Zet deze 7 gezonde gewoontes maar op je lijstje met goede voornemens!

sparkle

This is how we roll in 2022! Een gewoonte is iets wat je vanzelf en zonder erbij na te denken doet. Maar nieuwe en gezonde gewoontes leer je natuurlijk niet zomaar aan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je in een paar weken een nieuwe gewoonte kunt aanleren. Gemiddeld genomen staat er ongeveer 21 dagen voor. Een dagelijkse gezonde gewoonte kan een enorme positieve uitwerking hebben op je leven. Elke dag bewegen en ontspannen zijn van die gezonde gewoontes. Heb jij de gewoonte de auto te nemen naar je werk, puur uit gemakzucht? Dan zou op de fiets naar je werk gaan een nieuwe gezonde gewoonte kunnen zijn.

Een nieuwe gewoonte aanleren is een kwestie van dagelijks herhalen. Vergelijk het met tanden poetsen! Dit doe je iedere dag, zonder erbij na te denken, maar zorgt er wel voor dat je een gezond gebit houdt.

Overal is een app voor!

Natuurlijk heb je niet zomaar een nieuwe gewoonte aangeleerd. Om dit nieuwe gedrag eigen te maken moet je allereerst gemotiveerd zijn en moet de gewoonte in je dagelijkse leven passen. Ook moet je de mogelijkheid hebben om deze nieuwe gewoonte überhaupt te kunnen uitvoeren én moet er een reminder zijn die jou herinnert aan je nieuwe routine. Je kunt je huis natuurlijk volplakken met triggerende post-its en een alarm instellen op je telefoon. Maar wist je dat er ook handige apps zijn die jou kunnen helpen?

Aangezien ik natuurlijk niet achter kan blijven met een nieuwe gezonde gewoonte heb ik de app Done op mijn iPhone geïnstalleerd. Deze gewoonte-app helpt je bij het maken en volhouden van dagelijkse routines. Het enige wat je hoeft te doen is jouw nieuwe gewoonte omschrijven, aangeven of je een reminder wilt hebben en een motiverende notitie voor jezelf achterlaten. De app stuurt je vervolgens een dagelijkse reminder en je kunt in een duidelijk overzicht jouw voortgang zien. Een fijne app voor een extra steuntje in de rug bij het aanleren van gezonde gewoontes.

1. Do what makes you happy

Met stip op 1 en één van mijn wijze mama mantra’s waarvan ik hoop dat mijn kids dit hebben opgeslagen. Alhoewel zoonlief deze wellicht meer interpreteert als ‘doen waar je zin in hebt’. Zonder gekheid, doen waar je blij van wordt staat niets voor niets bovenaan. Hoe vaak hoor je mensen niet roepen: ‘Als ik er tijd voor had zou ik het liefst leren piano spelen’. Ligt jouw passie bij muziek? Ga er dan voor, in welke vorm dan ook. Of je nu begint met een online cursus of meteen een vleugel in je huis zet. Vraag jezelf hardop af waar jij gelukkig van wordt en neem die stap.

2. Dankbaar zijn maakt gelukkig

Mensen die dankbaar zijn met wat ze hebben zijn stressbestendiger en staan positiever in het leven. Het bijhouden van een dankbaarheidsboekje is een goede manier om de positieve kracht van dankbaarheid vast te leggen. En je raadt het al. In dit boekje schrijf je iedere dag op waar je die dag dankbaar voor was. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Van knuffelen met de hond, een onverwacht verrassingsbezoekje van je moeder tot dankbaar zijn voor het huis waar je in woont of de maaltijd die je die avond gegeten hebt. Écht gelukkig zijn ben je namelijk pas als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je wel hebt en geeft bovendien een flinke dosis innerlijke rust.

3. Wees lief voor jezelf

Klinkt simpel toch? Maar stiekem zijn we toch op zoek naar bevestiging van buitenaf. En als we dan een compliment krijgen, wuiven we die massaal weg terwijl we nog wat napruttelen in de trant van: ‘Ach, het was ook niet zo moeilijk’. Jezelf vaker een schouderklopje geven en een compliment ontvangen zorgt voor een heerlijke flow van positieve energie. En heb je het even moeilijk? Dan is zelfcompassie een belangrijke factor. Liefdevol en begripvol naar jezelf kijken, jezelf kunnen troosten en moed inspreken is echter helemaal nog niet zo makkelijk. Hierbij wat tips!

  • Schrijf op wat je behoeftes zijn. Denk aan een warm bad, een complimentje, een dikke knuffel of misschien wel een avondje dansen. Pik er een behoefte uit en zorg dat die behoefte vervuld wordt.
  • Ga eens in gesprek met jezelf. Stel jezelf kritische vragen en probeer deze ook te beantwoorden. Hierdoor leer je meteen om meer naar je gevoel te luisteren.
  • Hang jouw favoriete positieve spreuk op een plek waar je dagelijks voorbij loopt. Gewoon, als reminder!

4. Take a break!

Ken je dat? Heb je ’s ochtends koffiepauze sta je toch weer te overleggen met collega x. Om vervolgens tijdens de lunch nog wat administratie weg te werken. Zelfs onze vrije dagen en weekenden proppen we vol. Al dat rennen, vliegen en druk zijn lijkt er tegenwoordig bij te horen, maar tegelijkertijd hebben we ons nog nooit zo gestrest gevoeld door die uitpuilende agenda.

Meer ‘nikstijd’ of pauzes inlassen waarbij je echt even op adem komt en tijd neemt om alle prikkels te verwerken is een goed voornemen. Want prikkels verwerken, dat gebeurt niet alleen tijdens je slaap. En je raadt het al: juist de momenten overdag dat je even niks doet, worden deze prikkels verwerkt en ontstaat er bovendien meer ruimte voor je gevoel. Neem dus de tijd, leer jezelf nog beter kennen en voel hierdoor wat je echt nodig hebt.

Naast lekker niksen is mediteren ook een aanrader. En mediteren kun je leren!

5. Bewegen is gezond!

In plaats van bewegen te zien als middel om af te vallen, kun je jouw portie dagelijkse bewegen beter zien als middel om stress te verminderen, je gelukkiger te voelen en beter te kunnen slapen. Op de lange termijn bouw je dan weer conditie op en voel je je energieker en fitter. Wissel matig intensief bewegen zoals fietsen en een stevige wandeling af met intensief bewegen zoals bijvoorbeeld hardlopen.

  • Dagelijks bewegen vermindert stress.
  • Bewegen zorgt voor meer energie.
  • Bewegen versterkt je botten.
  • Meer bewegen zorgt ervoor dat je beter slaapt.
  • Bewegen zorgt voor een betere lichaamshouding.
  • Bewegen houdt je hart gezond.

6. Maak meer tijd vrij voor vrienden

Dat een gesprek over via WhatsApp wezenlijk anders is dan samen op de bank of aan de keukentafel een gesprek voeren, dat snap ik dus best. Tijd vrijmaken en aandacht geven aan mensen die belangrijk voor je zijn zorgt ervoor dat je deel blijft uitmaken van elkaars leven. Eigenlijk zeg je hiermee eigenlijk: ‘Jij bent belangrijk voor mij’. En wist je dat je van een warme vriendschap niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder wordt? Zo herstellen mensen na ziekte of stressvolle situaties sneller wanneer ze herinnerd worden aan de fijne vrienden en kennissen die ze hebben.

7. Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam betekent dat je afgaat op je intuïtie. Wist je dat jouw lijf heel goed weet wat goede voeding voor je is?Je kunt ook vragen wat je lijf nodig heeft. Daarvoor kun je gebruik maken van je lichaamsbewustzijn. En dat bewustzijn hebben we allemaal. Je hebt namelijk een behoorlijk wijs lichaam. Het zorgt altijd voor je. Het ruimt de troep als je eet wat niet goed voor je is, het zorgt voor herstel bij ziekte en laat je precies weten als je lifestyle niet goed voor je is. Je lijf zorgt altijd voor de best mogelijke situatie voor jou is. Best iets moois om bij stil te staan. Want hoe bijzonder is dat!

Jouw lijf weet zelf wat goede voeding is!

And remember: one step at a time!BewarenBewaren


Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This