Gezonde zadencrackers met een twist

Gezonde zadencrackers met een twist

Mirjam Blanken

24 maart 2016


Gezonde zadencrackers met een twist

Deze gezonde zadencrackers met een twist zijn glutenvrij en vegan. Bovendien bevorderen ze ook nog eens een gezonde darmwerking door onder andere de lijnzaad en psylliumvezels. Tel daarbij op dat je spijsvertering erg blij wordt van het feit dat je goed moet kauwen op deze crackers. Zoals je hier hebt kunnen lezen begint je spijsvertering al in je mond. Naast een lekkere homemade cracker profiteer je ook nog eens van de ondersteunende werking van deze vezelrijke crackers!

Vezelrijke zadelcrackers

Onze darmen worden door vezelrijke voeding geprikkeld om te bewegen. Slijmvormende producten zoals psylliumvezels en lijnzaad helpen de darmwand gezond te houden, voeden de darmflora en laten het voedsel en de ontlasting gemakkelijker door de darmen glijden. Door deze slijmvorming worden dus ook afvalstoffen makkelijker uitgescheiden. Slijmstoffen zijn stoffen die in water opzwellen en slijmerige verbindingen vormen. Naast heel lijnzaad en psyllliumvezels kun je hierbij ook denken aan havervlokken, chipzaad, rabarber, postelein, fenegriekzaad en kruiden als weegbree en longkruid.

Gezonde zadencrackers met een twist

Deze zadencrackers zijn heerlijk met een homemade groentespread of hummus.

Wat heb je nodig?

voor het basisrecept 

100 gr zonnebloempitten
100 gr pompoenpitten
60 gr heel lijnzaad*
100 gr sesamzaad
3 el psylliumvezels (vlozaad)
400 ml water
1 tl zout

*Blijf weg van gebroken lijnzaad. Deze heeft weliswaar als voordeel dat je de voedingsstoffen opneemt uit de lijnzaad, maar zijn ook vaak al ranzig. Dit kun je vaak al ruiken als je de verpakking openmaakt. Door het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren vindt er namelijk ook in rap tempo oxidatie plaats. Heel lijnzaad heeft als voordeel dat het effect van de slijmstoffen groter is. Het nadeel is dat je de voedingsstoffen niet opneemt, de lijnzaad komt er in zijn geheel aan het eind van de rit weer uit. Wil je toch de voedingsstoffen optimaal benutten? Maal of breek dan zelf je lijnzaad.

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven vast voor op 125 graden. Gebruik het liefst een heteluchtoven.
  2. Meng alle ingrediënten met elkaar in een mengkom.
  3. Laat dit mengsel een kwartiertje staan. Op deze manier wordt het vocht opgenomen en krijg je een dikke, kneedbare massa.
  4. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier.
  5. Stort het mengsel hierop en rol het zo dun mogelijk uit. Eventueel kun je het mengsel bedekken met plastic folie en het vervolgens uitrollen met een deegroller.
  6. Zorg ervoor dat er geen gaten in het uitgerolde mengsel zitten.
  7. De crackers gaan voor ruim een uur in de oven. Kijk ieder kwartier even of ze goed kleuren. Kleurt je cracker ongelijk? Draai je bakblik dan om of draai je cracker ieder kwartier een kwartslag om.
  8. Na ongeveer 1 uur en 15 minuten zouden je crackers lichtbruin en knapperig moeten zijn.
  9. Is dit het geval? Dan kun je ze uit de oven halen en af laten koelen.
  10. Breek de crackers pas wanneer ze helemaal afgekoeld zijn.
  11. Bewaar je crackers in een luchtdicht afgesloten bakje.

Smaakvarianten

Naast het basisrecept kun je deze crackers nog smaakvoller maken door kruiden toe te voegen.

  • Pizzatime! Maak eens een variant met Italiaanse kruiden (basilicum, rozemarijn, tijm, oregano, …) en tomaat. Hiervoor kun je een klein blikje tomatenpuree gebruiken. Gebruik dan wel minder water.
  • Spice it up! Cayennepeper in combinatie met rode paprikapoeder geeft een lekkere pittige smaak aan je cracker.
  • Delicious! Een combinatie van knoflookpoeder, karwijzaad en marjolein is een hartige variant die zalig is in combinatie met hummus.

Uiteraard geldt voor het toevoegen van kruiden dat je dit naar smaak doet. Begin met een theelepeltje, better safe than sorry! Iets erbij kan altijd nog.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This