Glutenvrije appelmuffins met kruimeldeeg topping
Mam, wanneer bak je weer eens appeltaart? Aldus zoonlief, die op zijn zachtst gezegd alles eet wat los en vast zit en ook nog eens in grote hoeveelheden… Iets met een groeispurt, veel sporten en tiener zijn vrees ik. In plaats van appeltaart besloot ik een lekkere muffins met appel te maken. Stukken handiger in te vriezen en bovendien zijn muffins wat minder ‘pletgevoelig’ in zijn overvolle rugzak. Deze glutenvrije appelmuffins hebben een lekkere bite door de topping van glutenvrij kruimeldeeg. En in het kader van nice to know: naast glutenvrij is de cake ook zuivelvrij, lactosevrij en geschikt voor vegans. Enjoy!
Houd je van taart als ontbijt? Dan is deze upside down banana cake ook een aanrader!
Wat heb je nodig?
Voor 4 glutenvrije appelmuffins
100 gr (glutenvrije) havermout, gemalen tot meel
50 gr witte amandelen, gemalen tot meel
150 gr geraspte appel
25 gr gewelde rozijnen
75 gr Medjool dadels, zonder pit
1 tl vanille-extract
1 rijpe banaan
100 ml plantaardige melk
1 tl koekkruiden
1/2 tl bakpoeder
snufje zout
Voor de kruimeldeeg topping
30 gr havermout of boekweitvlokken
2 el kokosbloesemsuiker
1 tl kaneel
1 el gesmolten kokosolie
snufje zout
Keukenmachine
Vormpjes
Muffinvorm
Zo ga je te werk
De glutenvrije appelcake
- Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
- Schil en rasp de appels en zet even apart.
- Maal de havermout en de witte amandelen in je keukenmachine tot meel.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten (behalve de geraspte appel en de gewelde rozijnen!) toe.
- Mix dit tot je een fijn beslag hebt.
- Giet het beslag over in een mengkom en roer de geraspte appel en gewelde rozijnen er door.
- Verdeel het deeg over 4 muffinvormpjes.
- Ga verder met de kruimeldeeg topping.
De kruimeldeeg topping
- Mix de ingrediënten voor de kruimeldeeg topping in een mengkom tot een los deeg. Dit kan gewoon met een lepel.
- Verdeel de glutenvrije kruimeldeeg topping over de cake.
- Bak de muffins in 30-35 minuten gaar. Prik er voor de zekerheid aan het einde van de baktijd nog even met een satéprikker in. Komt deze er nat uit? Dan kun je de cake nog wat langer bakken.
- Laat de appelmuffins afkoelen voordat je aanvalt.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze glutenvrije appelmuffins te maken? Laat je creaties zien op social media en gebruik hashtag #eatpurelove of @eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Kan je ook gewone melk gebruiken?
En de kruimellaag zonder de suiker maken?
Precies volgens recept gemaakt. Helaas blijf het een niet-luchtige, ietwat kleffe substantie. Tips hoe je dit bij (tot nu toe alle) ‘healthy’ baksels met banaan/dadels/havermout/enz kunt voorkomen?
En… de topping ‘plakt’ niet, waardoor deze er na het bakken allemaal vanaf viel. Ik had nog wat beslag/topping over (had dubbele hoeveelheid gemaakt) en heb de topping er deze keer doorheen geroerd; tip!