Ik ga weer door een fase hoor. Werd ik de afgelopen weken helemaal blij van havermout plaatkoek, nu kun mij ’s nachts wakker maken voor een rijk belegde cracker van lijnzaad. Love it! En gezonde lijnzaadcrackers maak je natuurlijk lekker zelf. Het enige wat je nodig hebt is (heel veel) zaden, wat water en een eetlepel olijfolie.
Wist je dat lijnzaad slijmstoffen bevat waar je darmen erg blij van worden? Ze helpen je darmwand gezond te houden, voeden de darmflora en laten het voedsel en de ontlasting gemakkelijker door de darmen glijden. Hierdoor worden afvalstoffen ook makkelijker uitgescheiden. Slijmstoffen zijn stoffen die in water opzwellen en slijmerige verbindingen vormen. Naast heel lijnzaad kun je hierbij ook denken aan havervlokken, chipzaad, rabarber, postelein, fenegriekzaad en kruiden als weegbree en longkruid.
Tip van de dag
Blijf weg van gebroken lijnzaad. Gebroken lijnzaad heeft weliswaar als voordeel dat je de voedingsstoffen opneemt uit de lijnzaad, maar zijn ook vaak al ranzig. Dit kun je vaak al ruiken als je de verpakking openmaakt. Door het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren vindt er namelijk ook in rap tempo oxidatie plaats.
Heel lijnzaad heeft als voordeel dat het effect van de slijmstoffen groter is. Het nadeel is dat je de voedingsstoffen niet opneemt, de lijnzaad komt er in zijn geheel aan het eind van de rit weer uit. Wil je toch de voedingsstoffen optimaal benutten? Maal of breek dan zelf je lijnzaad. Ik gebruik hiervoor een elektrisch koffiemolentje. Als je hele lijnzaad gebruikt, kan het namelijk zijn dat het niet goed genoeg bindt. Gebruik gemalen lijnzaad (of maal het zelf) om ervoor te zorgen dat de crackers een stevigere structuur krijgen.
Wat heb je nodig?
100 gr (zelf gemalen) lijnzaad
30 gr sesamzaad
60 gr zonnebloempitten
60 gr pompoenpitten
150 ml water
1 el olijfolie
2 el gedroogde kruiden naar keuze
peper en zout naar smaak
Bakpapier
Deegroller of glazen fles
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de zaden en pitten in een mengkom met de kruiden, de olijfolie en een snuf peper en zout.
- Giet er water overheen en laat een half uurtje staan.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat.
- Leg een extra vel bakpapier over het mengsel en rol het met een deegroller uit tot ongeveer 3mm dikte.
- Verwijder het bovenste vel bakpapier en maak met een pizzasnijder of scherp mes alvast lijnen, zodat je de lijnzaadcrackers straks easy peasy kunt breken.
- Bak deze grote plak knapperig in zo’n 25 minuten.
- Verwijder vervolgens de plak uit de oven en snijd of breek de grote cracker in kleinere stukken.
- Haal de lijnzaadcrackers voorzichtig los van elkaar en draai ze om.
- Doe ze terug in de oven en bak nog eens 18 minuten.
- Laat de lijnzaadcrackers goed af te koelen en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje.
Tip! Lijnzaad heeft de eigenschap om water op te nemen en een gel-achtige structuur te vormen. Dit werkt als een natuurlijke bindmiddel. Laat het mengsel dus echt even rusten, zodat het lijnzaad de tijd heeft om te zwellen en de gel te vormen.