophie Carleen, Naoki.nl, raadplegen als je wilt weten of een merk proefdiervrij is. Sophie heeft op haar website een zeer uitgebreide lijst van merken die wel en niet dierproefvrij zijn. Sophie doet uitvoerig onderzoek naar de merken die zij op haar website plaatst en haalt merken ook van haar lijst als blijkt dat zij de Chinese markt hebben betreden. Neem dus zeker een kijkje op haar website als je haar nog niet kent!

Gebruik jij proefdiervrije cosmetica?

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This