Gezond bananenbrood boordevol noten, zaden en pitten
I know, dit is volgens mij recept numero 8 voor gezond bananenbrood op Eat.Pure.Love…Maar ik ben gewoon dol op bananenbrood. En deze healthy variant zit ook nog eens boordevol noten, zaden en pitten. Hierdoor krijgt jouw gezonde bananenbrood niet alleen een lekkere bite, maar is deze snack een waar magnesium bommetje. Bananen staan al in de top 10 wat betreft voeding met magnesium, maar noten, zaden en pitten zijn ook fijne leveranciers van dit anti-stress mineraal.
Het verhaal gaat trouwens dat bananenbrood in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Noodgedwongen weliswaar, want door de financiële crisis was food waste geen optie natuurlijk. Overrijpe bananen werden daarom gebruikt om er cake van te bakken. Stukken goedkoper dan meel en de bananen hoefden niet weggegooid te worden. Voor het lekkerste bananabread gebruik je dan ook hele rijpe bananen die heel zacht zijn en waarvan de schil al wat zwarte plekjes heeft.
Wist jij dit over bananen?
Bananen staan bekend als dikmakertjes, want een beetje banaan levert al snel rond de 120 kcal. In vergelijking met ander fruit levert een banaan inderdaad meer calorieën en zeker bij rijpe bananen is het suikergehalte hoger dan bij bijvoorbeeld een appeltje. Maar een banaan is zoveel meer dan zetmeel en koolhydraten!
- Bananen bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit stofje bevordert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en werkt als een natuurlijke rustgever.
- But there’s more! Wanneer er voldoende serotonine aangemaakt is, wordt deze onder invloed van het donker vervolgens omgezet in het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevatten bananen magnesium en vitamine B6. Vitamine B6 is een noodzakelijke ‘hulpstof’ voor de omzetting van serotonine naar melatonine.
- Bananen bevatten vezels en dat is fijn voor je spijsvertering. Bovendien geven de vezels een vullend gevoel.
Wat heb je nodig?
Voor zo’n 10-12 plakken gezond bananenbrood
3 rijpe bananen
3 eieren
50 gr (biologische) Medjoul dadels, zonder pit
150 gr havermout, gemalen tot meel
2 el pompoenpitten
2 el zonnebloempitten
een klein handje walnoten, grof gehakt
1 el lijnzaad
1 tl kaneelpoeder of koekkruiden
1 tl wijnsteenbakpoeder
een snufje zout
Keukenmachine
Bakblik of cakevorm
Bakpapier
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal de havermout in je keukenmachine tot meel en zet dit even apart.
- Mix vervolgens de dadels samen met 2 bananen en de eieren in je keukenmachine tot een glad mengsel.
- Voeg nu het meel hieraan toe en mix nog even goed door.
- Giet dit beslag over in een mengkom.
- Prak de overgebleven banaan en roer deze samen met de noten, zaden, pitten, het bakpoeder en een snufje zout toe aan het bananenbrood beslag.
- Bekleed je bakblik met bakpapier en giet het mengsel erin.
- Bak jouw gezonde bananenbrood in zo’n 45 minuten gaar. Het bananenbrood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon weer uitkomt.
Invriezen zoals ik doe is een goed idee, maar je kunt de plakjes ook prima een aantal dagen bewaren in de koelkast. En is je bananenbrood net een dagje te oud en een beetje uitgedroogd? Dan kun je deze ook even opbakken in de koekenpan.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om dit gezonde bananenbrood te bakken? Laat je creatie zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties